Ακόμα και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν - η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».
Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».
Σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας.
Τόνισε, δε, πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ανέφερε επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Για ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα
Αναφορικά με την υφαλοκρυπίδα και την ΑΟΖ που ειναι η θέση της Ελλάδος και η μοναδική διαφορά με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων για εκκίνηση μιας ουσιαστικής οριοθέτησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και οι συζητήσεις θα επανέλθουν εκ νέου στο εγγύς μέλλον με αμοιβαίο σεβασμό επί τη βάση.
«Συζητήσαμε επίσης και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον από τον Καύκασο και και τα Βαλκάνια έως και σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ανησυχία και των δύο χωρών για περαιτέρω κλιμάκωση.
Για το Κυπριακό
Αναφορικα με το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «παραμένουμε σταθεροί για μια λύση βασισμενη στις αποφάσεις του ΟΗΕ για διζωνική διακοινοτική ομοσπονδία.
Ελπίζουμε πως η άτυπη συνάντηση στις 18 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα οδηγήσουν σε δίκαιη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε.
Μια ενωμένη ευρωπαίκή Κύπρος θα αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικά οικουμενικό σύμβολο
Χ. Φιντάν: Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο
Aπό την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε αρχικά πως οι δύο χώρες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την πολύ καλή αυτή συγκυρία.
«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο» είπε επίσης χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.
Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι οι δυο πλευρές συνομιλούν για να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της σχέσης μας σε στόχο το «win win». Εχουμε ιστορική ευκαιρία.
«Στις συνομιλίες αξιολογήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε διαφορετικές απόψεις, πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα ζητήματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το κυπριακό, είπε αλλά επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η επίσκεψη του κ. Φιντάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας, που θα ακολουθήσει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!