Το αξίωμα «μια εβδομάδα στην πολιτική είναι τεράστιο χρονικό διάστημα» επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά αυτές τις μέρες στην ελληνική πολιτική σκηνή. Μέχρι πριν από δυο μέρες, περιμέναμε μια πρόταση από τον πρωθυπουργό για το πρόσωπο που θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να έχει τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που (όντας στο ίδιο μήκος κύματος) δεν είχε προτείνει δικό της πρόσωπο, αναμένοντας την κυβέρνηση.
Λίγες ώρες μετά, βαδίζουμε προς μια εκλογή όπου τουλάχιστον τα μισά κόμματα του Κοινοβουλίου προτείνουν το καθένα ένα δικό του πρόσωπο για το ύπατο αξίωμα, η συναίνεση έχει καταρρεύσει με πάταγο και οι πολιτικές συγκρούσεις γύρω από την προεδρική εκλογή έχουν γεμίσει τα τηλεοπτικά παράθυρα, τις στήλες των εφημερίδων και γενικά το δημόσιο διάλογο.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα και, με χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζει «μη ευπρόσδεκτες» τις ψήφους των Σπαρτιατών, ζητώντας έτσι από ένα άλλο κόμμα του Κοινοβουλίου να μην ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο. Το ΠΑΣΟΚ μετά την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, πρότεινε χθες τον καθηγητή και πρώην υπουργό στις κυβερνήσεις Σημίτη, Τάσο Γιαννίτση, για το ύπατο αξίωμα, ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την Λούκα Κατσέλη, την οποία είναι πολύ πιθανό να στηρίξει με τις ψήφους της και η Νέα Αριστερά.
→ Διαβάστε επίσης: Π. Μαρινάκης: Δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών» για την εκλογή ΠτΔ
Οι τέσσερις ψηφοφορίες
Όπως είναι φυσικό, Πρόεδρος θα εκλεγεί ο κ. Τασούλας, ωστόσο είναι εξίσου βέβαιο ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στην τέταρτη ψηφοφορία, καθώς οι δυο πρώτες απαιτούν μίνιμουμ 200 θετικές ψήφους στο πρόσωπο ενός υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας, η δε τρίτη απαιτεί τουλάχιστον 180 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία έχει 156 βουλευτές, λογικά θα έχει μηδενικές διαρροές, αλλά στη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων δεν υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι να ψηφίσουν τον μέχρι χθες Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός 180. Άρα, τα ουσιαστικά νέα αναμένονται στην τέταρτη ψηφοφορία.
Ως τότε, όμως, ο δημόσιος διάλογος θα στέκεται όλο και λιγότερο στα πρόσωπα των υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας και όλο και περισσότερο στην κατάρρευση των προσδοκιών για συναίνεση. Στην πράξη, αυτή την κατάρρευση η κυβέρνηση θα την αποδίδει στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι ο κ. Τασούλας ψηφίστηκε τρεις φορές για Πρόεδρος της Βουλής (που στο Σύνταγμά μας αναπληρώνει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας) τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
→ Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη - Στρατηγικής σημασίας η επιλογή Τασούλα
Η στάση της αντιπολίτευσης
Αντίθετα, η αντιπολίτευση θα χρεώνει τη νέα φάση όξυνσης της πολιτικής ζωής στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ζητεί ο πρωθυπουργός συναίνεση, όταν προτείνει για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του.
Αυτή η όξυνση θα χαρακτηρίσει την πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα προσδώσει αυξημένο ενδιαφέρον σε αρκετούς πολίτες για τα δημόσια πράγματα, αλλά και θα αυξήσει τη συσπείρωση των κομμάτων. Αυτό, λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, θα ευνοήσει κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, που μετά τις ευρωεκλογές εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης και συνακόλουθης πτώσης των ποσοστών της, και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ που ήδη καταγράφει υψηλή συσπείρωση στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
«Εκτός αυτού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «θα γίνει πιο εύκολη η ανάδειξη των πραγματικών πολιτικών διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες το 2027 στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να έχουν ενημερωθεί επαρκώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και να έχουν ζυγίσει την αξιοπιστία και το ρεαλισμό κάθε προγράμματος».
Άρα, με εκκίνηση την «πολωτική» εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλάζει με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και ο τρόπος της πολιτικής αντιπαράθεσης, γίνεται πιο σαφής και πιο οξύς, με το βλέμμα όλων να είναι τελικά στραμμένο στο πώς αυτή η νέα περίοδος θα αποτυπωθεί στις κάλπες μετά από περίπου δυο χρόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!