Οι χθεσινές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο επιβεβαίωσαν ότι η αντιπαράθεση των κομμάτων επιστρέφει στο δίπολο του παραδοσιακού δικομματισμού: Νέα Δημοκρατία εναντίον ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν!
Μπορεί αυτή η κοινοβουλευτική μάχη να είχε μια πρωτοτυπία, ότι οι ηγέτες των δυο κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης μίλησαν ο ένας το πρωί κι ο άλλος αργά το απόγευμα, λόγω του ότι βρέθηκαν αμφότεροι στη Θεσσαλονίκη για την πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο τα βέλη εκατέρωθεν δεν έλειψαν.
Σε αυτό το σκηνικό βοηθά, βέβαια, και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκλέξει ακόμα τον δικό του αρχηγό, και στη Βουλή εκπροσωπείται από τον Νίκο Παππά, τον οποίο δεν θεωρεί συνομιλητή του ο πρωθυπουργός λόγω της γνωστής 13-0 καταδίκης του από τη Δικαιοσύνη, συνεπώς η σύγκρουση κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Ο δικομματισμός ευνοεί Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη
Πρόκειται για μια τακτική που ευνοεί τόσο τον κ. Μητσοτάκη, όσο και τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός ευνοείται γιατί του είναι πολύ πιο εύκολο και απτό να δείχνει ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα τους πολίτες του μετριοπαθούς Κέντρου, από την αντιπαράθεση με ένα κόμμα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευνοείται γιατί αναδεικνύεται με κάθε δυνατό τρόπο, δημοσκοπικά, κοινοβουλευτικά και οσονούπω και θεσμικά, ως η βασική εναλλακτική λύση στο σημερινό σύστημα εξουσίας.
Για πολλοστή φορά μέσα σε λίγες ημέρες, κυβερνητικά χείλη επιχείρησαν να ταυτίσουν την αντιπολιτευτική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ακοστολόγητη τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα βαρέα κι ανθυγιεινά, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον ίσκιο του λεφτόδεντρου», καθώς την ίδια πρόταση είχε κάνει η Κουμουνδούρου το 2021.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι, αν γινόταν δεκτή η τροπολογία, περίπου 7500 γιατροί και νοσηλευτές θα έβγαιναν αμέσως στη σύνταξη, καθώς η ένταξη σε βαρέα κι ανθυγιεινά συνεπάγεται αυτόματη συνταξιοδότηση στα 62 έτη.
Η τακτική Μητσοτάκη
Η τακτική Μητσοτάκη είναι ολοφάνερη και κινείται σε δυο επίπεδα: Πρώτον θέλει να «σπρώξει» όσο πιο αριστερά γίνεται την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ώστε ο ίδιος να διευκολυνθεί στην εμπέδωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Κέντρου.
Και δεύτερον, θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι οι προτάσεις Ανδρουλάκη δεν είναι μόνο ανεδαφικές, είναι και σημαντικά επιζήμιες, γιατί δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα θέλουν να πιέσουν το κυβερνών κόμμα προς τα δεξιά, προκειμένου να είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τους κεντρώους πολίτες. Γι αυτό κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας κι όχι στο ΕΣΥ με τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά και για fake news.
Απαντώντας δε, στη μομφή ότι «το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ», η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει ότι η πρόταση είναι από το 2020 δική της και προσθέτει ότι για αυτό το θέμα έχει υπάρξει ειδική μελέτη από Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, η οποία λέει ακριβώς τα ίδια με την «πράσινη» τροπολογία.
Το σκηνικό αυτό θα δούμε πάρα πολλές φορές, με επιμέρους διαφοροποιήσεις ανάλογα με το θέμα της αντιπαράθεσης και τη συγκυρία, πάντως το βέβαιο είναι ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα αναβιώνουν -όλο και πιο σφοδρές- οι παλιές, καλές συγκρούσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!