Προγραμματισμένη από καιρό, πριν τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στη Συρία, ήταν η σημερινή τριμερής Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιείται στο Κάιρο. Κι αυτό, γιατί η εξωτερική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες σύναψης συμμαχικών δεσμών με χώρες που μεταξύ τους έχουν τριβές και προβλήματα, χάρη στις «τριμερείς», με την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι σταθερά μέλη αυτών των διασκέψεων και το τρίτο κράτος να ποικίλλει, ανάλογα με τη σύνθεση κάθε τριμερούς.
Τώρα, υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία, η τριμερής του Καΐρου αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι, γνωρίζει καλά ότι το νέο καθεστώς της Δαμασκού έχει στενή ιδεολογική συγγένεια με τους ακραίους ισλαμιστές που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Αιγύπτου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης κινούνται διπλωματικά με εντατικό ρυθμό, προκειμένου να αποτρέψουν την πειρατική σύναψη ενός «συμφώνου» για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που θα επιχειρήσει να «παρακάμψει» από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επιδιώξεις των τριών ηγετών, που συναντιούνται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο στόχος της Αθήνας
Σε τι αποσκοπεί η σημερινή τριμερής; Πρώτα απ’ όλα, στο να επιβεβαιώσει και να ενδυναμώσει τη στρατηγική συνεργασία των τριών κρατών και να δημιουργήσει έτσι έναν άξονα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος είναι τρεις ισχυρές χώρες της περιοχής, με αταλάντευτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με στενή συνεργασία μεταξύ τους σε πολλά επίπεδα (γεωπολιτικό, εμπορικό, πολιτικό κλπ). Κι αυτό το στενό πλέγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρευστότητα και την «άγνωστη επόμενη μέρα» στη Συρία, τόσο ως προς την τύχη του καθεστώτος που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και ως προς το «σκάκι» που παίζουν στο συριακό έδαφος πολλές δυνάμεις της περιοχής, αλλά και εκτός αυτής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εξαρχής ως βασική προϋπόθεση των ομαλών εξελίξεων στη Συρία, τη συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων - κι όχι μόνο της μικρής ομάδας που συντονίζει τους αντάρτες και είναι στενή σύμμαχος της Τουρκίας. Αναμένεται να επαναλάβει ότι η νέα ηγεσία αυτής της χώρας πρέπει στην πράξη, όχι στα λόγια, να αποδείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο (άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συζητεί ΑΟΖ με την Τουρκία, αφού έτσι παραβλέπονται τα δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας), καθώς και ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Συρίας (όπου υπάρχει εδώ και χρόνια, ισχυρό χριστιανικό στοιχείο).
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα έως το καλοκαίρι με στόχο μία τρίτη αυτοδυναμία
Συνάντηση με Σίσι
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την έναρξη της τριμερούς, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Σίσι, προφανώς με κύριο θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Συρία.
Φυσικά, οι τρεις ηγέτες θα κάνουν και μια ανασκόπηση της ως τώρα συνεργασίας των κρατών τους, με κύριο άξονα την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!