Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικές εκλογές 2024: Εφτασε η μέρα της κρίσης για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ

Με το βλέμμα στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα η διεθνής κοινότητα, καθώς πρόκειται να λήξει -εκτός απροόπτου…- το πολιτικό θρίλερ της εκλογής νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Το απρόοπτο, βέβαια, είναι να υπάρξει απόλυτη ισοπαλία, ακόμα και στις έδρες (είναι δυνατόν υπό προϋποθέσεις οι δυο υποψήφιοι να κερδίσου από 269 έδρες ο καθένας) ή, ακόμα χειρότερα, να υπάρξει νικητής αλλά ο ηττημένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Κάθε στρατόπεδο έχει κάνει τις επιλογές του και έχει διαχύσει το αφήγημά του στους Αμερικανούς πολίτες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πείσει τους οπαδού του ότι αν εκλεγεί θα κάνει «America great again» όπως γράφει ακόμα και το καπέλο που φοράει, ενώ δείχνει να είναι πιο πειστικός ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της μεγάλης αυτής χώρας.

Από την άλλη μεριά, η Κάμαλα Χάρις έχει πείσει τους δικούς της οπαδούς ότι νοιάζεται για τον μέσο Αμερικανό, περισσότερο από τον αντίπαλό της. Αυτά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τους δυο μονομάχους.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Με ένταση και μηνύσεις ξεκίνησε η «διαβολοβδομάδα» για το συνέδριο

Ο κρίσιμος παράγοντας

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας στις σημερινές εκλογές, πάντως, είναι το ποσοστό της συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων στις οποίες είτε ο Τραμπ είτε η Χάρις έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Στο κοινό του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών αθροίζονται κυρίως λευκοί άνδρες και γυναίκες, κυρίως μικρότερων ηλικιών, ειδικά οι άνδρες και χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Η Χάρις, πάλι, έχει μεγαλύτερη «χάρη» στους μαύρους, στους λατινογενείς, γενικότερα στις γυναίκες (ανεξαρτήτως χρώματος) και σε ουκ ολίγες μειονότητες.

Ποιοι και πόσοι από κάθε τέτοια ομάδα θα προσέλθουν σήμερα να ψηφίσουν, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει πολώσει το κλίμα κι έχει φανατίσει τους πολίτες που τον ακολουθούν, ακριβώς για να επιτύχει υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία. Από την άλλη μεριά, η Χάρις με τους Δημοκρατικούς έχουν αξιοποιήσει πολύ τα social media, ώστε να ενημερώσουν και να πείσουν τις δικές τους πληθυσμιακές ομάδες να μην λείψουν από την κάλπη. Αυτός που θα τα καταφέρει καλύτερα σε αυτό το πεδίο, θα είναι ο νικητής.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσει Ελλάδα και Ευρώπη η έκβαση του πολιτικού θρίλερ

Το σύστημα εκλογής

Το πολύπλοκο, για τα ελληνικά δεδομένα, εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ με τις Πολιτείες να εκλέγουν εκλέκτορες οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίζουν για το πρόσωπο του προέδρου, κάνει όλους εμάς τους «απέξω» να επικεντρώσουμε σήμερα το βράδυ την προσοχή μας σε επτά κρίσιμες Πολιτείες: Πιο σημαντική όλων είναι η Πενσυλβάνια με 19 εκλέκτορες που είναι πολύ πιθανό να δώσει τον/την τελικό νικητή. Εδώ έγινε η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, εδώ έχει δραστηριοποιηθεί πολύ ο Έλον Μασκ που θέλει να μοιράσει χρήμα σε όποιους ψηφίσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, εδώ όμως κυριαρχεί -όπως και σε άλλες Πολιτείες- το καυτό θέμα του πληθωρισμού στην οικονομία, που μειώνει την αγοραστική αξία των πολιτών και τους κάνει να στρέφονται προς τον Τραμπ, αφού αυτός είναι που πείθει ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά.

Δεύτερη ενδιαφέρουσα Πολιτεία είναι το Ουισκόνσιν, που θα στείλει 10 εκλέκτορες στο Σώμα το οποίο θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της χώρας. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι η ισχυρή υποψηφιότητα της «πράσινης» Τζιλ Στάιν που μπορεί να κόψει ψήφους από την Κάμαλα Χάρις. Στα γκάλοπ της τελευταίας στιγμής έχει οριακό προβάδισμα η Χάρις, λιγότερο από 1%, ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει ότι θα κερδίσει το Ουινσκόνσιν.

Οι σημαντικές πολιτείες

Σημαντική επίσης είναι και η Βόρεια Καρολίνα, που στέλνει 16 εκλέκτορες για την εκλογή προέδρου. Πριν από 4 χρόνια την είχε κερδίσει επίσης οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και στο τέλος έχασε από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ τώρα η παρουσία της Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών έχει μειώσει πολύ το προβάδισμα Τραμπ.

Η Νεβάδα μπορεί να στέλνει μόνο 6 εκλέκτορες, αλλά τώρα οι δυο μονομάχοι είναι σχεδόν ισόπαλοι. Παλαιότερα προηγείτο σαφώς ο Τραμπ του Μπάιντεν, αλλά μετά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις η το προβάδισμα συρρικνώθηκε σε ποσοστό εντός του στατιστικού λάθους.

Στο Μίτσιγκαν που στέλνει 15 εκλέκτορες, το προβάδισμα είχε η υποψήφια των Δημοκρατικών, αλλά το θέλουν και οι δυο, γιατί αυτός που κέρδισε το Μίτσιγκαν στις εκλογές του 2016 και του 2020, κέρδισε και την προεδρική κούρσα. Εδώ έχουμε πολλούς αραβοαμερικανούς, που ως μειονότητα θα έπρεπε να στηρίζουν Χάρις, ωστόσο η καθαρά φιλοεβραϊκή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν «γείρει» την υποστήριξη. Η Κάμαλα Χάρις υπήρξε πιο επικριτική για το Ισραήλ στο Μίτσιγκαν, ώστε να (ξανα) κερδίσει τους προερχόμενους από τον αραβικό κόσμο, αλλά κι εδώ προηγείται του Τραμπ με ποσοστό μικρότερο της μιας μονάδας.

Η Τζόρτζια στέλνει 16 εκλέκτορες και παραδοσιακά την κερδίζουν οι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο το 2020 ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε αυτή την παράδοση και το 2020 η Πολιτεία έγινε θέατρο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ οπαδών των δυο κομμάτων. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί αφροαμερικανοί που ενισχύουν κυρίως τη Χάρις, αλλά μια οριακή διαφορά υπέρ του Τραμπ παρέμεινε στις δημοσκοπήσεις ως το τέλος.

Και, τέλος, η Αριζόνα εκλέγει 11 άτομα ώστε αυτά να ψηφίσουν για πρόεδρο στο εκλεκτορικό σώμα. Εδώ η υπεροχή των Ρεπουμπλικανών είναι σαφέστερη, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο Τραμπ έχει ένα προβάδισμα περίπου 3%. Ωστόσο το 2020 ο Τζο Μπείντεν είχε καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει την Αριζόνα, η οποία για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, έστειλε Δημοκρατικούς εκλέκτορες. Το όπλο του Τραμπ εδώ είναι το μεταναστευτικό που τρομάζει τους πολίτες, λόγω του ότι η Αριζόνα συνορεύει με το Μεξικό, ενώ η Χάρις έχει το δικό της όπλο που λέγεται «αμβλώσεις» οι οποίες έχουν σχεδόν απαγορευτεί στην Αριζόνα με αποφάσεις των Ρεπουμπλικανών. Πάντως κι εδώ τα γκάλοπ προβλέπουν νίκη του Τραμπ.

Εάν υπάρξει το απόλυτο «Χ» και οι δυο υποψήφιοι κερδίσουν από 269 εκλέκτορες, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 270 για να εκλέξουν πρόεδρο, τότε η εκλογή μεταφέρεται στο Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Η μεγάλη νύχτα της εκλογής νέου προέδρου στις ΗΠΑ έφτασε, και μαζί της το τέλος μιας μακράς, περιπετειώδους και σίγουρα διχαστικής προεκλογικής περιόδου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ