Προσεκτικά σχεδιασμένη και με πανηγυρικό χαρακτήρα είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 σήμερα, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην οποία θα παραστεί και θα απευθύνει ομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο στη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας ως μια «ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα» να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας της, ώστε να θέσει τα θεμέλια για μια μακρά περίοδο ευημερίας και προόδου για όλους τους Έλληνες.
Οι τρεις βασικές παράμετροι που κάνουν το Σχέδιο να διαφέρει από οποιαδήποτε προηγούμενη παρόμοια πρωτοβουλία είναι:
- Ο σύντομος χρόνος της ισχύος του: Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όλα τα κονδύλια πρέπει να έχουν εκταμιευθεί ως το τέλος του 2026, συνεπώς τα σχετικά πρέπει να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας
- Η άνευ προηγουμένου δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών πόρων, που ουσιαστικά αποτελεί κι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ελλάδα, ακόμα πιο προηγμένο από τις ΣΔΙΤ. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει αυτόν τον παράγοντα και θα καλέσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να εμπλακεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ (19,4 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια) που μαζί με το ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.
- Ο άμεσος συνδυασμός επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε ούτε οι πρώτες να πηγαίνουν στράφι, ούτε οι δεύτερες να μένουν κενό γράμμα.
Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη κάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μοναδική ευκαιρία για τον τόπο.
Οι κεντρικοί στόχοι του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:
- Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και σύγκλιση
- Ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας και ικανότητας προσαρμογής της οικονομίας σε εξελίξεις- σοκ
- Μετριασμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης
- Υποστήριξη των δυο βασικών πυλώνων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: Της πράσινης και της ψηφιακής
- Συμμετοχή σε κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που συνάδουν με τους σκοπούς του Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας
Ο συνδυασμός επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αφορά στα εξής πεδία:
- Μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, φιλικό προς το περιβάλλον
- Χωροταξική μεταρρύθμιση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας
- Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών
- Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας
- Υψηλή συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων
- Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας
- Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης κι εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
- Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
- Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές
- Πιο φιλικά φορολογικά εργαλεία προς την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης
- Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης
- Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών
- Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
- Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, πολιτισμός, μεταποίηση, πρωτογενής τομέας, υποδομές)
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων κι εξαγωγών
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού έλεγαν στην imerisia.gr ότι η αξιολόγηση εκ μέρους των πολιτών της πρώτης φάσης υλοποίησης το Σχεδίου Ανάπτυξης κι Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει κεντρικό διακύβευμα στις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, όπως οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν, στο τέλος της τετραετίας, ώστε οι πολίτες να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα των αλλαγών που συνεπάγεται το Σχέδιο.
Η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας θα γίνει σε λίγη ώρα αναλυτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!