«Αυτό που υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα αρχή. Μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο, πέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Εκεί που η ενέργεια τροφοδοτεί τις ζωές μας χωρίς να βλάπτει τον πλανήτη μας». Με αυτή τη φράση περιέγραψε αυτό που ξεκίνησε στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη εκεί.
Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που πραγματοποιείται πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί μεγάλο στοίχημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί μια ακόμα σημαντική πολιτική πρωτοβουλία «ήπιας ισχύος» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή που στοχεύει πολιτικά σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία, ενώ είναι άκρως ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ωστόσο δεν έχουν ενεργή πολιτική ταυτότητα και μάλλον κρατούν αποστάσεις από την πολιτική.
«Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών». Άλλωστε, το σχέδιο της Αστυπάλαιας «θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο. Η προοπτική είναι αυτό το πιλοτικό έργο, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων, να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στις αναφορές του πρωθυπουργού, κεντρική θέση είχε η κοινή γνώμη του νησιού: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν πρώτοι ότι είναι προς όφελός τους. Και σας θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, διότι θα είναι προς όφελός σας τελικά. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί σας, παντού στον κόσμο. Φθηνότεροι λογαριασμοί τελικά ως προς την ίδια την κινητικότητα, αλλά νομίζω και αυτή η πολύ σημαντική αίσθηση και υπερηφάνεια που θα πρέπει να αισθάνεστε ως δημότες, ως κάτοικοι αυτού του όμορφου νησιού, ότι συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τους συντελεστές της προσπάθειας, ιδιαίτερα όμως τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στον οποίο ανήκει η ιδέα και ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το έργο συμβολίζει την υλοποίηση ενός οράματος, μιας φωτογραφίας από το μέλλον πριν από το μέλλον. Η Ελλάδα καθίσταται αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, ενώ αναδεικνύονται οι δυνατότητες σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τον καλύτερο τρόπο».
Τι είπε ο CEO της Volkswagen
«Η Αστυπάλαια θα είναι το εργαστήριο του μέλλοντος για την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα. Θα μελετήσουμε σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους πολίτες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ποια θέλγητρα απαιτούνται για την μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», τόνισε ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen, και πρόσθεσε: «Τα διδάγματα που θα αντλήσουμε θα βοηθήσουν στο να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα (…). Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τον γρήγορο μετασχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».
Τι ακριβώς θα γίνει στην Αστυπάλαια την επόμενη πενταετία
Το πρότζεκτ με την ονομασία «Astypalea: Smart, sustainable island» αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εκείνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Το σχέδιο προβλέπει:
- την αντικατάσταση του σημερινού στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα,
- τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και
- τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα του νησιού.
Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει πολύ σημαντικές επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δόθηκαν ως δώρο στις αρμόδιες Αρχές από την Volkswagen. Το πρόγραμμα προβλέπει και χρηματοδοτεί επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι πρώτοι 12 φορτιστές-επίσης δωρεά της VW- έχουν ήδη παραδοθεί.
Παράλληλα, σκοπός του σχεδίου είναι η ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και κατά συνέπεια των μετακινήσεων στο νησί, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου.
Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Με αυτό το σύστημα θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Οι αλλαγές αυτές έχουν ως προϋπόθεση και θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν σήμερα. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα εγκατασταθούν στην Αστυπάλαια, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2026.
Αυτές οι πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται οργανικά με τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η συνολική δέσμη δράσεων στο νησί συνιστά ένα συνεκτικό σχέδιο τοπικής ανάπτυξης, πρότυπο για άλλους δήμους τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ανοιχτή σε φιλόδοξες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και είναι ικανή να φέρει σε πέρας σύνθετα, πρωτοποριακά έργα.
Το «πολιτικό αποτύπωμα»
Πιστός στην πολιτική της επένδυσης σε τομείς «ήπιας ισχύος», δηλαδή σε τομείς που ενδιαφέρουν κυρίως πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ισχυρή πολιτική και ιδεολογική δέσμευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει -πέραν των παραπάνω- και σημαντικά πολιτικά οφέλη από αυτή την πρωτοβουλία. Οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες, όσοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και όσοι έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες των πολιτικών περί «πολιτικής που σέβεται το περιβάλλον» κ.λπ., θα δουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τολμά να ξεκινά πρωτοβουλίες που είναι πρωτοπόρες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να τις ολοκληρώνει.
Αυτό, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, θα προσελκύσει προς τη Νέα Δημοκρατία σημαντική μερίδα αυτών των πολιτών, ενώ παράλληλα θα σωρευτεί σε σειρά άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών «ήπιας ισχύος» όπως η ψηφιοποίηση του κράτους. «Όπως είδαν όλοι, ο Μητσοτάκης δεν μίλησε καθόλου πολιτικά, με τη στενή έννοια του όρου, στην Αστυπάλαια. Αυτή είναι μια νέα πολιτική συμπεριφορά, που οι πολίτες αποζητούν και ήδη φαίνεται ότι εκτιμούν θετικά», έλεγε χθες στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!