Ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στο Κοινοβούλιο σήμερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για άρση ασυλίας βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και η Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜέΡΑ25, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να υποστηρίζουν ότι πρέπει και οι δύο να οδηγηθούν ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης και τη μειοψηφία να επιθυμεί τη μη άρση της ασυλίας τους.
Η αντιπαράθεση εξελίχθηκε κυρίως μεταξύ του Γ. Μπούγα από τη ΝΔ και των Γ. Κατρούγκαλου και Ν. Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πορεία ενεπλάκησαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι Δ. Τζανακόπουλος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ, ο Α. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, η Μ.Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 κλπ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της πλειοψηφίας, με βαρείς χαρακτηρισμούς περί «συνταγματικής εκτροπής», «φίμωσης», πραξικοπήματος» κλπ. Ακολούθησε, όπως συνηθίζεται, ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπούγας: Η Αριστερά θέλει να παρανομεί και να μην ελέγχεται
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπούγας εξήγησε ότι η σχετική νομοθεσία άλλαξε με ευρεία πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και συμπέρανε ότι «η συζήτηση γίνεται για να επιτεθεί η αντιπολίτευση για το δήθεν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Μια επινόηση δική σας ώστε να επιτεθείτε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην κυβέρνηση. Αστυνομικό κράτος δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ότι η Αριστερά που διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες».
Βούτσης: Ούτε προδικτατορικά δεν γίνονταν αυτά
«Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μια πολιτική δήλωση» είπε μετά τη συνεδρίαση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης: «...Η σημερινή συνεδρίαση πραγματικά μπορεί να έχει ή να αποκτήσει ένα ιστορικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Θα σας πω κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Διότι έχει γραφτεί και είναι στοιχείο της ιστορίας αυτού του χώρου, της ιστορίας του κοινοβουλευτισμού, της ιστορίας της περιπέτειας της χώρας μας πριν από 60 χρόνια και είχε γίνει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τότε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ και αργότερα αρχηγός κόμματος της Αριστεράς, συγκεκριμένα ο Ηλίας Ηλιού, είχε πει από βήματος της Ελληνικής Βουλής, ονομαστικά, και μάλιστα σε καθεστώς προδικτατορικό, μετεμφυλιακό, για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ταγματάρχης τότε, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του ελληνικού στρατού, στον Έβρο. Και είχε πει μάλιστα, «προσέξτε διότι κάτι μου λέει ότι αυτός ο κύριος θα μας δέσει μετά από ένα ενάμιση χρόνο». Γιατί το αναφέρω; Διότι δεν διανοήθηκε κανείς, τότε σε εκείνο το καθεστώς, και προ της αναθεώρησης του μεταπολιτευτικού συντάγματος, να εγκαλέσει βουλευτή κόμματος και να πει ότι είναι συκοφαντική δυσφήμηση, διότι δεν υπήρχαν στοιχεία γι’ αυτήν την προβοκάτσια που έκανε ο Παπαδόπουλος. Ουδείς και από καμία πλευρά των κομμάτων είχε θέσει τέτοιο ζήτημα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!