Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων

Κυριάκος Μητσοτάκης
Στιγμιότυπο από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή / Πηγή:

Πάνω σε τρείς άξονες κινήθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πριν από λίγο, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας: Πρώτον, παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα κρατών που έκανε την καλύτερη διαχείριση του πολέμου κατά του κορονοϊού. Δεύτερον, εξήγησε τη νέα ανάγνωση της πραγματικότητας, δηλαδή την αλλαγή της κυβερνητικής στρατηγικής στο θέμα και τρίτον, μίλησε για τα δυο νέα όπλα στη μάχη της πανδημίας: Τα self tests και τα εμβόλια.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διανύουμε το τελευταίο κρίσιμο δίμηνο στη μάχη κατά του κορονοϊού και ο απολογισμός της έως τώρα προσπάθειας πρέπει να υπακούσει σε στοιχεία και όχι σε ατεκμηρίωτες απόψεις. «Η γλώσσα των αριθμών και της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος δημοκρατικός δρόμος για διάλογο κι όχι για παράλληλους μονολόγους».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες λόγω του κορονοϊού, και πρόσθεσε: «Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 θύματα, μια ολόκληρη κωμόπολη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση της Ευρώπης σε εμβολιασμούς με 2 δόσεις, ενώ ως προς τη διενέργεια των τεστ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προσθέτοντας ότι ο ECDC δείχνει ότι βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτό το σημείο επεσήμανε ότι 2 στα 3 τεστ που έχουν γίνει ως τώρα, είναι δωρεάν.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, «κι είναι λάθος να την αξιολογούμε με φωτογραφικές απεικονίσεις της στιγμής. Είναι λάθος να χάνουμε τους δείκτες που δείχνουν τη μεγάλη εικόνα. Ένα είναι ο συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας».

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, διευκρίνισε ωστόσο ότι ωστόσο η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα, και προσβάλλει την εικόνα της χώρας και όλους όσοι παλεύουν νύχτα μέρα με τον ιό.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα είναι διαθέσιμες 1476, κι αυτό «δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Επίσης οι χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα υγείας δεν είναι φήμη, είναι γεγονός».

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι σήμερα τα νοσοκομεία δέχονται μια επίθεση χωρίς προηγούμενο, συμπλήρωσε όμως ότι και οι επιδόσεις των ανθρώπων τους δεν έχουν προηγούμενο. Στο ίδιο θέμα δήλωσε ότι επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί.

Ο δεύτερος πυλώνας της ομιλίας Μητσοτάκη αφορούσε την αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση: «Χρειάζεται μια ειλικρινής, νέα ανάγνωση της πραγματικότητας. Αναγνωρίζουμε ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας. Απέναντί μας όμως, τώρα έχουμε μια ανθεκτική μετάλλαξη, τη βρετανική, που είναι 40-60% πιο ανθεκτική. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ευέλικτη πολιτική που εφαρμόσαμε από την αρχή. Καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με την οποία ξεκίνησε τη μάχη πριν από ένα χρόνο- έτσι κι εμείς».

Ενδιαφέρον παρουσίασε το κομμάτι της πρωθυπουργικής ομιλίας στο οποί άσκησε κριτική στη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράγματι εδώ η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων και τη διάθεσή τους αναλογικά, απέτυχε όμως στην έγκαιρη προμήθεια απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων και στην έγκαιρη διανομή στα μέλη- Αποτέλεσμα είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στον εμβολιασμό».

Περιγράφοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν προσεγμένες παρεμβάσεις. Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Τα δυο νέα «αντίβαρα ελευθερίας» έχουν κοινό σκοπό: Να ανακουφίσουν τους κουρασμένους πολίτες και ταυτόχρονα να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα βήματα της επαναλειτουργίας της. Περισσότερη ελευθερία, όμως, σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα- Εάν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν».

Για την οικονομία επιφυλάχθηκε να μιλήσει αναλυτικά στη δευτερολογία του, εδώ όμως ανέφερε ότι «στα 24 δις που δαπανήσαμε το 2020 θα προστεθούν άλλα 14 δις το 2021. Συνολικός προϋπολογισμός 40 δις ευρώ που δίνουμε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δυο νέα όπλα που έχουμε εναντίον του ιού: «Στην αρχή ο εχθρός ήταν άγνωστος αλλά η συμμόρφωση της κοινωνίας μεγάλη. Τώρα, έχουμε απέναντι ένα ανθεκτικό στέλεχος και η κοινωνία κουρασμένη. Συμμερίζομαι την κόπωση και τη διάχυτη αγωνία, ιδιαίτερα για τους νέους, όμως έχουμε να διαχειριστούμε 2 δύσκολους μήνες- όλοι πρέπει να κάνουμε την τελική προσπάθεια, έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία: Πρώτον, τα self tests που είναι σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας» (ανέφερε το παράδειγμα των self tests για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων) ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά στη μαζική προμήθεια σελφ τεστς, και δεύτερον τα εμβόλια. Τον Απρίλιο θα κάνουμε ενάμιση εκατομμύριο εμβόλια, όπως και το Μάιο, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε προστατεύσει όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών κι όλους όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του ιού έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως τρεις στρατηγικές:

Αυτές των αυταρχικών κρατών, εκείνες που πόνταραν στην ανοσία της αγέλης και ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή, που στηρίζει τα κράτη- μέλη αλλά έχει και το τίμημα της συνεννόησης, προϋπόθεση της οποίας είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός. Είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ