Νέα
  • ΓΔ: 1510.93 +0.29%
  • Τζίρος: 135,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου: Μηνύματα από το Κάιρο με πολλούς αποδέκτες

Μητσοτάκης, Σίσι, Χριστοδουλίδης

Εξαιρετικά σημαντική αποδεικνύεται η τριμερής συνάντηση των ηγεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των προέδρων της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και ης Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι.

Οι τρεις ηγέτες ασχολήθηκαν, μεν, με όλα τα ζητήματα που αφορούν στις χώρες τους, αλλά παράλληλα διαμόρφωσαν έναν άξονα -ο οποίος θα ενδυναμωθεί και με άλλες χώρες- που προκρίνει την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στα θέματα που απασχολούν ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, και θεωρεί αυτή την εφαρμογή ως αναγκαία συνθήκη τόσο για την πολιτική σταθερότητα, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως έγινε φανερό από τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά το τέλος της Διασκέψεως, ιδιαίτερα δε του Έλληνα πρωθυπουργού, ο άξονας αυτών των χωρών είναι ισχυρός και μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις, εφ’ όσον χρειαστεί. «Πιστεύω ότι αποτελεί και το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε μετά το τέλος των συναντήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδας, Κύπρος και Αίγυπτος διακήρυξαν χθες ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί, καθώς κοινός τους γνώμονας είναι η ευημερία, η ασφάλεια και, κυρίως ,η σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει ήδη επενδύσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, κοινές δράσεις αύξησης του ειδικού βάρους των μεγάλων λιμανιών αυτών των χωρών. Πτυχές αυτής της συνεργασίας, κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι, αφορούν συνολικά την Ευρώπη, κάνοντας την τριμερή του Καΐρου να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος: Ηλεκτρικές διασυνδέσεις με πρώτο το GREGY που θα κάνει τη χώρα μας «γέφυρα» μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην άλλη Ευρώπη (η οποία αποφάσισε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην απανθρακοποίηση), ενεργειακή ασφάλεια και αύξηση του ποσοστού χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικοί από τους άξονες πολιτικής στους οποίους συμφώνησαν και τους οποίους ακολουθούν εδώ και καιρό οι τρεις ηγέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης και Σίσι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από τη μεγάλη επιτυχία που είχε το επιχειρηματικό forum το οποίο εξελισσόταν παράλληλα με την τριμερή διάσκεψη.  

Ειδικά για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις αναφορές του Νίκου Χριστοδουλάκη, έθεσε το πρόβλημα στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή, λέγοντας ότι τυχόν επίλυσή του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, «θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την τόσο ταραγμένη εποχή».

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στη Συρία, οι τρεις ηγέτες τόνισαν την προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας (σε αντίθεση με σχέδια που εξυφαίνονται στην Τουρκία) καθώς και τη συμμετοχή όλων των πολιτών της χώρας αυτής στον καθορισμό του μέλλοντός της. Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προστασία των μειονοτήτων, είτε θρησκευτικών (όπως οι Χριστιανοί) είτε εθνικών (όπως οι Κούρδοι). Εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή αναζωπύρωση των εχθροπραξιών εντός του συριακού εδάφους και επανέλαβαν ότι ο ασφαλέστερος δρόμος είναι οι εξελίξεις να οριοθετηθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ως παράδειγμα, δε, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκαν οι τρεις ηγέτες και σε επιμέρους θέματα της περιοχής, όπως στην ειρήνευση στη Λωρίζα της Γάζας και στην πορεία προς μια λύση που θα περιλαμβάνει ένα παλαιστινιακό κράτος, στην ανάγκη στήριξης της εκεχειρίας στο Λίβανο και την πιθανότητα επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη. Όπως ήταν φυσικό, κοινή ήταν η θέση των τριών ηγετών εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, δηλαδή της αποκλιμάκωσης των προβλημάτων στη Διώρυγα του Σουέζ.

Σκοπός των τριών χωρών είναι, όπως είπαν οι ηγέτες τους κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, να οικοδομηθεί από κοινού ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και να αποκρουστεί κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή. Το μήνυμα των τριών είναι σαφές, άμεσος αλλά όχι μοναδικός παραλήπτης είναι η Άγκυρα, αλλά σαφώς απευθύνεται και σε μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκακιέρας, κυρίως τις ΗΠΑ, που φαίνεται ότι υπό τη νέα τους ηγεσία επιθυμούν τη μείωση των εντάσεων και των προβλημάτων στην περιοχή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ