Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επτά κυβερνητικά όπλα για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Καθώς η χώρα -και η κυβέρνηση- εισέρχεται σε μια μίνι περίοδο διακοπών 4 ημερών, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι υπουργοί που σχετίζονται με την οικονομία παίρνουν μαζί τους φακέλους που πρέπει να «τρέξουν» μετά την επάνοδο στα καθήκοντά τους, ώστε να υπάρξει η ισχυρότερη δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά και το άνοιγμα της εστίασης την προσεχή Δευτέρα.

Η κυβέρνηση βασίζεται σε επτά «όπλα» για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, όπως την περιγράφουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  1. Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s δείχνει ότι ο κυβερνητικός στόχος για δυναμική ανάκαμψη και «ελατήριο που θα εκτιναχθεί» είναι μια ρεαλιστική προοπτική. Παρά το ότι τα στελέχη του Μαξίμου αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά το σύνθημα «ψήφος εμπιστοσύνης», ωστόσο επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση έρχεται στην πιο δύσκολη ώρα της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα και μετά την ανακοίνωση ύφεσης 8,2% την περασμένη χρονιά. Η S&P αιτιολογεί την απόφασή της κι από το ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που έχει στη διάθεσή της, ενώ η οικονομία θα έχει εξαιρετικά οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν. «Εάν στην πιο δύσκολη ώρα σου, ένας τέτοιος οίκος αναβαθμίζει το αξιόχρεό σου, τότε μόνο καλύτερα μπορείς να περιμένεις στο μέλλον».
  2. Η αύξηση των καταθέσεων, περίπου κατά 20 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων, νοικοκυριών, ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων) αυξήθηκαν κατά 1,66 δισ. ευρώ μέσα στον τελευταίο μήνα. Παρά το ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην πανδημία και στους εξ αυτής περιορισμούς, ωστόσο η τόνωση της ρευστότητας θα αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο των κυβερνητικών προσπαθειών για γρήγορη επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι πολύ χαμηλά, μεγάλο μέρος της ρευστότητας αυτής αναμένεται να πέσει στην αγορά -ή σε κάλυψη οφειλών τους- με ευεργετικά αποτελέσματα.
  3. Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ότι η χώρα είναι έτοιμη να επενδύσει στη βιομηχανία και η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός. Στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε τις εργασίες της η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας. Το κλειδί εδώ, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι «μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικό τομέα», ώστε να προωθηθεί το πλαίσιο δράσης στη βιομηχανία.
  4. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τονώνει τις προσδοκίες και προσθέτει στη θετική ψυχολογία για το άνοιγμα της οικονομίας. Η αύξηση του δείκτη τον Απρίλιο (97,9 έναντι 96,9 τον Μάρτιο) σε συνδυασμό με το ότι οι Βρυξέλλες καταγράφουν τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης στον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας, έναν δείκτη που δείχνει καθαρά την τάση που έχει το ΑΕΠ μιας χώρας, συνιστούν αισιόδοξα μηνύματα, με δεδομένη τη φυσιογνωμία της ελληνικής οικονομίας.
  5. Το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Ήδη ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με την έκδοση του τελευταίου 10ετούς και του 30ετούς ομολόγου, ενώ στις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται μια ακόμα έξοδος στις αγορές. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δανείζεται ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες, με επιτόκια κάτω του μέσου μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού, ακόμα και όταν -όπως αναμένει- αυξηθούν τα επιτόκια.
  6. Η άνοδος του τουρισμού φέτος σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις μετά την απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ωστόσο βλέπει με ικανοποίηση και την τραπεζική προθυμία να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Ο ελληνικός τουρισμός ως κλάδος της οικονομίας είχε καταγράψει το υψηλότερο ρεκόρ του το καλοκαίρι του 2019 με έσοδα που ξεπερνούσαν τα 18 δις. Εναν χρόνο αργότερα λόγω της πανδημίας καταβαραθρώθηκε. Φέτος η κυβέρνηση αναμένει έσοδα πάνω από στο 40% του 2019 (8-9 δισ.), που θα συνεισφέρουν τόσο στο πεδίο των εσόδων, όσο και στην έμπρακτη απόδειξη της αναστήλωσης της οικονομίας, καθώς συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα συνολικά της χώρας από την πανδημία.
  7. Η άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης των πρώτων 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς. Κυβερνητικοί παράγοντες θυμίζουν ότι η Μorgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι μέσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που θα λάβουν το μεγαλύτερο -αναλογικά- ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρώτη του φάση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση υπολογίζει την εισροή των πρώτων κεφαλαίων όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο, λόγω γενικότερων θεμάτων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (επικύρωση από Ουγγαρία, Πολωνία κ.λπ.). 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ