Νέα
  • ΓΔ: 1393.12 +0.61%
  • Τζίρος: 48,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Μεγάλοι επενδυτές πήραν θέσεις με το placement - Το νέο μετοχολόγιο

Παύλος Μυλωνάς
Πηγή: eurokinissi

Iσχυροί 'παίκτες' της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας - όπως Black Rock, Capital, Fidelity -  έδωσαν εκ νέου το παρόν στο placement για το 10% της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα χρόνο μετά της είσοδο τους στην τράπεζα, όταν το ΤΧΣ άνοιξε την αυλαία της αποέπενδυσης από την ΕΤΕ με τη διάθεση του 22%.

Μεταξύ των μεγάλων παικτών που πήραν θέσεις περιλαμβάνονται οi Wellington, Capital, RWC, Columbia Threadneedle, Blackrock, GIC, Robeco, Norges και Fidelity.

Το δεύτερο κεφάλαιο της διάθεσης μετοχών της ΕΤΕ «έκλεισε» με σχεδόν το 90% της Διεθνούς Προσφοράς να καλύπτεται από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (long only funds) καθώς και από επενδυτές υψηλής ποιότητας, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, ο στόχος για προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών επετεύχθη και η συναλλαγή κρίνεται επιτυχημένη.

Πρωταγωνιστές Βρετανοί επενδυτές

Πρωταγωνιστές ήταν οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο στους οποίους κατανεμήθηκε το 50% των μετοχών, ενώ σε επενδυτές από τις ΗΠΑ  δόθηκε το 35% και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το 85% των μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά. Το υπόλοιπο  15% κατευθύνθηκε σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, με τις προσφερόμενες μετοχές να κατευθύνονται σε ποσοστό 70% σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς.

Στο placement του προηγούμενου Νοεμβρίου, το 88% των μετοχών κατευθύνθηκε σε μακροπρόθεσμους και θεσμικούς επενδυτές, με τη γεωγραφική κατανομή να είναι αντίστοιχη με αυτή που είχαμε σ’ αυτό το δεύτερο placement.

Η δήλωση του Π. Μυλωνά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για το 10% έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο σε δήλωσή του:

«Το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων της Τράπεζας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον βασικό μας μέτοχο, το ΤΧΣ, το ΔΣ, τη διοικητική μας ομάδα, καθώς και τους ανθρώπους μας για την αταλάντευτη στήριξή τους καθ' όλη τη διάρκεια της συναλλαγής.

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση του ηγετικού μας ρόλου στον τραπεζικό κλάδο, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών».

Το μετοχολόγιο της ΕΤΕ

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της τράπεζες πριν από το placement (23/9/2024) βασικός μέτοχος ήταν το ΤΧΣ με 18,39% - ποσοστό που πλέον μειώθηκε στο 8,39% - και ακολουθούσε η Capital Group Companies με 5,54%.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατείχαν το 76,07% και το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 86,07% μετά την προσφορά, υποθέτοντας «ότι κανένα πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων Μετόχων της Τράπεζας, δεν έχει αποκτήσει μέσω της Προσφοράς ή άλλως, τόσες Κοινές Μετοχές ώστε να ξεπεράσει το όριο του 5%», όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του placement.

Το προφίλ των επενδυτών

Columbia Threadneedle Investment με έδρα τη Βοστώνη, έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 642 δις ευρώ σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει στους επενδυτές, όπως αναφέρει, ποικίλα χαρτοφυλάκια σε ένα ευρύ φάσμα μετοχών, σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικών στρατηγικών.

 Η Capital Group είναι μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατατάσσεται μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων οργανισμών διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

H Black Rock με έδρα επίσης τις ΗΠΑ (Ν.Υόρκη)  είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με 9,4 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και  πελάτες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

H GIC, είναι κορυφαία παγκόσμια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1981 για να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης και ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη, πειθαρχημένη προσέγγιση στις επενδύσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2022  προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos, στο πλαίσιο της οποία έγινε βασικός μέτοχος, με τη συναλλαγή να αποτιμάται στα 2,3 δισεκατ. ευρώ. 

To Νorges αποτελεί  σχήμα με μέτοχο την Κυβέρνηση της Νορβηγίας και συστήθηκε όταν η χώρα  ανακάλυψε , το 1969, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του Ταμείου προέρχεται από επενδύσεις σε μετοχές, σταθερό εισόδημα, ακίνητα και υποδομές πηγών ενέργειας.

Η Fidelity με έδρα τις ΗΠΑ  που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είχε τοποθετήσεις στον Τιτάνα, τη Motor Oil, στον Μυτιληναίο αλλά και σε AutoHellas, Σαραντή και Jumbo

Η ολλανδική Robeco ιδρύθηκε του 1929 έχει  υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 196 δισ. ευρώ και είναι ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις και έχει ενσωματώσει τα ΕSG σε όλες τις επενδυτικές της διαδικασίες από τις αρχές της δεκαετίες του 2000.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ