Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκαιρίες και «αγκάθια» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ζόραν Ζάεφ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ζόραν Ζάεφ / Πηγή: Intime

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δίνει αυτή την εβδομάδα την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολλούς ξένους ηγέτες, ιδιαίτερα Βαλκάνιους, και να προωθήσει θέματα που αφορούν σε ολόκληρη τη Χερσόνησο του Αίμου, αλλά και διμερή ζητήματα. Αναμφίβολα, όμως, η πιο ενδιαφέρουσα όλων είναι η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Τις σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η Συμφωνία των Πρεσπών και η εφαρμογή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τις αρχές του 2019, όντας στην αντιπολίτευση, ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας που (τότε) ετοιμαζόταν να συνυπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας η όποια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Αυτό γίνεται και την τελευταία διετία, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξή τους σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Μάλιστα η Αθήνα ως ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος προστατεύει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, πράγμα που αναγνώρισε με ευγνωμοσύνη ο Ζόραν Ζάεφ και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή. Τέλος, φαίνεται ότι και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να αποσυνδέσουν τις ενταξιακές πορείες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε η χώρα που πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια να μην εμποδίζεται από τις καθυστερήσεις της άλλης.

Πώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα

Ωστόσο, υπάρχουν δύο «αγκάθια» που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών. Το ένα είναι η εμμονή ορισμένων κύκλων των Σκοπίων που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συντηρώντας σε ένα κομμάτι της κοινωνίας της χώρας μια ανεδαφική προσδοκία «επανόδου» στο παλαιό «συνταγματικό» της όνομα. Μάλιστα το 2020, κατά τη διάρκεια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας Ρασέλα Μισράχι είχε αλλάξει την πινακίδα έξω από το υπουργείο της και είχε αναρτήσει νέα με την επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το περιστατικό δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα θύλακοι στη γειτονική χώρα που εργάζονται για την «επάνοδο» στην προηγούμενη ονομασία.

Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά στη χώρα μας και στην υποχρέωση της Βουλής των Ελλήνων να εγκρίνει τα τρία εφαρμοστικά νομοθετήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να θέσει κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, υπό τον φόβο κάποιοι βουλευτές, που είτε έχουν ταχθεί με σφοδρότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε εκλέγονται σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, να αρνηθούν την ψήφο τους, δημιουργώντας μια εικόνα διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού έχουν κάνει παρασκηνιακά σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία παράκαμψη από την κομματική πειθαρχία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όποιος βουλευτής παρακούσει την κυβερνητική εντολή και καταψηφίσει (ή απουσιάσει από την ψηφοφορία για) τα νομοσχέδια επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχει συνέπειες.

Τι θα γίνει με Καραμανλή και Σαμαρά

Ξεχωριστό καθεστώς, όμως, επιφυλάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δυο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι επί του συγκεκριμένου δεν περιλαμβάνονται στην κομματική πειθαρχία. Με αυτό τον τρόπο αιτιολογεί η επίσημη Νέα Δημοκρατία την οποιαδήποτε στάση των δύο στην ψηφοφορία, όχι όμως και την όποια ομαδοποίηση βουλευτών πίσω από κάποιον εκ των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Παρά το ότι η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, υπάρχει το ενδεχόμενο η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ να «βγάλει ειδήσεις» που θα διευκολύνουν και την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας, με τις λιγότερες δυνατές «αβαρίες» των απρόθυμων κυβερνητικών βουλευτών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ