Ενώ μένουν μόνο λίγες μέρες μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Νοεμβρίου, η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ένα ακόμα κρίσιμο στάδιο στην ανηφορική πορεία του κόμματος προς την εκλογή νέας ηγεσίας, αφού πρόκειται να επικυρώσει τις τέσσερις, τελικά, υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Στέφανου Κασσελάκη.
Αλλά τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο απλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις, τόσο στα πολιτικά όσο και στα οργανωτικά ζητήματα. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το άλλοτε ισχυρό κόμμα να θυμίζει «Πύργο της Βαβέλ» όπου όλοι μιλούν, αλλά δεν καταλαβαίνουν (ή μάλλον κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) τι λένε οι «απέναντι».
►Διαβάστε επίσης: Ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να δρέψει τους καρπούς της νίκης του, αλλά συναντά εμπόδια
Το στρατόπεδο Κασσελάκη
Το στρατόπεδο Κασσελάκη περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» την εκλογή των συνέδρων, καθώς θεωρεί ότι μέσα από αυτούς θα μπορέσει να ελέγξει τις αποφάσεις του Συνεδρίου και με απόφαση του ανωτάτου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, να οριστεί και ο ίδιος, μαζί με τους άλλους τέσσερις, ως υποψήφιος πρόεδρος του πολύπαθου κόμματος.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, υπογράμμισε ότι είναι το Συνέδριο που ανακηρύσσει υποψηφίους, ενώ την ίδια ώρα οι «87» θεωρούν ότι σίγουρα θα ελέγξουν εκείνοι τη σύνθεση του Συνεδρίου, οπότε ο πρώην πρόεδρος δεν θα έχει καμία ελπίδα.
Η εκτίμηση από το περιβάλλον του νέου προέδρου δίνει ένα ποσοστό γύρω στο 40% συνέδρων προσκείμενων στον κ. Κασσελάκη, ενώ από την πλευρά τους οι «87» θεωρούν ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των 4.000 συνέδρων και θα ελέγξουν πλήρως τις διαδικασίες. Ο «Πύργος της Βαβέλ «σε όλο του το μεγαλείο…
Πάντως, ανεξάρτητα του αν η πλειοψηφία του Συνεδρίου θα πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη ή στους «87», οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου ξεκαθαρίζουν ότι κατά τη δική τους θεώρηση, η προθεσμία των υποψηφιοτήτων εξέπνευσε στις 24 Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να δεχθούν εκπρόθεσμες υποψηφιότητες.
Το κλίμα φούντωσε ακόμα περισσότερο με τη δήλωση του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, όταν θα αποχωρήσει από το κόμμα εάν το Συνέδριο επιτρέψει στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος. Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στο τωρινό «διοικητήριο» του κόμματος, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο ακόμα δεν έχει κλείσει χώρο για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης - Σαμαράς, ένα βήμα πριν τη ρήξη
Ο υπόγειος πόλεμος
Όλος αυτός ο υπόγειος πόλεμος έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά ρήγματα σε όλο τον οργανισμό του κόμματος, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί έκτροπα σε διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ οπαδών των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Πράγματι αυτό είναι που αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα, αφού το χειρότερο για ένα κόμμα είναι η διάσπαση στη βάση του.
Στο φόντο αυτής της διαπάλης, υπάρχει πάντοτε, άλλοτε αχνό κι άλλοτε καλοσχηματισμένο, το πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στο Open εάν πιστεύει ότι ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπονόησε το τέλος αυτού του κόμματος, αλλά δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι.
Πάντως, την ίδια ώρα που η εσωκομματική μάχη μαίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρεί μεθοδικά και βήμα- βήμα, το δικό του rebranding. Πριν κοπάσει καλά- καλά ο θόρυβος για την παρέμβασή του στην πρόσφατη εκδήλωση του φερώνυμου Ινστιτούτου, χθες το βράδυ ήταν τιμώμενος ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα για τα 40 χρόνια του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών, η οποία διερευνά τις νέες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το κόμμα, καθένας τραβά το δικό του δρόμο.-
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!