Νέα
  • ΓΔ: 1455.45 +0.20%
  • Τζίρος: 28,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα οι «τέσσερις δοκιμασίες» της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Σε τέσσερα στάδια, που όμως είναι και τα πιο σημαντικά, ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Στις 10.15 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που προβλέπεται να διαρκέσει έως μισή ώρα, καθώς στις 11.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου «σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης».

Μετά το τέλος αυτής της κατ’ ιδίαν συζήτησης, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ επιτελείων των δυο χωρών και περίπου στις 13.15 την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού θα «κλείσουν» οι δηλώσεις των κ.κ Δένδια και Τσαβούσογλου στον Τύπο.

Καθένα από αυτά τα τέσσερα στάδια έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία:

1. Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Τσαβούσογλου θα είναι ο καθοριστικός παράγων για το αν θα πραγματοποιηθεί, τελικά, συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια συνάντηση μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα «ήρεμων νερών» στις διμερείς σχέσεις. Μόνο εάν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας έχει νόημα η συνάντηση, υποστηρίζει η Αθήνα.

Και «ουσιαστική βελτίωση» σημαίνει για την Ελλάδα τρία πράγματα:

  • Τέλος των προκλήσεων,
  • Τέλος των παρανόμων ενεργειών και
  • Τέλος των λεκτικών υπερβολών που δημιουργούν κλίμα έντασης.

Άλλωστε η συμπεριφορά Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, αλλά και η γενικότερη στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθούν το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όταν και θα συζητηθεί η «θετική ατζέντα» της Ευρώπης για τη γείτονα. Η θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα θα είναι βαρύνουσα και από αυτή τη θέση θα εξαρτηθεί η ροή σημαντικών κονδυλίων από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

2. Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου 

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σε σχήμα με περιορισμένη σύνθεση. Εκεί, η κάθε πλευρά αναμένεται να διατυπώσει εν συντομία (αφού είναι ήδη γνωστές) τις βασικές της θέσεις στα «φλέγοντα» θέματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες (θαλάσσιες ζώνες, Κυπριακό, ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, Μεταναστευτικό κλπ), με πρόθεση, από την Ελλάδα τουλάχιστον, να διαφανεί έστω μια χαραμάδα αισιοδοξίας για διευκόλυνση του διαλόγου και της «θετικής ατζέντας» στην Ευρώπη.

3. Συνάντηση αντιπροσωπειών

Στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών με διευρυμένη σύνθεση αναμένεται να εξεταστούν και να επιδιωχθεί πρόοδος σε μια σειρά ζητημάτων όπως:

  • πώς και πότε θα υπάρξει ο νέος (64ος) γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, καθώς είναι σειρά της Τουρκίας να προτείνει ημερομηνία και πόλη στην επικράτειά της για τη συνέχεια των συζητήσεων,
  • πώς θα προωθηθούν όσα έχουν ήδη συζητηθεί για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών ανταλλαγών, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου ομολόγου του, Σεντάτ Ονάλ (διασυνοριακό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, τουριστικές ανταλλαγές, κλίμα κλπ),
  • γενικότερα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, τη διαμάχη Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν κ.ά.

4. Οι δηλώσεις στον Τύπο 

Τέλος, ξεχωριστή σημασία για προφανείς λόγους έχουν και οι δηλώσεις των δυο υπουργών, μετά το τέλος των συναντήσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί αναμένεται να διαπιστώσουμε την τακτική που θα επιδιώξει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλαδή αν θα θελήσει να πάρει τη «ρεβάνς» από τον Νίκο Δένδια, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. «Θα απαντήσουμε σε ό,τι πρέπει να δοθεί απάντηση» είναι η θέση στην οποία έχει καταλήξει η Αθήνα, που έχει έτοιμο ένα πλήρη φάκελο με τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις ελληνικές απαντήσεις σε καθέναν από αυτούς.

Η χθεσινή εμπειρία της επίσκεψης

Η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη χθες, δεν έδειξε διάθεση για κλιμάκωση της έντασης. Χωρίς να αποστεί από τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Τσαβούσογλου δεν έκανε περιοδεία σε μειονοτικά χωριά, δεν πήγε στην Ξάνθη και δεν διοργάνωσε ανοικτές συγκεντρώσεις.

Φυσικά συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες, επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ» και τον τάφο του παλαιού μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.

Φυσικά στους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τη μειονότητα, απάντησε αμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου: «Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ