Επανέρχεται με ταχείς ρυθμούς η κανονικότητα και στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων και πολιτικών αρχηγών, δείγμα κι αυτό της σταδιακής υπέρβασης της πανδημίας που είχε αναστείλει σε σημαντικό βαθμό και την πολιτική σύγκρουση επί προγραμμάτων, όσο διάστημα η υγειονομική κρίση κατελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου.
Ήδη οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων πυκνώνουν τις πρωτοβουλίες τους, καταθέτουν δημόσια απανωτά τμήματα του πολιτικού τους προγράμματος και ετοιμάζονται για ένα διάστημα έντονης πολιτικής σύγκρουσης -ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι- το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια των επόμενων εθνικών εκλογών, το αργότερο σε δύο χρόνια από τώρα.
Μητσοτάκης: Η Αθήνα ανοίγεται προς τη θάλασσα
Χθες, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσίαση του «πειράματος της Αστυπάλαιας», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα νότια προάστια της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ακόμα σχέδιό του, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Πρόκειται για μια δράση που είναι ενταγμένη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με γενικό τίτλο «Ελλάδα 2.0». Η ανάπλαση που παρουσιάστηκε έχει εμφανή σημεία περιβαλλοντικής φροντίδας, καθώς περιλαμβάνει ενιαίο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο μήκους 22 χιλιομέτρων, που θα αρχίζουν από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα φτάνουν έως τη Βουλιαγμένη.
«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου.
Οι παρεμβάσεις έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και των οκτώ παραλιακών δήμων, με έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. «Το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία διότι σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Φυσικά, αφού ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα νότια προάστεια, δεν ήταν δυνατό να παραλείψει μια ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια» και αφορά ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός χώρου «με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς τη θάλασσα».
Το σχέδιο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα κατασκευαστεί με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άθληση και τη ψυχαγωγία. Εκτός από πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής. Παράλληλα σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χλμ.
Όπως είπε στο κλείσιμο της παρουσίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει. Και γι’ αυτό το έργο αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία. Και όταν με το καλό ολοκληρωθεί, τα πρώτα 22 χιλιόμετρα, να μπορεί κάποιος να πηγαίνει με το ποδήλατο από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη ή να τρέχει ή να περπατάει ή να βγάζει βόλτα το παιδί του με το καρότσι του, τότε το μόνο το οποίο θα αναλογιστούμε είναι "γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν"».
Τσίπρας: Η Δημοκρατία περνά μέσα από το περιβάλλον- Επτά σημεία για την Πράσινη Μετάβαση
Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυπτε το περιβαλλοντικά ευαίσθητο σχέδιό του στη Μαρίνα Γλυφάδας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το περιβάλλον και το κλίμα. Πρόκειται για ένα τομέα που η Αριστερά αποδίδει μεγάλη σημασία διαχρονικά, είτε μέσα από καθαρά αριστερά πολιτικά σχήματα, είτε μέσα από οικολογικές οργανώσεις και πράσινα πολιτικά κινήματα. Έτσι ο κ. Τσίπρας εύλογα παρουσίασε κατά προτεραιότητα τις θέσεις του κόμματός του για αυτό το θέμα.
Άλλωστε ήδη από την πρώτη φράση της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τις πολιτικο-ιδεολογικές συντεταγμένες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πανδημία λειτούργησε ως ένα ισχυρό σοκ για την ανθρωπότητα που την ανάγκασε να δει κατάματα τα κορυφαία υπαρξιακά της προβλήματα: Τις κοινωνικές ανισότητες και την κλιματική κρίση. Δύο προβλήματα που είναι απολύτως αλληλένδετα, γιατί η ρίζα τους είναι κοινή: Ένα οικονομικό μοντέλο που μέσα σε τέσσερις δεκαετίες κατόρθωσε να φέρει τις σύγχρονες κοινωνίες και τον πλανήτη στο σημείο μηδέν… Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς λέμε ότι τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αλλιώς. Με την πυξίδα μας να δείχνει ένα νέο κόσμο, στον οποίο οι αξίες επαναπροσδιορίζονται. Όπου η προστασία της ζωής του περιβάλλοντος είναι η βασική μας αρχή. Όπου η δικαιοσύνη είναι ο εγγυητής της κοινωνικής προόδου. Και οι καρποί της ανάπτυξης κτήμα όλων και όχι λάφυρο των λίγων…».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την άποψη ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μια Πράσινη Επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Μια επανάσταση που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές: Στην οικονομία. Στις κρατικές πολιτικές. Στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στην καθημερινότητα και στη ζωή μας».
Η πρόταση το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει βάρος στο ρόλο της Πολιτείας για την Πράσινη Μετάβαση και σε αυτό το ρόλο προβλέπει τη θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.
Η πρόταση Τσίπρα θέτει ως δεύτερο σημείο- στόχο μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045, με τέσσερις κεντρικές πρωτοβουλίες:
- Η Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το “κλειδί” για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου
- Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
- Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές
- Η Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.
Το τρίτο σημείο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, όπου προβλέπονται τρεις παρεμβάσεις:
- Ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων
- «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα
- Προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η ευφυής γεωργία, οι έξυπνες υποδομές, η καινοτομία και τα νέα υλικά, το «πρασίνισμα» των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Το τέταρτο σημείο αφορά σε ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με τις εξής πρωτοβουλίες:
- Τα Έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.
- Το Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.) .
- Τη Στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ όπως η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
- Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η ρήτρα το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις παρέμβασης στα δίκτυα και στις συνδέσεις.
- Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
- Ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες, όπως η χθεσινή, σε κάποια νησιά που αφορούν τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές.
- Η Ενεργειακή Αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυση της πράσινης πρόωσης και της υποχρεωτικής ηλεκτροδότησης των πλοίων στα λιμάνια.
Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Εδώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας σε Δυτική Μακεδονία αλλά και Πελοπόννησο, στην Μεγαλόπολη, με ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης».
Το έκτο σημείο των προτάσεων Τσίπρα είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης και το έβδομο και τελευταίο σημείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.
Όπως είπε, τέλος, ο κ. Τσίπρας στην παρουσίαση των θέσεων για την Πράσινη Μετάβαση, «η Πράσινη Επανάσταση, όμως, είναι και μια επείγουσα ανάγκη, πέρα από ένα όραμα. Ανάγκη να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο δύο έννοιες που στον παλιό κόσμο που έχτισαν δυστυχώς οι ελίτ στα μέτρα τους, ξεχάστηκαν. Αυτές οι έννοιες είναι η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός. Δικαιοσύνη είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, κάθε παιδιού που γεννιέται σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να ζει σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Σεβασμός είναι το ελάχιστο καθήκον μας απέναντι στη φύση, όσο όμως και απέναντι στις επόμενες γενιές, στις γενιές που έρχονται».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!