Με αυξημένες προσδοκίες αναμένεται η σημερινή, τελευταία ημέρα συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, καθώς οι νέοι ρόλοι των κ.κ. Ανδρουλάκη και Φάμελλου δίνουν το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα, κάνουν τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής πολύ ενδιαφέρουσα.
Νέες προτεραιότητες για Ανδρουλάκη και Φάμελλο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν και πέρυσι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είναι φέτος. Πέρυσι ήθελε να ενδυναμώσει τη στρατηγική του ότι το κόμμα του δεν είναι παρακολούθημα ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ που τότε πρωτοστατούσαν στη σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης.
Φέτος, αντίθετα, θέλει να τονώσει την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται αργά, αλλά σταθερά στον βασικό εναλλακτικό πόλο εξουσίας και διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ισορροπήσει ανάμεσα στην ολομέτωπη αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής και στην αίσθηση ότι εκείνος, όταν έλθει στα πράγματα, δεν θα αλλάξει τις βασικές επιλογές της χώρας, εξ ου και η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού, κάτι που αποτελούσε σταθερά στις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν αυτοδύναμα στη διακυβέρνηση του τόπου.
Από την άλλη μεριά, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν και πέρυσι στο Κοινοβούλιο αλλά ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως πρόεδρός του.
Τώρα δεν του αρκεί απλώς μια ευπρεπής και μαχητική στάση στο Κοινοβούλιο, όπως πέρυσι, αλλά επιπλέον θέλει να εξυπηρετήσει και τη νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος ως πρόεδρος χάραξε: Ότι δηλαδή η Κουμουνδούρου δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να εκχωρήσει αυτό που της έδωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, δηλαδή τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία.
Συνεπώς αυτή την περίοδο, προτεραιότητα του κ. Φάμελλου δεν είναι τα διαπιστευτήρια ότι οι βασικές επιλογές της χώρας (ΕΕ, αμυντικές δαπάνες κλπ) δεν αλλάζουν, αλλά η καθαρή, μετωπική, κάθετη αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα, η οποία θα δημιουργήσει στους πολίτες την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πράξη η πολιτική δύναμη που αντιπολιτεύεται «χωρίς μεν, αλλά» τη Νέα Δημοκρατία σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Φυσικά αυτή η διεκδίκηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ της ιδιότητας του βασικού αντιπάλου της ΝΔ, φέρνει εκ των πραγμάτων τα δυο κόμματα σε ενός είδους αντιπαράθεση, εντονότερη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι αμελητέα κι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Τις θεματικές και την ένταση αυτής της κόντρας μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα τη διαπιστώσουμε το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2025: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες
Μητσοτάκης για φοροελαφρύνσεις και τράπεζες
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως είναι φυσικό, τα φώτα πέφτουν πάνω στην ομιλία του πρωθυπουργού και στα όσα θα εξαγγείλει, καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα της αντεπίθεσης που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε τα ποσοστά της ΝΔ να επανέλθουν σε επίπεδα που δεν θα κάνουν την αυτοδυναμία του 2027 όνειρο απατηλό.
Έτσι, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική των επόμενων δυόμισι χρόνων, που θα είναι η επιστροφή στους πολίτες της απόδοσης που έχει η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ελαφρύνει τους φόρους στα μεσαία εισοδήματα (έως 40.000 ετησίως) και να τους εξομοιώσει με αυτούς των ασθενέστερων (22%), ενώ αντίθετα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα αφορά ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα από όσο σήμερα.
Η τόνωση της μεσαίας τάξης με φοροελαφρύνσεις είναι η σταθερή απάντηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις για τις δυσκολίες που δημιουργεί η παρατεταμένη ακρίβεια.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες σε εμβάσματα, πληρωμές, συνδρομές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ θα μιλήσει για αντικίνητρα (μάλλον αύξηση του ΕΝΦΙΑ) σε ακίνητα που έχουν περιέλθει στις τράπεζες και δεν «πέφτουν» στην αγορά μέσω πώλησης ή ενοικίασης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις στις μομφές που θα εξαπολύσουν εναντίον του κυρίως οι επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ανδρουλάκης, Φάμελλος) αλλά επιλεκτικά ίσως απαντήσει και σε όσα του καταμαρτυρούν πολιτικοί αρχηγοί μικρότερων κομμάτων.