Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιες αλλαγές ζητάει η Ελλάδα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ

μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί από χθες η κυβέρνηση να έχει θέσει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη γνώση -και αποδοχή- του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει το οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας (και το οποίο παρουσίασε εκτενώς η imerisia.gr) ωστόσο στην επικαιρότητα υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα τα οποία απαιτούν έγκαιρες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ενα από αυτά είναι το μεταναστευτικό, που αναμένεται να εισέλθει σε νέα κρίσιμη φάση, καθώς συζητείται το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όσο θα βελτιώνεται ο καιρός.

Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Σε αυτό συμφώνησε και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Οι αλλαγές, υποστηρίζει η Αθήνα, πρέπει να γίνουν στη βάση της αλληλεγγύης, έτσι ώστε να μην μετακυλίεται το σύνολο του βάρους αποκλειστικά και μόνον στα κράτη- μέλη πρώτης γραμμής (όπως η Ελλάδα). Ειδικότερα για την Τουρκία η χώρα μας ζητά από τις Βρυξέλλες να εγγυηθεί την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής ΈΕνωσης- Τουρκίας για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην Ιλβα Γιόχανσον ότι αυτή την περίοδο η Αγκυρα δεν δέχεται, πλέον, επιστροφές από την Ελλάδα, αν και έχει αυτή τη υποχρέωση βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα ότι εξακολουθεί κατά παράβαση όλων των συμφωνηθέντων να χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό πρόβλημα ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθετο αίτημα της χώρας μας είναι η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης να καλύπτει και τις επιστροφές από τον Έβρο.

Καθώς η Ελλάδα μετέχει ενεργά στη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, προωθεί μια σειρά πολιτικών, ανάμεσα στις οποίες είναι η μείωση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής και ειδικότερα στα νησιά. Η Ελλάδα επιμένει επίσης στην ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει και με τρίτες χώρες σε συνάψεις συμφωνιών για επανεισδοχές.

Παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την προσεχή περίοδο, καθώς ο καιρός βελτιώνεται και δεν αποκλείεται πιθανή αύξηση των ροών. Ηδη αυτήν την εποχή κατασκευάζει νέες δομές στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, ενώ τη Δευτέρα εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα νέα έργα στη Λέσβο και τη Χίο

Στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών διαμένουν σήμερα περίπου 12.500 αιτούντες άσυλο, λιγότεροι κατά 67% από τον Φεβρουάριο του 2020, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Επίσης οι ροές στα νησιά μειώθηκαν το 2020 κατά 87% όπως λέει και ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, πράγμα που η κυβέρνηση δεν θέλει να το δει να επιδεινώνεται. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι και φέτος το καλοκαίρι οι ροές προς τα ελληνικά νησιά θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες των προηγούμενων ετών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ