Πυκνώνουν τα πολιτικά γεγονότα αυτές τις ημέρες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και οδηγούν σε μια αναδιάταξη δυνάμεων, ο πολιτικός απόηχος των οποίων μένει να φανεί στην κοινή γνώμη κατά τους επόμενους μήνες.
Οι χθεσινές ανεξαρτητοποιήσεις δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προορίζονται για το κόμμα Κασσελάκη, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την τηλεμαχία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και αναδιατάσσουν τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις των κομμάτων: Από χθες το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 31 βουλευτές, έναντι 29 που, πλέον, διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατρακύλησε στην τρίτη θέση σε κοινοβουλευτική δύναμη και η ηγεσία του οποίου, δικαίως αντέδρασε οργισμένα για το ότι κάποιοι στέρησαν από το κόμμα αυτό που του έδωσε στις κάλπες ο λαός.
→ Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου (101837)
Το κόμμα Κασσελάκη
Αλλά τα βάσανα του χώρου αυτού δεν τελειώνουν εδώ, κάθε άλλο: Το Σάββατο -λένε οι πληροφορίες- θα ανακοινώσει επίσημα το κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, μια σειρά γεγονότων φέρνουν τα πάνω- κάτω στην Κεντροαριστερά…
Δυο είναι τώρα οι «άγνωστοι Χ» των εξελίξεων στη Βουλή: Πρώτον οι βουλευτές που ακόμα παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πρόκειται να αποχωρήσουν με κατεύθυνση το κόμμα Κασσελάκη και δεύτερον οι -ως τώρα- 21 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποτελούν, πλέον, «μήλα της έριδος» για πολλούς… Οι παρασκηνιακές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, κάποιοι από τους ανεξάρτητους αναζητούν την επόμενη κομματική τους στέγη ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κατασταλάξει ότι θα ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη στο νέο πολιτικό φορέα που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Αναλυτικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές κατανέμονται ως εξής:
- Επτά είναι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ (Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χριστίδου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου και Αθηνά Λινού) με τους έξι πρώτους να κατευθύνονται στο κόμμα Κασσελάκη και την Αθηνά Λινού να παραμένει ανεξάρτητη.
- Δυο προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης), κι ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν). Συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και την Αριστερά είναι δέκα, εκ των οποίων οι έξι είναι kasselistas και οι υπόλοιποι τέσσερις, χωρίς κομματική στέγη ως τώρα.
- Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι προέρχονται από τα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς (από τη ΝΔ οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μάριος Σαλμάς κι Αντώνης Σαμαράς, από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης κι από τους Σπαρτιάτες οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Κωνσταντίνος Φλώρος).
Οι εκλογές
Το επόμενο στοίχημα είναι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν την Κυριακή στις εκλογές για ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη τα κομματικά μέλη, είτε έχουν αποχωρήσει για το κόμμα Κασσελάκη είτε όχι, λαμβάνουν ειδοποιήσεις και προτροπές στα κινητά τους για συμμετοχή στην ψηφοφορία και στήριξη του Α’ ή του Β’ υποψηφίου.
Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι μια καλή βάση θα είναι οι 50.000 ψήφοι, ποσό ικανοποιητικό μετά από τέσσερις διασπάσεις του κόμματος κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που μιλούν για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό. Από την άλλη, όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή την περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγουν να κάνουν εκτίμηση του αριθμού των πολιτών που θα ψηφίσουν την Κυριακή, θεωρούν όμως πολύ αισιόδοξη εκτίμηση τις 50.000. Πάντως αυτός ο αριθμός θα αποτελέσει την αφετηρία της πολιτικής βάσης του κόμματος, που με τη νέα του ηγεσία θα κάνει μια νέα αρχή με σκοπό την πολιτική του ανάκαμψη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!