Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με Γερμανία που δεν μας κάλεσε στη συζήτηση για τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη δημοσιογράφο του Open, Αλεξία Τασούλη.

Την εντονότατη δυσαρέσκεια, για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στην επερχόμενη διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του Open και της δημοσιογράφου, Αλεξίας Τασούλη.

Το Βερολίνο δεν κάλεσε την Αθήνα στην επικείμενη διάσκεψη παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ανοίξει και πρεσβεία και  προξενείο σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Λιβύη και ο Λίβυος ομόλογός του έχει επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη τόνισε: «Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν. Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».

Δένδιας προς Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ: Δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας

«Συζήτησα για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ J.Kubis & εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη», αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Η δικαιολογία του Βερολίνου

Από το Βερολίνο δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση για το ζήτημα. Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN, Παντελής Βαλασόπουλος, εάν υπάρξει επίσημη ερώτηση θα δοθεί και απάντηση. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα δεν έχει. Αυτό που προέχει είναι να φύγουν από τη χώρα τα στρατεύματα, και οι μισθοφόροι και οι Τούρκοι».

Η Ανγκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ζήτησε ανοιχτά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Χάικο Μαας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επομένως, νούμερο ένα ζήτημα της διάσκεψης της 23ης Ιουνίου για το Βερολίνο είναι η απόσυρση μισθοφόρων και στρατού από την Τουρκία. Επομένως, για το Βερολίνο θέση στο τραπέζι της διάσκεψης έχει η χώρα που παρανόμως έχει στρατό στη Λιβύη παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν έχει η Ελλάδα.

Δένδιας: «Δε θα συζητήσουμε με την Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων»

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Πολλοί μας είπαν γιατί αφήνετε τον κ. Τσαβούσογλου να πάει στη Θράκη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ναι, δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε. Εμείς, δεν είμαστε χώρα η οποία θα επιβάλει απαγορεύσεις. Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Καταρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος κατά την άποψή μου, αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παρέλαβε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση των σχέσεων αυτών, χωρίς να αγνοούμε βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Το θέμα είναι να υπάρχει μια πολύ καθαρή και στέρεη εξήγηση στο τι μπορούμε να συνεννοηθούμε και στο τι έχουμε βασικές και σημαντικές διαφωνίες».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ