Οι ανακτήσεις οφειλών από πλειστηριασμούς δεν φαίνεται να αποδίδουν και οι servicers θα πρέπει να αυξήσουν τις ανακτήσεις οφειλών με άλλους τρόπους ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις στους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» δεν θα κινδυνέψουν.
Αντίθετα οι ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων «ανεβάζουν ταχύτητα» και στο α’ 6μηνο του 2024 ανήλθαν σε 3 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν ευνοεί ιδιαίτερα.
Ετσι, οι servicers αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις δανείων σε νέους επενδυτές ώστε να καλύψουν το «κενό» των πλειστηριασμών και ήδη στη δευτερογενή αγορά έχουν γίνει οκτώ συναλλαγές, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλες 12 συναλλαγές, αξίας 4,4, δισ. ευρώ είναι προ των πυλών.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι να επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι των business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» καθώς ήδη οι περισσότερες από αυτές …χωλαίνουν καθώς η συμμετοχή των πλειστηριασμών στις ανακτήσεις είναι κάτω του 30% προβλεπόταν.
Ειδικότερα, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τους 2029 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς διενεργήθηκαν τελικά οι 1563 όμως οι 1254 ήταν άγονοι και 293 επιτυχημένοι και μόνο 150 ακίνητα κατέληξαν σε τρίτο ιδιοκτήτη.
Η πορεία των business plans που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» ήταν ένα από βασικά θέματα που συζήτησαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές και τους servicers και φαίνεται ότι η εικόνα για την πορεία των πλειστηριασμών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με τα όσα περιέγραφε η Εαρινή Εκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας (Ιούνιος 2024) στην οποία διαπιστώνοντας μεγάλο ποσοστό αναστολών και …αποτυχίας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος καθώς μια σειρά ζητημάτων (από καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης μέχρι εγγραφές στο κτηματολόγιο) αποθαρρύνουν υποψήφιους αγοραστές να συμμετέχουν σε δημοπρασίες.
Ετσι, στην παρούσα φάση από τις 16 τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει, οι 10 υποαποδίδουν, δηλαδή δεν έχουν πετύχει τους στόχους των business plans και οι 7 από αυτές κινούνται κάτω από το όριο ανάκτησης του 80%. Αυτό σημαίνει ότι αναβάλλεται η κατάβολλή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του servicer. Μάλιστα οι μισές από τις τιτλοποιήσεις που υποαποδίδουν έχουν ποσοστό ανάκτησης κάτω από 50%.
Στην έκθεση μεταπρογραμματική εποπτείας τον περασμένο Ιούνιο η ΕΕ σημείωνε τις προκλήσεις σε σχέση με την υποπόδοση των χαρτοφυλακίων που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Ηρακλή» καθώς οι ανακτήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις Και υπογράμμιζε ότι οι καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, το υψηλό ποσοστό ανεπιτυχών πλειστηριασμών και η έλλειψη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά για τη ΜΕΔ, επίσης επιβραδύνουν τη διαδικασία καθυστερώντας την επιστροφή πολλών δανειοληπτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όλα αυτά εν αναμονή της επέκτασης του «Ηρακλή 3» με αύξηση των εγγυήσεων στα 3 δις ευρώ από 2 δις ευρώ αλλά χρονικής για επιπλέον 6 μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2025 βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα ώστε να πετύχει δείκτη ΝPE κάτω από 3%. Η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη και αναμένεται το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτή τη στιγμή 6 δανειακά χαρτοφυλάκια περιμένουν την να ενταχθούν στο «Ηρακλή 3» με το πλέον εμβληματικό αυτό των «κόκκινων» δανείων Attica Bank – Παγκρήτιας ύψους 3,7 δις ευρώ που θα «καθαρίσει» την νέα τράπεζα από τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος και θα βάλει τις βάσεις για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Στην «ουρά» βρίσκονται το διατραπεζικό «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο Solar των 1,2 δις ευρώ, το Frontier III της Εθνικής (620 εκατ. ευρώ), τα Gaia I και ΙΙ της Alpha Bank (500 εκατ.) και το Leon της Εurobank (600 εκατ.). Την έγκριση έχουν ήδη πάρει το Frontier II της Εθνικής (1 δις ευρώ) και το Sunrise III της Πειραιώς (580 εκατ.) τα οποία «απορροφούν» περίπου 500 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!