Ξεχωριστού ειδικού βάρους και υψηλού συμβολισμού ήταν η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Ιορδανία. Ο Έλληνας υπουργός κατέγραψε πολλές πρωτιές με τον γύρο-αστραπή που έκανε στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα:
- Ήταν ο πρώτος ΥΠΕΞ κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκε την περιοχή.
- Συναντήθηκε μέσα σε λίγη ώρα τόσο με την ισραηλινή ηγεσία, όσο και με την παλαιστινιακή, δείχνοντας ότι η Αθήνα διατηρεί προνομιακές σχέσεις και με τα δυο μέρη της κρίσης κι αποτελεί παράγοντα της λύσης κι όχι του προβλήματος.
- Κράτησε τις ισορροπίες με τους Άραβες, επισκεπτόμενος μέσα στην ίδια ημέρα και την Ιορδανία,
- Έδειξε την αβυσσαλέα απόσταση της Ελλάδας από την Τουρκία, καθώς την ώρα που ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν την περιοχή της κρίσης και συνομιλούσε με όλους τους συντελεστές της, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εκτρεπόταν σε μια ακόμα οξεία επίθεση εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγόρησε ότι «έβαψε τα χέρια του με αίμα» λόγω της στήριξής του στο Ισραήλ.
- Επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της Ορθοδοξίας στην περιοχή, και συζήτησαν την προστασία των ιερών προσκυνημάτων (Βηθλεέμ, Γεθσημανή, Όρος των Ελαιών, Πανάγιος Τάφος, Ιεροσόλυμα, Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού κ.λπ.) αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος τους, δηλαδή της κυριαρχικής θέσεως του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επί των προσκυνημάτων.
Μετά τον Πατριάρχη, ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. Ενδεικτική της θερμότητας του κλίματος είναι ότι οι Ισραηλινοί έστρωσαν κόκκινο χαλί στο δρόμο του Νίκου Δένδια, ενώ οι αναρτήσεις στα social media των επισήμων της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ήταν διθυραμβικές για την Ελλάδα και το ρόλο της.
Ο κ. Δένδιας αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μοχάμεντ Σταγιέχ, ακολούθως μετέσχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Μεσανατολικό (ήταν ο μοναδικός υπουργός που μπήκε στην τηλεδιάσκεψη από την περιοχή της κρίσης) και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε στους συνομιλητές του έξι πράγματα:
- Ότι είναι πιο μεγάλη ανάγκη από ποτέ η άμεση κατάπαυση του πυρός.
- Ότι πρέπει στην περιοχή να επικρατήσει καθεστώς σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
- Ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απαραβίαστο δικαίωμα και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.
- Ότι η εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ είναι πράξη καταδικαστέα,
- Ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
- Ότι πρέπει το συντομότερο να αναληφθεί πρωτοβουλία για Μεσανατολικό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με κατάληξη τα δυο κράτη με σύνορα που αποφασίστηκαν το 1967 και με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν την ώρα που η Ελλάδα λειτουργούσε κατευναστικά διαλεγόμενη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κι απάντησε με νόημα: «οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!