Προς μια πιο αυστηρή, αλλά και πιο δίκαιη πολιτική για το μεταναστευτικό πρόβλημα φαίνεται ότι στρέφεται η Ευρώπη, όπως διεφάνη μετά το τέλος της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή φυσικά και του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ευρωπαϊκή συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα δίνει βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης και θα ασκήσει μια ουσιαστική πολιτική επιστροφών.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όταν πρώτη η Ελλάδα υπέστη τις υβριδικές απειλές μαζικής εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, το Μάρτιο του 2020, ο ίδιος είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, τότε πολλοί δικαιωματιστές είχαν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Τώρα, όμως, που η Πολωνία έχει το ίδιο πρόβλημα, εξ αιτίας της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από τη Λευκορωσία, έγινε αντιληπτό το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος.
Η νέα πολιτική επιστροφών και το Σύμφωνο Μετανάστευσης
Η υιοθέτηση από τους 27 αυτής της πολιτικής που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις, υπαγορεύεται από το αξίωμα «δεν είναι δυνατό οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μετανάστης θα μπει στα ευρωπαϊκά εδάφη και ποιος όχι. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει αυτός που μπαίνει παράνομα στην Ευρώπη, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής του στη χώρα από όπου προήλθε.
Σε αυτό το πλαίσιο οι 27 ηγέτες των κρατών μελών έδωσαν οδηγία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην επεξεργασία νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την συμφωνημένη πολιτική επιστροφών. Το νομοθέτημα αυτό θα αποτελέσει συμπλήρωμα και στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δυσκολίες στις επιστροφές και εναλλακτικές λύσεις
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντόπισαν τη μεγάλη δυσκολία της πραγματικής επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους, καθώς τα στοιχεία λένε ότι μόνο ο ένας στους πέντε επιστρέφει στον τόπο από όπου ξεκίνησε. Έτσι οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία κέντρων εκτός των ευρωπαϊκών εδαφών, στα οποία θα αποστέλλονται οι μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων απορρίπτονται, εάν βέβαια δεν μπορούν να επιστραφούν απευθείας στις χώρες προέλευσής τους.
Παράλληλα πρέπει να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς, για παράδειγμα, υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.
Οξεία ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην επισήμανση ότι υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Αντώνης Σαμαράς) που αντιτίθενται στην πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία, η οποία κατά τη γνώμη τους υποκρύπτει κινήσεις υποχώρησης της ελληνικής πλευράς από τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τον κ. Σαμαρά από τις άλλες φωνές, και υπογράμμισε ότι επί πρωθυπουργίας του προκατόχου του στην ηγεσία της ΝΔ υπήρξε συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξελίσσονταν και διερευνητικές επαφές, τις οποίες τώρα ο κ. Σαμαράς ξορκίζει.
Απάντηση στις ακραίες φωνές
Για τις ακραίες φωνές από δεξιά κόμματα και κάποια μέσα ενημέρωσης που περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση για μειοδοσία, επειδή συζητά με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης «άστραψε και βρόντηξε»: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Πού ήταν όταν επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Που ήταν όταν αγοράζαμε Belharra και Rafale, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής. Το ότι συζητάμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ότι ξεπουλάμε, ούτε ότι προδίδουμε. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια συμφωνία, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική η οποία τελικά δεν εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα και δεν κομίζει καμία εναλλακτική στο τραπέζι». Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι στην δύσκολη ώρα, όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες θα είναι οι πρώτοι που θα βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!