Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμοί και ομοφωνίες για κορωνο - διαβατήριο και Λευκορωσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο / Πηγή: Intime

Με τέσσερα μεγάλα θέματα, που όλα έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, ασχολήθηκε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 ηγετών των κρατών-μελών, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Πρώτον, με την αποτίμηση της πανδημίας και ειδικότερα με τη θέσπιση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, που η Ελλάδα είχε προτείνει εξαρχής και έλαβε ισχυρή ώθηση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Δεύτερον, με την ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρατική αεροπειρατεία που διενήργησε το κράτος της Λευκορωσίας στην πτήση που ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους. Τρίτον, την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί τον έναν από τους δύο κύριους πυλώνες του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (το άλλο είναι η ψηφιακή μετάβαση). Και τέταρτον, το ζήτημα που έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τη μετανάστευση, το οποίο ενδιαφέρει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Μετά το τέλος του Συμβουλίου, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε αρχικά ότι «τα πράγματα στην Ευρώπη, συνολικά, πηγαίνουν καλύτερα», παρά το ότι «υπάρχει πάντα μια ανησυχία για τις μεταλλάξεις» που όμως, από όσα ξέρουμε ως τώρα, «καλύπτονται από τα υφιστάμενα εμβόλια».

Τι είναι και πώς θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η ελληνική πρόταση για αυτό το οποίο αποκαλούμε πια Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχουμε ήδη ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική Προεδρία με το Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή. Και εξέφρασα την προσδοκία μου ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid θα είναι τεχνικά λειτουργικό ήδη από την 1η Ιουνίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Σε διευκρινιστική ερώτηση πώς θα αξιοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Το πιστοποιητικό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία φαίνεται αν έχεις εμβολιαστεί, με ποιο εμβόλιο έχεις εμβολιαστεί, πότε έχεις εμβολιαστεί, αν έχεις κάνει μία δόση, αν έχεις κάνει δύο δόσεις, πότε τις έκανες, αν έχεις ασθενήσει και πότε ασθένησες ή αν έχεις αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Το τι θα κάνει η κάθε χώρα με αυτή την πληροφορία είναι εθνική αρμοδιότητα. Ήδη σήμερα που μιλάμε, τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες στη χώρα μας τους έχουμε ήδη δρομολογήσει. Άρα το πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων. Βέβαια δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είναι το πιστοποιητικό, για να το ξεκαθαρίσουμε».

Σε άλλη ερώτηση εάν το ψηφιακό πιστοποιητικό θα έχει στοιχεία αμοιβαιότητας μεταξύ των κρατών-μελών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επέμεινα πολύ στην αμοιβαιότητα. Η αμοιβαιότητα λέει πολύ απλά ότι εάν ζητά η Ελλάδα από κάποιον πολίτη, παραδείγματος χάρη, για να έρθει στην Ελλάδα ένα τεστ αντιγόνων πρόσφατο, 24 ωρών, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα το οποίο θέτει η χώρα προέλευσης για την επιστροφή αυτού του πολίτη πίσω στη χώρα αυτή».

Υπάρχουν τρία είδη πιστοποιητικών. Το ένα αποδεικνύει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, το δεύτερο καταγράφει τα πρόσφατα τεστ για Covid-19 και το τρίτο πιστοποιεί την ανοσία έπειτα από μόλυνση από τον Covid-19. Αυτά τα πιστοποιητικά θα διαθέτουν κωδικό QR και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ψηφιακή μορφή ή εκτυπωμένα, εννοείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ταχύτατη η ευρωπαϊκή αντίδραση στην αεροπειρατεία

Στο δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ, συμφωνήθηκε, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι «με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προσδιόρισε ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου το οποίο πιστεύω ότι είναι αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης. Εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σάπεγκα, να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Και να ζητήσουμε επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο πτήσεων από τη Λευκορωσία».

Πρωτοπόρα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαίωσαν παλαιότερη απόφασή τους «να είμαστε η πρώτη ήπειρος η οποία θα φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 και έχουμε επικυρώσει τον ενδιάμεσο στόχο να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% σε σχέση με το έτος βάσης του 1990», όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Και τώρα ερχόμαστε στη δύσκολη φάση αυτής της άσκησης, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξειδικεύσει τα μέσα και τα κανονιστικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους η κάθε χώρα θα υλοποιήσει τη δική της εθνική στρατηγική. Αναμένουμε τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 15 Ιουνίου και προφανώς θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε σε επίπεδο Συμβουλίου αφού δούμε την ανάλυση την οποία θα κάνει η Ευρώπη. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και σε σχέση με άλλες χώρες που είναι πολύ εξαρτημένες από καύση άνθρακα ή λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας είμαστε πολύ πιο τολμηροί στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου  να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την μετάβαση με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης, εκεί που πραγματικά θα πιάσουν τόπο».

Στόχος το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τέλος για το ζήτημα της μετανάστευσης που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην Ισπανία, αλλά και τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και στη Μάλτα από τη Λιβύη. «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια την οποία έχει δρομολογήσει η Επιτροπή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και βέβαια, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης κράτους που γειτονεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «φωτογραφίζοντας» έτσι και τις τουρκικές επιχειρήσεις του Μαρτίου 2020 στον Έβρο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ