Καθοριστικό αναμένεται αν είναι το επόμενο εξάμηνο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρις τις προσεχείς εκλογές, οπότε η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με τα όσα λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες, σχεδιάζουν μια εξάμηνη πορεία προς το Συνέδριο του φθινοπώρου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπός είναι το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει την κυβερνητική δυναμική που ακόμα, στις μέρες μας, δεν διαθέτει.
Το σχέδιο Ανδρουλάκη
Πράγματι, η εικόνα μιας κοινωνικής απαίτησης για δικαιοσύνη στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη υποστήριξη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βλέπει έως και οριακή μείωση των ποσοστών του στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπως άλλωστε και ο μονοψήφιος ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι το σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος τόσο προς το δημοκρατικό Κέντρο όσο και προς την μετριοπαθή Αριστερά, ώστε να αποκτήσει μια ευρύτερη πολιτική βάση που θα οδηγήσει σε αύξηση της αποδοχής του από την κοινωνία. Η διεύρυνση αυτή θα αποτυπωθεί τόσο στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ όσο και στην ανάδειξη προσώπων που θα σηματοδοτούν την ευρύτητα των πολιτικών αναφορών του κινήματος.
Αποκορύφωμα της εξάμηνης εκστρατείας σε όλη την Ελλάδα, με προσυνέδρια και διάλογο με τους πολίτες, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 22 Φεβρουαρίου, θα είναι το Συνέδριο που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο και όπου θα εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η εξάμηνη στρατηγική Ανδρουλάκη για τη βελτίωση των ποσοστών, αλλά και της κυβερνησιμότητας του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου, προσωπικά.
Μια διαφορετική αντίληψη
Ωστόσο αυτή η αμφίπλευρη διεύρυνση και η δημιουργία μιας πολιτικής δυναμικής που θα κάνει στα μάτια των πολλών το ΠΑΣΟΚ ως τη βασική εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη, συναντά εμπόδια, κυρίως λόγω των εσωτερικών διαφωνιών για την τακτική και τη στρατηγική της ηγεσίας, κάτι που εκφράζεται κυρίως από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος όμως έχει πολύτιμο συμπαραστάτη του τον Παύλο Γερουλάνο.
→ Διαβάστε επίσης: Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Πράγματι ο άξονας του Δημάρχου με τον πρώην υπουργό δεν είναι απλώς μια «εσωτερική αντιπολίτευση» στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη στρατηγική και για την ίδια τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Οι κ.κ. Δούκας και Γερουλάνος προτάσσουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της δημοκρατικής Αριστεράς, στο πλαίσιο των περίφημων «δημοκρατικών δυνάμεων» όπως αυτές καθιερώθηκαν στην πολιτική ζωή του τόπου τη δεκαετία του ’80.
Πληγή
Η αυτόνομη πορεία -άρα χωρίς προεκλογικές συμμαχίες- και η αμφίπλευρη διεύρυνση του Νίκου Ανδρουλάκη, θα πρέπει να συνδυασθεί με την σύγκλιση των «αντιδεξιών» δυνάμεων που προκρίνουν ο Δήμαρχος της Αθήνας και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Αν αυτό το πετύχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε πράγματι θα έχει διευρύνει σημαντικά την πολιτική του βάση και θα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα εξουσίας. Αν, όμως, αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές δεν βρεθεί τρόπος να εναρμονιστούν στο πλαίσιο της λειτουργίας και του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ, τότε αυτό που σήμερα καταγράφεται ως «τριβές», στην πορεία θα γίνει μια μόνιμη εσωκομματική πληγή, που θα υπονομεύει εξαρχής κάθε προσπάθεια πολιτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, όσο φιλόδοξη και καλοσχεδιασμένη κι αν είναι αυτή.