Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί και την πρώτη θεσμική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκάλυψη της τελικής επιλογής του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για εκλογή στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα. Στη συνέχεια, αργότερα σήμερα ή αύριο, θα ενημερώσει και τους πολίτες με τηλεοπτικό του μήνυμα για το πρόσωπο, κυρίως όμως για το πολιτικό σκεπτικό, που τον οδήγησε να πάρει την απόφασή του.
Θόρυβος
Πολύς θόρυβος έχει γίνει γύρω από το ποιος ή ποια θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητες που το Σύνταγμά μας επιφυλάσσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα μετά την Συνταγματική Αναθεώρηση του 1985 ο Ανώτατος Άρχοντας εκφράζει, μεν, την ενότητα του ελληνικού λαού και της Πολιτείας, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αρμοδιότητες, ως αντίβαρο σε εκείνες του πρωθυπουργού, δεν έχει.
Συνεπώς, εκτιμά το Μαξίμου, ο θόρυβος γύρω από το πρόσωπο που θα προταθεί, θα κοπάσει λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εκλογή του. Αυτό, όμως, που θα μείνει και θα επανέρχεται διαρκώς στον δημόσιο διάλογο, είναι το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και η στάση των βουλευτών κατά την, ή τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν (με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού) ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στο μήνυμά τους προς τους πολίτες, όσα διαρκώς επισημαίνει τις τελευταίες μέρες: Ότι η διεθνής και περιφερειακή αστάθεια εντείνεται, ότι οξύνεται το φαινόμενο οικονομικές δυνάμεις να προσπαθούν να ελέγξουν την πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα, ότι οι συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και η βίαιη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία έχουν δημιουργήσει συνθήκες κρίσης στις αντίστοιχες περιοχές, ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης περνούν κρίση του πολιτικού τους συστήματος με άνοδο ακραίων δυνάμεων και ότι, την ίδια ώρα, η Ελλάδα απολαμβάνει μια πολύτιμη σταθερότητα στην κυβέρνηση, στους θεσμούς και στην οικονομία, που της επιτρέπει να αυξάνει το αποτύπωμά της στη διεθνή σκηνή.
Ο συλλογισμός
Με κάποιο τρόπο θα θίξει όλα αυτά, ή το μεγαλύτερο μέρος τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι με ποιον τρόπο θα καταλήξει το λογικό του συλλογισμό στο όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Σίγουρα πρέπει να εξηγήσει, στο μήνυμά του ή σε άλλη ευκαιρία πάντως σύντομα, τους λόγους που απορρίπτει (αν τελικώς το πράξει) τη δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου, για την οποία έχει πει πολλές φορές δημόσια, ακόμα και πρόσφατα, ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά της.
Η αντιπολίτευση
Αντίστοιχα πρέπει και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, να εξηγήσουν επαρκώς τη στάση τους. Εάν η πρόταση Μητσοτάκη δεν συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία τις απαιτούμενες 200 ψήφους γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος στη δεύτερη ή την τρίτη ψηφοφορία να αλλάξει την επιλογή του στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη και να συμπαραταχθεί σε μια «οικουμενική» εκλογή Προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση Μητσοτάκη καλύπτει μεγάλο μέρος ή το σύνολο των προδιαγραφών της Κουμουνδούρου;
Αν η Λούκα Κατσέλη συγκεντρώσει ψήφους και από άλλα κόμματα της Αριστεράς κατά την πρώτη ψηφοφορία, η υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες, δυσκολεύει. Αν όμως, ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, -κάποιοι λίγοι ανεξάρτητοι εδώ δεν κάνουν τη διαφορά- τότε θα κληθεί στις επόμενες ψηφοφορίες να πάρει αποφάσεις, και γι αυτές τις αποφάσεις θα κριθεί από την πολιτική του βάση και γενικότερα.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Τα πολλαπλά μηνύματα από τη Σαουδική Αραβία και η συνεργασία με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να περιμένει πρώτα την απόφαση της κυβέρνησης. Σωστά, αφού το σκεπτικό του είναι «αν καλύπτει τις προδιαγραφές μας, θα τον/την ψηφίσουμε». Σε ενδεχόμενη επιλογή πχ Βενιζέλου από τον πρωθυπουργό, όλα είναι εύκολα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Αν, όμως, είναι μια επιλογή που «δυσκολεύει», όπως ένα πρόσωπο που κινείται στο χώρο, αλλά έχει διαχωρίσει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ (πχ Λοβέρδος αν και δεν έχει ακουστεί, ή πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά που όμως έχει συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να πάρει δύσκολη απόφαση, είτε «ναι» πει, είτε «όχι».
Τέτοια «σενάρια» υπάρχουν πάμπολλα και καθημερινά πληθαίνουν. Το βέβαιο είναι ότι μετράμε ώρες μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, για τις οποίες θα κριθεί από τους πολίτες, όπως θα κριθούν και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης για τη στάση τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!