Κάθε προεδρική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, άρα κινεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η αυριανή μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της απερχόμενης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, έχει όλα τα στοιχεία ενός πολιτικού θρίλερ με αβέβαιη έκβαση, γι αυτό και αποτελεί εδώ και πολύ καιρό το πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων πάρα πολλών κρατών.
Αδύνατη η πρόβλεψη για τον νικητή
Δυο είναι οι κύριες αιτίες για αυτό το εκρηκτικό ενδιαφέρον παγκοσμίως. Η πρώτη είναι η εντελώς διαφορετική πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη, σε περίπτωση εκλογής του ενός ή της άλλης υποψηφίου. Ο δεύτερος είναι η ουσιαστική ισοδύναμη παρουσία των δυο στις δημοσκοπήσεις, η οποία - σε συνδυασμό με το πολύπλοκο για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα εκλογής στις ΗΠΑ - κάνουν πρακτικά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.
Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ με παρελθόν: Έως τον Ιούλιο, η μάχη επρόκειτο να δοθεί μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν. Μετά όμως από εκείνο το καταστροφικό για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ debate, ισχυρές δυνάμεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και άλλα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ, όπως οι παντοδύναμοι χορηγοί των υποψηφίων, έπεισαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να αποσυρθεί, καθώς ο Τραμπ είχε πάρει καθαρά κεφάλι στην κούρσα.
Με συνοπτικές διαδικασίες επελέγη ως υποψήφια η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία ξεκίνησε τον προεκλογικό της αγώνα συγκεντρώνοντας σημαντικές προσωπικότητες αλλά και πολλούς χορηγούς της εκστρατείας της, έτσι ώστε σε εκείνο το χρονικό σημείο φάνηκε να κάνει την ανατροπή, ιδιαίτερα σε μερικές από τις κρίσιμες Πολιτείες, που συνήθως δίνουν τον νικητή.
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ κατέγραψε ένα δημοσκοπικό come back, με αποτέλεσμα λίγες μόνο μέρες πριν την κάλπη της αυριανής μέρας, όλα να είναι απρόβλεπτα.
Χθες, μάλιστα, μια από τις πιο έγκυρες δημοσκόπους στις ΗΠΑ, η Αν Σέλτζερ, που έχει παράδοση επιτυχημένων προβλέψεων ειδικά στην Πολιτεία της Αϊόβα αλλά και στο σύνολο της αμερικανικής Ομοσπονδίας, έδωσε στη δημοσιότητα την πρόβλεψή της με την Κάμαλα Χάρις να προηγείται κατά 3%, κάτι που μπέρδεψε ακόμα περισσότερο όσους επιχειρούν να προβλέψουν τον νικητή πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Η Χάρις έκανε μια επιθετική τελική ευθεία επιχειρώντας να πείσει τις γυναίκες να την ψηφίσουν, κατηγορώντας τον Τραμπ για απαγόρευση των αμβλώσεων εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.
Δεν θα διαταραχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Όπως είναι φυσικό, οι κυβερνήσεις αναζητούν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ, κι εκείνες που πρέπει να αναμένουν σε περίπτωση νίκης της Χάρις.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι η χώρα μας έχει ισχυρούς δεσμούς με πολιτικούς- κλειδιά και στα δυο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, έτσι ώστε οι ενδυναμωμένες σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα βγει νικητής από τις αμερικανικές κάλπες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η ιδιωτική, πλην σημαντική συνάντηση προ ημερών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να παίξει εκ νέου σημαντικό ρόλο σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ (ακούγεται ως υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού Άμυνας).
Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις διαπροσωπικές επαφές του πρωθυπουργού με στελέχη των Δημοκρατικών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προνομιακή σχέση που καλλιέργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο Μπάιντεν.
Οι αλλαγές που αναμένονται
Ευρύτερα, όμως, αναμένονται σημαντικές αλλαγές: Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποφασιστικά τη στρατηγική της αμυντικής της αυτονομίας, εάν στις ΗΠΑ εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα της κοινής άμυνας κι αυτό, εκτιμούν από το Μέγαρο Μαξίμου, ωριμάζει αργά αλλά σταθερά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βέβαια στις Βρυξέλλες.
Στο μέτωπο των ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων, μικρές θα είναι οι διαφορές στη διαχείριση του Μεσανατολικού προβλήματος, καθώς η ολόπλευρη στήριξη του Ισραήλ είναι κοινός τόπος Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Αντίθετα, θα δούμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στον πόλεμο που εξελίσσεται επί σχεδόν δυο χρόνια στα εδάφη της Ουκρανίας, καθώς η μεν Χάρις θα συνεχίσει σε αδρές γραμμές την πολιτική Μπάιντεν για στήριξη της Ουκρανίας, ώστε να προσέλθει ισχυρή την ώρα των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση, ο δε Τραμπ αναμένεται να ακολουθήσει μια πολιτική ουδετερότητας που εκ των πραγμάτων θα ευνοεί το Κρεμλίνο στον πόλεμο.
Οι σοβαρές αποκλίσεις στην πολιτική των δυο υποψηφίων προφανώς θα έχουν συνέπειες σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ίδια η πολιτική και στρατηγική ενότητα του Δυτικού Κόσμου, η αλλαγή των συσχετισμών στα πολεμικά μέτωπα, ιδιαίτερα της Ουκρανίας, αλλά και η διεθνής οικονομία, η αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Κίνα για την οικονομική πρωτοκαθεδρία, κλπ.
Ήδη πριν ανοίξουν οι κάλπες αύριο στις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει περισσότερα από 66 εκατομμύρια πολίτες με την επιστολική ψήφο ή την πρόωρη ψηφοφορία. Πρόκειται για δυο θεσμούς που διευκολύνουν πολίτες των ΗΠΑ να εκφράσουν τη βούλησή τους για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της χώρας τους.
Αν αύριο το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απολύτως οριακό, ίσως χρειαστεί κάποιες ώρες, πιθανό και λίγες ημέρες έως ότου οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και προκύψει το πρόσωπο που θα καθίσει στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Εκτός αν υπάρξει έτσι κι αλλιώς αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας, όπως λένε οι Δημοκρατικοί ότι ετοιμάζεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, οπότε το πολιτικό θρίλερ στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει και νέα επεισόδια…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!