Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Ολο το καυτό παρασκήνιο της διαγραφής Σαμαρά - Η εξίσωση των βουλευτών και η παράμετρος «Καραμανλής»

Με μια καλά σχεδιασμένη κίνηση, χθες νωρίς το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξεδίωξε -για δεύτερη και οριστική φορά- τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σημερινή του συνέντευξη στο Βήμα, όπου για ακόμα μια φορά χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, διαφώνησε με το σύνολο, σχεδόν, της κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά ζήτησε την παραίτηση ή αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη επιχειρώντας να διασπάσει το εθνικό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις που διεκδικούν ανιστόρητα κι αβάσιμα από την Ελλάδα. 

Και με το σύνολο της συνέντευξής του επισημοποίησε το πολιτικό και ψυχικό χάσμα που τον χωρίζει από την πολιτική βάση της Κεντροδεξιάς, που κυβερνά αυτοδύναμη τα τελευταία πεντέμισι χρόνια υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομόφωνη ήταν η εκτίμηση που απεύθυναν προς τον πρωθυπουργό ότι αυτό το «πριόνισμα» Σαμαρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό.

Από το πρωί του Σαββάτου

Από το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το «πνεύμα» της συνέντευξης Σαμαρά. Κανείς από όσους ήλθαν σε επαφή μαζί του δεν διέγνωσε κάτι για όσα θα ακολουθούσαν. 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιτελείς του να βρίσκονται στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια έκτακτη σύσκεψη, με θέμα την επίμαχη συνέντευξη. 

Εκεί βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Μυλωνάκης, Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Χρήστος Ζωγράφος κλπ. Ομόφωνη ήταν η εκτίμηση που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό ότι αυτό το «πριόνισμα» Σαμαρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό.

Λέξη - λέξη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουγε αμίλητος και, μετά από τις τοποθετήσεις των συνεργατών του, ζήτησε από τον Παύλο Μαρινάκη να ετοιμάσει δυο προσχέδια δήλωσης με διαφορετικό ύφος και στυλ το καθένα. 

Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πριν από κάθε απόφασή του να διαβάσει όλη τη συνέντευξη, λέξη- λέξη, και να μην αρκεστεί στο «εχθρικό κλίμα» που αυτή περιείχε και ο ίδιος έμαθε από πηγές, χωρίς να έχει διαβάσει το πλήρες κείμενο.

Πράγματι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν έτοιμος, αλλά ως τις 4 το απόγευμα, περίπου, δεν είχε καμία ενημέρωση από τον πρωθυπουργό

Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πριν από κάθε απόφασή του να διαβάσει όλη τη συνέντευξη, λέξη- λέξη, και να μην αρκεστεί στο «εχθρικό κλίμα» που αυτή περιείχε και ο ίδιος έμαθε από πηγές, χωρίς να έχει διαβάσει το πλήρες κείμενο.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έδωσε οδηγίες για την τελική δήλωση που ήταν μια σύνθεση των δυο προσχεδίων και, αφού ενέκρινε το τελικό κείμενο, άναψε το «πράσινο φως» για να δημοσιοποιηθεί η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη.

Οι λεπτομέρειες

«Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους» λέει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στην «Η»: «Ο Μητσοτάκης προς τα έξω δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον Σαμαρά. 

Την είδηση της διαγραφής ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τον διαγράψει ο Γιάννης Τραγάκης και από το κόμμα η Μαρία Συρεγγέλα», δείγμα της απαξίας με την οποία η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τον Α. Σαμαρά.

Επίσης, η δήλωση Μαρινάκη δείχνει και την επόμενη φάση του επεισοδίου: «με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς…». 

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι κανένας βουλευτής δεν θα ακολουθήσει εκτός της νέας Δημοκρατίας τον διαγραμμένο Σαμαρά, αλλά δεν θα εκπλαγεί αν «δυο- τρεις θελήσουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά» όπως μας λέει ο συνομιλητής μας.

Οι βουλευτές κρατούν το κλειδί

Με τη φράση «αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ακολουθήσει και πάλι, όπως το 1993 τη «μέθοδο Συμπιλίδη» με την οποία έριξε την τότε εκλεγμένη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι κανένας βουλευτής δεν θα ακολουθήσει εκτός της νέας Δημοκρατίας τον διαγραμμένο Σαμαρά, αλλά δεν θα εκπλαγεί αν «δυο- τρεις θελήσουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά» όπως μας λέει ο συνομιλητής μας.

Πράγματι, ο Α. Σαμαράς συνομιλεί με λιγότερους από δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαθέτει σήμερα -μετά τη διαγραφή του- 155 βουλευτές και τον ανεξάρτητο μεν, αλλά πλήρως εναρμονισμένο με το κυβερνών κόμμα, Λευτέρη Αυγενάκη. Σύνολο 156.

Ακόμα κι αν δυο ή τρεις ανεξαρτητοποιηθούν -που θεωρείται ακραίο σενάριο από το Μαξίμου- η κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία τριών βουλευτών στο Κοινοβούλιο, ενώ θα έχει την ευκαιρία να φυτέψει», κατά το κοινώς λεγόμενο, ισάριθμα πολιτικά στελέχη πιστά στη σημερινή ηγεσία, στις θέσεις εκείνων που ίσως σκεφτούν να ακολουθήσουν τον Α. Σαμαρά στη νέα πολιτική έρημο που ανοίγεται μπροστά του.

Δεν είναι απίθανο στο προσεχές διάστημα να δούμε μια συνάντηση Μητσοτάκη- Καραμανλή, με την οποία θα δοθεί με καθαρό τρόπο η εικόνα της διάρρηξης του μετώπου των δυο πρώην

Η παράμετρος «Καραμανλής» 

Η τρίτη παράμετρος αφορά στον άλλο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έσπευσε, μέσω κύκλων του, να διευκρινίσει ότι «δεν υπήρξε προσυνεννόηση» με τον Α. Σαμαρά για την πρόταση του τελευταίου να γίνει ο Κ. Καραμανλής ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το «μέτωπο» Καραμανλή- Σαμαρά είχε αρχίσει να σπάει με προσεκτικές κινήσεις, κυρίως στο πολιτικό παρασκήνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δόθηκε καίριο πλήγμα με τη χθεσινή διαγραφή Σαμαρά και την άμεση διαρροή από την πλευρά Καραμανλή ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση Σαμαρά. 

Δεν είναι απίθανο στο προσεχές διάστημα να δούμε μια συνάντηση Μητσοτάκη- Καραμανλή, με την οποία θα δοθεί με καθαρό τρόπο η εικόνα της διάρρηξης του μετώπου των δυο πρώην, πολύ περισσότερο που ο ένας από τους δυο είναι για δεύτερη- και οριστική- φορά διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο στρατόπεδο Σαμαρά δεν περίμεναν τη διαγραφή, που τινάζει στον αέρα τη στρατηγική της Δημοκρίτου να πιέζεται ο κ. Μητσοτάκης και λίγο πριν τις εκλογές ο Α. Σαμαράς να διαπραγματευτεί τη στάση του με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του γιου του στη Μεσσηνία. 

Γι αυτό η απάντηση Σαμαρά άργησε πάνω από μια ώρα, ενώ ήταν εμφανώς συνταγμένη μετά τη δημοσιοποίηση της διαγραφής. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ