Οι εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσαν το νέο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, σε υπόμνημά του προς τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεωρεί ότι το ΤΧΣ «δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και διαπραγματευτικές δυνατότητες του ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη. Επομένως το Ταμείο σε αυτήν την περίπτωση και με δική σας απόφαση έπαψε να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά από τον πρόεδρο, το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ να θέσουν «στη Γ.Σ. της 7ης Απριλίου 2021 το προβλεπόμενο στον νόμο δικαίωμα αρνησικυρίας (blocking veto) του μετόχου της πλειοψηφίας» και να εμποδίσουν «την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων… Αντίθετα, να φροντίσετε ώστε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εντός εύλογης προθεσμίας να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους, με όλες τις εξουσίες και τις ευχέρειες που απορρέουν από αυτά», προσθέτει στο υπόμνημά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο υπόμνημα Τσίπρα, πρώτον, θυμίζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και, δεύτερον, εξηγώντας τι περιμένουν από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Αναφέρουν ειδικότερα ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, «αντί να απολογείται για το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επί των ημερών του, με τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους, ζητά και τα ρέστα και διατυπώνει απειλές».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 οι τράπεζες είχαν αξία 27 δισ. ευρώ, ενώ στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είχαν καταρρεύσει στο 1 δισ. ευρώ! Το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από αξία 19 δισ. ευρώ κατέρρευσε σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για χασούρα του ΤΧΣ 18 δισ.! Το 2015 το ΤΧΣ έχασε το 99,4% και μαζί του και οι μικρομέτοχοι που δεν μπορούσαν καν να συμμετάσχουν στην αύξηση. Κι έχει το θράσος σήμερα ο κ. Τσίπρας να μιλάει για το κόστος στο Δημόσιο».
Κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με τα τραπεζικά θέματα επισημαίνουν επίσης ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταθερά προτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Η Τράπεζα Πειραιώς με την ανακεφαλαιοποίηση θα επιστρέψει στη δουλειά της, που είναι να δίνει ακόμη περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει και οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν διαρκώς το ενδιαφέρον τους να βάλουν χρήματα στη χώρα μας. Αυτό προφανώς ενοχλεί τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ωφελεί τους πολίτες», καταλήγουν οι κυβερνώντες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!