Ελέγχους στις πολεοδομίες όλης της επικράτειας για εντοπισμό υποθέσεων διαφθοράς προανήγγειλε ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης από την Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς στην πολεοδομία Χαλκιδικής.
«Ξεκινάμε δειγματοληπτικό έλεγχο στις πολεοδομίες για θέματα πολεοδομικής διαφθοράς που μπορεί να υπάρχουν, όπως φάνηκε στην Χαλκιδική. Επειδή δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί το σύνολο των αδειών, θα ξεκινήσουμε ένα δειγματοληπτικό έλεγχο παντού και όπου δούμε ότι υπάρχει υψηλή απόκλιση θα υπάρξει πλήρης έλεγχος και θα πάει η Δικαιοσύνη όπου χρειαστεί», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν σαρωτικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ξεκινώντας πρώτα από τα νεότερα ακίνητα. «Δημιουργείται ο μηχανισμός για τα αυθαίρετα, θα έχουμε πλήρη εικόνα. Θα κατεδαφίζονται πρώτα τα νέα αυθαίρετα. Κατεδαφίσεις φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές προσεχώς. Θα χρειαστούμε την στήριξη του κοινοβουλίου για να τελειώσουμε με τα αυθαίρετα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι το 2025 η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα φτάσει τα 16 γκιγαβατ, 6 παραπάνω σε σχέση με το 2022. «Πρόκειται για τεράστια στρατηγική αλλαγή που επιτυγχάνει η κυβέρνηση εισάγοντας στην οικονομία ΑΠΕ που παρέχουν ρεύμα φθηνότερα από άλλο μέσο», επισημαίνοντας πως «το 2024 είχαμε 10% μείωση στις τιμές λιανικής σε σχέση με το 2023 παρά τις 2 μίνι ενεργειακές κρίσεις».
Απαντώντας στην πρόταση της Αντιπολίτευσης να αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά είπε «όταν πηγαίνουμε για 14 GW και 6 GW μέση ζήτηση και 10 GW μέγιστη δεν είναι ευφυείς κίνηση , είναι λάθος. Αυτό που πρέπει να βάλουμε είναι περισσότερες μπαταρίες αποθήκευσης γι' αυτό και τις απελευθερώσαμε» και «ο διαγωνισμός ζητήθηκε να επαναληφθεί και θα επαναληφθεί σε μια εβδομάδα επειδή η ΡΑΕ δεν έθεσε τον όρο της αυτοσυγκέντρωσης ώστε οι μπαταρίες να μην μονοπωληθούν σ' έναν ή δύο επενδυτές». Αναφορικά με τις τιμές ενέργειες, ο υπουργός είπε ότι «έπεσαν το 2024 περίπου 10%. Και είναι πάνω από το 2019 εξ αιτίας της διπλάσιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του τριπλασιασμού των τιμών των ρίπων».
Δασική πολιτική
Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε το πρόγραμμα Antinero που κοντεύουμε να έχουμε παρεμβάσεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διατίθενται 56 εκατ. ευρώ για την παρεμβάσεις αναδάσωσης, 64 εκατ ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ δόθηκαν για πρώτη φορά στους δήμους για παρεμβάσεις προστασίας δασικών οικισμών. Το πιο σημαντικό όμως, είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι τα 200 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν σε έργα ορεινής υδρονομείας στην Θεσσαλία και ένα σημαντικό ποσό που θα αφορά την Αττική. Καθώς τα έργα ορεινής υδρονομείας είναι τα πιο αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα που μπορεί να υπάρξουν και έχουν να γίνουν στην Ελλάδα από την δεκαετία του 60 γιατί είναι ψηλά στα βουνά. Επίσης προχωράει η διαχείριση των δασών, όπου για 60 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τα μισά δάση της χώρας όπως και για όλα τα δάση της Αττικής που είναι χωρίς διαχείριση ακόμα και σήμερα. Τώρα, ολοκληρώνονται οι διαχειριστικές μελέτες, βγαίνουν οι διαχειριστικές μελέτες και οι διαγωνισμοί οπότε εντός του 2025 θα τα δάση μας θα μπουν σε κανονική διαχείριση.
Για το νερό
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι προχωράει το έκτακτο πρόγραμμα υδροδότησης της Αττικής με τις αντίστοιχες μελέτες. Προχωράει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, παρά τα όποια αγκάθια υπάρχουν, η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και σύντομα θα παρουσιαστεί η τελική της μορφή. Εκδόθηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού. Ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και θα έχουμε την δική της πρόταση για τους ΔΕΥΑ. Έχουμε την μελέτη για την Κλιματική κρίση για να προβλέψουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα φαινόμενα της Κλιματικής κρίσης στην χώρα μας.
Για τα απόβλητα
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρόστιμα από 65 που είχαν καταλογιστεί για απόβλητα έπεσαν στα 20. Για την επεξεργασία αποβλήτων από τρία εργοστάσια που είχαμε σε λειτουργία και πέντε υπό κατασκευή, τώρα έχουν 12 εργοστάσια σε λειτουργία και 23 υπό κατασκευή και επτά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο επόμενο εξάμηνο. Καθιερώθηκε το θέμα της εγγυοδοσίας και θα προχωρήσουν οι καφέ κάδοι σε εστίαση και ξενοδοχεία. Ολοκληρώθηκε η ενοποίηση των ΦΟΣΔΑ.
Απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τον Δημήτρη Μάντζο του ΠΑΣΟΚ και την Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σημείωσε πως η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αναφέροντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φτιάξουμε τη νομοθεσία».
Ο υπουργός απαντώντας στις παρατηρήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ενεργειακή πολιτική χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Η ενεργειακή πολιτική αφορά επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια. Οι ακριβές ή οι χαμηλές τιμές ενέργειες αφορά πόσο αποτελεσματικά ή όχι είναι οι ενεργειακές επενδύσεις που γίνονται. Οι χαμηλές τιμές ρεύματος, δεν διατάσσονται» Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια επένδυση ακόμα και στην καλύτερη λιγνητική μονάδας παραγωγής έχει πολύ υψηλές τιμές ενέργειες λόγω των υψηλών ρύπων». Απέρριψε την κριτική ότι το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας ότι «οι πόροι που έχουν διατεθεί για την δασική προστασία είναι χωρίς κανένα προηγούμενο, καθώς έχουμε πάνω από μισό δισεκατομμύριο σε δράσεις δασοπροστασίας και αναδάσωσης ενώ δίνονται χρήματα από ρίπους που δεν έχουν ξαναδεί οι δασικές υπηρεσίες, ποσά που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει και η διαχείριση των δασών μας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!