Με ελαφρές «αμυχές» ξεπέρασε το εμπόδιο της μετεξέλιξης της θέσης του για την επένδυση στο Ελληνικό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μετεξέλιξη αυτή είναι σαφώς συνδεδεμένη με τη στρατηγική προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική και κοινωνική βάση της ελληνικής Κεντροαριστεράς.
Η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 2015-2019 έδωσε αποφασιστική ώθηση στην επένδυση του Ελληνικού, μέσα από την επίλυση εκκρεμοτήτων δεκαετιών σχετικά με δασικές εκτάσεις, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και το Κτηματολόγιο, αλλά και μέσα από την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή το 2016, την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης το 2018, τη σύσταση του φορέα διαχείρισης κοινοχρήστων, την παράδοση του ακινήτου ελεύθερου από κατοχή τρίτων σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, τη στιγμή που το 2014 υποτίθεται ότι η ΝΔ «ξεκινούσε την επένδυση» με 69 φορείς να εμπλέκονται ιδιοκτησιακά με τον χώρο. Ακόμα, προώθησε την επένδυση με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πάρκο και προετοιμασίας των υπολοίπων ΚΥΑ, την τροποποιητική σύμβαση το 2016 για την αύξηση του πρασίνου και την επέκταση του προς τη θάλασσα και, τέλος, με την εξασφάλιση υλοποίησης έργων υποδομών ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον επενδυτή.
Ωστόσο, δύο επιφανείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Φίλης, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο (τελικά ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 264 βουλευτών). Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, δήλωσε μεταξύ άλλων, δικαιολογώντας την επιλογή του, ότι «το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται είναι εχθρικό για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» και υπογράμμισε ότι ακολουθεί «σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», δήλωση η οποία εκλαμβάνεται ως έμμεση αποδοκιμασία της τωρινής θέσης του κόμματος για υπερψήφιση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!