Αργά χθες το απόγευμα, το πειθαρχικό όργανο του ΠΑΣΟΚ (η γνωστή, πλέον, ΕΔΕΚΑΠ) εισηγήθηκε την αναστολή για ένα χρόνο της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή, πρώην υπουργού του κινήματος και ένθερμης υποστηρικτή της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του.
Παρά το γεγονός ότι η κυρία Μπατζελή, στις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στο όργανο, υποστήριξε ότι με κανένα τρόπο δεν πρόσβαλε ή εμέμφθη τον Νίκο Ανδρουλάκη – και μάλιστα με μια φράση που παρερμηνεύθηκε καταφανώς και εργαλειοποιήθηκε από παράγοντες εκτός του κόμματος, οι οποίοι προσπαθούν να μετακινήσουν το ΠΑΣΟΚ από την αυτόνομη πορεία του.
Η στάση της Μπατζελή
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, η πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πηγαίνει για να απολογηθεί, αλλά για να δώσει εξηγήσεις, και πρόσθεσε ότι όλοι μαζί θα αποφάσιζαν για την επόμενη μέρα. Αλλά φαίνεται ότι τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, η πλειοψηφία της οποίας πρόσκειται στον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν ήταν σύμφωνα σε αυτό το «όλοι μαζί», και έτσι η εισήγηση ήταν για ένα χρόνο αναστολή της κομματικής ιδιότητας.
Είναι σαφές ότι η αρχική πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν να διαγράψει την κυρία Μπατζελή. Ωστόσο, η «ρότα» άλλαξε όταν φάνηκαν οι μεγάλες δόσεις κριτικής που διατυπώνονται προς την ηγεσία του κόμματος για το ότι, αντί να επωφελείται από τη σημαντική φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα βλέπει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να υποχωρούν και την Πλεύση Ελευθερίας να το έχει υποσκελίσει στις δημοσκοπήσεις.
Πολιτικές προεκτάσεις και αντιδράσεις
Είναι εξίσου σαφές ότι η πλευρά Δούκα βλέπει την υπόθεση Μπατζελή ως ευθεία βολή της σημερινής ηγεσίας προς τον Δήμαρχο της Αθήνας. Εξ ου και τα προσκείμενα στον Χάρη Δούκα στελέχη θεωρούν ότι η στέρηση της κομματικής ιδιότητας από την Κ. Μπατζελή αποτελεί τον καταλύτη μιας νέας περιόδου έντονης κριτικής στην πολιτική Ανδρουλάκη, δηλαδή μιας νέας περιόδου εσωστρέφειας για το ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση που έλαβε η ΕΔΕΚΑΠ αποτελεί σύνθεση των δύο διαφορετικών απόψεων που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ: η μία έλεγε ότι η αποφασιστικότητα να μην γίνουν ανεκτά άλλα κρούσματα εσωτερικής αμφισβήτησης αποτυπώνεται μόνο σε μια απόφαση διαγραφής· ενώ η άλλη υποστήριζε ότι έτσι η ηγεσία δεν έχει να κερδίσει τίποτα, καθώς και η κυρία Μπατζελή θα συνεχίσει τη μάχη υπέρ του Χάρη Δούκα έστω και χωρίς την τυπική ιδιότητα του μέλους, αλλά και η εικόνα του κόμματος θα υποστεί ακόμα ένα δεινό πλήγμα σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ενέσεις αισιοδοξίας και συσπείρωσης.
→ Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Υπόγειος αλλά σοβαρός ο νέος κύκλος εσωστρέφειας
Στασιμότητα
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις (Σωκράτης Ξυνίδης, Ιωάννα Καρρά, Σπύρος Πώρος, Γιώργος Τάκος, Νίκος Μουτσάκης κλπ) είναι μεν μεμονωμένες και δεν δημιουργούν πολιτικό θέμα για το κόμμα, ωστόσο προστίθενται στη δημοσκοπική στασιμότητα – σε αντίθεση με τα οφέλη που εισπράττει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όσο κι αν αυτά είναι προσωρινά – και πλήττουν καθοριστικά την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να απευθυνθεί πειστικά στην κοινωνία με το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί, στις επόμενες εκλογές, να είναι η εναλλακτική πολιτική λύση σε αυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ημέρες της πασχαλινής ανάπαυλας που ακολουθούν, με τις περιοδείες των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα, θα αποτελέσουν ακόμα ένα κρίσιμο δείκτη για τη δυνατότητα του κόμματος να ανακάμψει πολιτικά και δημοσκοπικά, να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις, να αυξήσει καθοριστικά τα ποσοστά του και να επιτρέψει στην ηγεσία να ξεδιπλώσει την πολιτική της χωρίς το άγχος της διαρκούς εσωτερικής κριτικής.
Αυτά, στο καλό σενάριο. Γιατί, αν τελικά επικρατήσει η διατήρηση της στασιμότητας και της εσωστρέφειας, τότε για τον Νίκο Ανδρουλάκη τα πάθη δεν θα προηγηθούν, αλλά θα ακολουθήσουν την Ανάσταση του Κυρίου…