Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη στη μάχη της Βουλής για την πανδημία

Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Με σαφείς και ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους προσήλθε στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας ο πρωθυπουργός. Καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο μέσο της μεταβατικής φάσης από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα προς τη λελογισμένη χαλάρωση με πιο συστηματική εξέταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε μια «αμυντική» στρατηγική, που περισσότερο ήθελε να τονίσει ήδη διατυπωμένες θέσεις και να εξηγήσει γιατί περνάμε σε νέα φάση, παρά να κάνει «επιθετικές ανακοινώσεις» για τις οποίες, πάντως, η κυβέρνηση προετοιμάζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συνολική παρουσία του κ. Μητσοτάκη στήθηκε πάνω σε τρεις, κυρίως, πυλώνες:

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή έκανε μια ανακεφαλαίωση των στοιχείων που δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην ως τώρα διαχείριση της πανδημίας. Είπε, δηλαδή, ότι τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι επικαλέστηκε στοιχεία για θανάτους, αριθμό νέων ΜΕΘ, προσλήψεις στην υγεία κλπ. Αξιοσημείωτη είναι η ευθεία αναφορά του στα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων στα κράτη- μέλη.

Ο δεύτερος πυλώνας των επιχειρημάτων Μητσοτάκη ήταν η «νέα ανάγνωση της πραγματικότητας»: Παρουσίασε τα δεδομένα που τον οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή στρατηγικής: Η επιθετική μετάλλαξη του ιού, που έχει 40-60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, η κόπωση της κοινωνίας από ένα χρόνο περιορισμούς, ο παράγων του εμβολιασμού που αλλάζει το τοπίο και ο καιρός που βελτιώνεται. Έτσι, είπε, η κυβέρνηση εφαρμόζει ευέλικτη πολιτική, όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ανέφερε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία).

Κι ο τρίτος πυλώνας του πρωθυπουργού, ως συνέχεια των δυο πρώτων, ήταν οι στοχευμένες παρεμβάσεις με νέα μέτρα, τα οποία ονόμασε «αντίβαρα ελευθερίας». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι δεν μιλά για «άνοιγμα» της κοινωνίας αλλά για τροποποίηση των δραστηριοτήτων, καθώς «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα», κι υπογράμμισε τον επικουρικό, αλλά σημαντικό παράγοντα που λέγεται self tests και τα οποία θα βοηθήσουν γενικότερα, αλλά και στο συγκεκριμένο ζήτημα που λέγεται «άνοιγμα σχολείων». Τέλος, επανέλαβε ότι αναζητεί συνθέσεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Στη δευτερολογία και την τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης κυρίως απάντησε σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι η σημερινή του εμφάνιση ήταν κατά βάση αμυντική. Ξεκίνησε με ένα λογοπαίγνιο σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης: «Τι εισέπραξα; Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο τον οποίο γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού διότι οι πολιτικές μας από ρεαλισμό διακατέχονται και ουχί από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τα οποία, ποιητική αδεία, απέδωσα στους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς».

Ακολούθως επιχείρησε να αναιρέσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι «όλα τα έκανε λάθος η κυβέρνηση» κι ότι «λύση είναι οι προσλήψεις», ενώ χαρακτηριστική ήταν η πρόθεσή του να ταυτίσει τη Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κίνηση αξιοσημείωτη σε μια περίοδο που στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αναπτύσσονται κινήσεις υποψηφίων για την ηγεσία του (κυρίως του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά πιο αθόρυβα και του Νίκου Ανδρουλάκη).

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν αν συμφωνούν ή όχι με μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού, την πιθανή αγορά εμβολίων εκτός του πλαισίου της ΕΕ κλπ.

Τέλος στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικονομίας, καθώς -όπως είπε- αυτές βρίσκονται στη φάση της μελέτης και της ετοιμασίας, ενώ έκανε μια γενική αναφορά στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας κι Ανάκαμψης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ