Η Ελλάδα έχει τοποθετήσει την πράσινή μετάβαση στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, δίνοντας δέσμευση για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Για να εκπληρώσει αυτό τον σχεδιασμό ο Κωσταντίνος Αραβώσης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος:
- Ενέκρινε τον Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο, μετά και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
- Ενέκρινε την υποβολή της εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς της ΕΕ και των κρατών – μελών στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων για την κυκλική και πράσινη ανάκαμψη με ιδιαίτερη έμφαση στα βιώσιμα προϊόντα και την ενσωμάτωση της κυκλικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές.
- Υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων για τη συνεισφορά της ψηφιοποίησhς στην πράσινη μετάβαση.
- Ενέκρινε την τροποποίηση του Κανονισμού Άαρχους διευρύνοντας έτσι τα δικαιώματα πρόσβασης της κοινωνίας των πολίτων για περιβαλλοντικά θέματα.
- Συζήτησε τη στρατηγική της Ένωσης για τα χημικά προϊόντα για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου ως κυρίαρχου οριζόντιου θεσμικού πλαισίου για τα επόμενα έτη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες υιοθέτησης του στόχου υπέρ της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 ως ενδιάμεσο ορόσημο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.
Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θέσει την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη βιώνουν μια σημαντική ιστορική εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς την επίτευξη της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!