Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Οι τρεις γύροι του διπλωματικού μπρα ντε φερ

Σε δημόσια αντιπαράθεση για το σύνολο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών διαφορών, για την ερμηνεία των Συνθηκών και για τις ευρύτερες περιφερειακές διαφορές εξελίχθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε ο πρώτος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη εξέλιξη, μετά τις αρχικές δηλώσεις των Τσαβούσογλου και Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξαναπήρε τον λόγο για να εκφράσει τις διαφωνίες του με όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ακολούθως ο κ. Δένδιας απάντησε και πάλι στους τουρκικούς ισχυρισμούς, και χρειάστηκε τρίτος γύρος στο διπλωματικό μπρα ντε φερ ώστε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των δύο υπουργών.

Στον πρώτο γύρο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε γενικά ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις, είπε ότι στις συζητήσεις έθιξαν το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές, αφιέρωσε ένα κομμάτι των δηλώσεών του στο περιθώριο βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων, έκανε μια γενική αναφορά περί πνεύματος συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Δ. Θράκη, για διάλογο «άνευ όρων και προϋποθέσεων», για να καταλήξει με μια προσωπική αναφορά στο 2003 όταν πρωτογνώρισε τον Νίκο Δένδια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πρώτο μέρος της αντιφώνησής του, ο Eλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες, για ανάγκη εδραίωσης της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο υπογράμμισε ότι αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση των μονομερών ενεργειών και η αποφυγή προκλητικών δηλώσεων. Θύμισε ότι μέχρι πρόσφατα οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν αυξηθεί σημαντικά, διόρθωσε τον Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι «τουρκική», εξέφρασε την παράκληση να μην υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις και προκλητικές συμπεριφορές, και μίλησε με έμφαση για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ με μόνη κοινά παραδεκτή λύση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ξεχωριστό κεφάλαιο των δηλώσεων Δένδια αφιερώθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει υπό την απαραίτητη προϋπόθεση του σεβασμού στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μέρος των οποίων είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε εμφατικά την ανάγκη η Τουρκία να αποσύρει το casus belli που έχει θέσει σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του αυτονόητου δικαιώματός της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., αναφέρθηκε στην ακύρωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Ξαναπήρε τον λόγο ο Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στον Νίκο Δένδια, ξαναπαίρνοντας τον λόγο και λέγοντας ότι κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν «προκλητικές». «Δεν παραβιάζουμε δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο», είπε, και πρόσθεσε ότι αφού κάποιοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης δηλώνουν «Τούρκοι», πρέπει και η Ελλάδα να το δεχτεί. Για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός και καλύτερα είναι τα θέματα να τα λύσουν μεταξύ τους οι δύο χώρες, ενώ διαμαρτυρήθηκε στο Μεταναστευτικό διότι η Ελλάδα «έκανε push back 80.000 μετανάστες».

Νέα απάντηση Δένδια

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι τον προσδιορισμό της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανικής τον κάνει η Συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει και η Τουρκία, είπε καθαρά ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει ο Διεθνές Δίκαιο με τις 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, ενώ για το Δίκαιο της Θάλασσας είπε ότι εάν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να δεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέρος του οποίου είναι το Δίκαιο της Θάλασσας. Για το Μεταναστευτικό είπε ότι «μετά τα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο (2020), καλό είναι να μην κάνετε μαθήματα».

Επιμονή Τσαβούσογλου

Συνεχίζοντας τα δικά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε τον λόγο για τρίτη φορά και είπε ότι όλα όσα έκανε η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πλήρως νόμιμα, ζητώντας «δίκαιο διαμοιρασμό». Για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μειονότητα δεν απάντησε, αλλά είπε ότι μιλά για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και η Ελλάδα έχει στρατό εκεί και κατέληξε λέγοντας στον Νίκο Δένδια «ας μη συνεχίσουμε τον καβγά».

Δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω ο Δένδιας

Στη συνέχεια, για τρίτη φορά πήρε τον λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που επικεντρώθηκε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών: «Εχουμε στρατό διότι τα νησιά μας απειλούνται. Ποιος μπορεί να πει ότι απέναντι δεν υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες εισβολής;».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ