Κωμικοτραγικά χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος μπορεί, άραγε, να πιστέψει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ;».
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τις δηλώσεις του «προκαλεί την κοινή γνώμη και προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια ακόμα πολιτική - θεατρική παράσταση, ενώ για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει:
«Δεν έχουμε δικές μας πατέντες. Φέρνουμε ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλη σχεδόν την ΕΕ. Μπορεί ορισμένοι συνδικαλιστές να ενοχλούνται γιατί εισάγουμε ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και γενικότερα μέτρα διαφάνειας στο συνδικαλισμό […] Ενώ, επίσης καταργούμε τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες (ιδιώτες ή δημόσιο) και από κόμματα. Αν αυτό είναι το πρόβλημά τους θα ήταν εντιμότερο να το πουν […]».
Για τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις απεργίες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποσκοπούν στη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες, την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συνδικαλισμού και ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αστικής ευθύνης για όσους συνδικαλιστές παρανομούν καθώς όπως αναφέρει: «Άλλο απεργία και άλλο παρανομία».
Αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έκανε λόγο για εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου αλλά και εγγύηση για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Η δήλωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου
«Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης με το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προκαλεί την κοινή γνώμη και προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων.
Τη στιγμή μάλιστα που, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, και με τη θέσπιση «αστικής ευθύνης» προβλέπονται τιμωρητικές διώξεις και εξοντωτικές συνέπειες για τα εργατικά σωματεία και τους συνδικαλιστές. Ρυθμίσεις που, επειδή πλήττουν κατάφωρα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να «δικαιολογήσει» δια της προσφιλούς της μεθόδου του κοινωνικού αυτοματισμού.
Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτει ο κ. Χατζηδάκης «ποιός σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να καταργηθεί το οκτάωρο σε μια χώρα της ΕΕ;», να του απαντήσουμε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού και το σύνολο των εργαζομένων αντιλαμβάνονται ότι το οκτάωρο καταργείται με το νομοσχέδιο της ΝΔ και τη θέσπιση με ατομική σύμβαση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά «πληρωμή» σε ρεπό!
Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υφίσταται Υπουργείο Εργασίας, αλλά "Υπουργείο εργασιακής απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής"!»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!