Αρχίζει αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσέρχεται, όπως έγραψε η «Η», με τις πάγιες ελληνικές θέσεις ως «κόκκινες γραμμές», έχοντας σκοπό να διερευνήσει σε ποιο βαθμό η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να μπει σε έναν διάλογο ουσίας για να εφαρμοστεί, κι όχι για να αλλάξει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες.
Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να είναι ανοιχτοί. Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία. Το ενδιαφέρον της συνάντησης είναι πως οι δυο ηγέτες συναντώνται μόνοι τους (με έναν μεταφραστή ο καθένας), χωρίς τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, κατά το πρότυπο της συνάντησης Καραμανλή - Ντεμιρέλ το 1975.
«Eίμαστε ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά...»
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει δημόσια ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση είναι πως «η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ότι «είμαστε και οι δύο μέλη της (Ατλαντικής) συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της… Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!