Οι ανάγκες των νοικοκυριών για στέγαση αλλάζουν και το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη στεγαστική πίστη. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια είναι προσανατολισμένο στην ανάδειξη – αναβάθμιση του συμβουλευτικού του ρόλου.
Και σε αυτή τη λογική προχωρά σε συνέργειες με τον χώρο του real estate, ώστε οι τράπεζες να λειτουργούν σαν one stop shop, προσφέροντας στους πελάτες τους υπηρεσίες που ξεκινούν από την εύρεση ακινήτου, τον νομικό και τεχνικό έλεγχο του ακινήτου – διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη – την υπογραφή συμβολαίων, ακόμα και τη μετακόμιση και φυσικά τη χρηματοδότηση.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στην εύρεση του κατάλληλου ακινήτου, τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μεγάλο έλλειμμα διαμερισμάτων σε λογικές, προσιτές τιμές, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η πρωτοβουλία της Attica Bank
Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη η Attica Bank προσέφερε ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου 2», καθώς προχώρησε σε συνεργασία με τη Resolute Cepal, δίνοντας στους δικαιούχους τη δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα, έτοιμα προς μεταβίβαση από το χαρτοφυλάκιο της Resolute Cepal, αλλά και να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα «My Home», η οποία αναπτύχθηκε για τους πελάτες της τράπεζας από την Ask Wire, δίνοντας έτσι μια ακόμα δυνατότητα στους πελάτες της, μέσω παραμετροποιημένης αναζήτησης, να εντοπίσουν τα διαθέσιμα ακίνητα που πληρούν τους όρους του προγράμματος.
Επιπρόθετα, με την υποστήριξη μηχανικών του ΤΜΕΔΕ, ο τεχνικός και ενεργειακός έλεγχος που περιλαμβάνει μακροσκοπικό στατικό έλεγχο και πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης είναι δωρεάν, όπως άλλωστε και ο νομικός έλεγχος.
Ο ψηφιακός μεσίτης της Εθνικής
Με την πλατφόρμα Uniko που ανέπτυξε από κοινού με την Qualco και «βγήκε στον αέρα» πριν λίγες εβδομάδες, θέλει να κάνει τη διαφορά η Εθνική Τράπεζα. Ο πρώτος ψηφιακός μεσίτης απευθύνεται σε υποψηφίους αγοραστές και πωλητές, και οι υπηρεσίες που προσφέρει – και συνεχώς εμπλουτίζονται – ξεκινούν από τον εντοπισμό του ακινήτου, τον νομικό και τεχνικό έλεγχο, τη χρηματοδότηση και την υπογραφή των συμβολαίων. Και προσεχώς θα προσφέρονται και πιο απλές υπηρεσίες, όπως καθαρισμός του ακινήτου και μετακόμιση.
«Αφορμή αλλά και πρωταρχικός στόχος ήταν η αξιοποίηση ευκαιριών στην αναπτυσσόμενη, αλλά κατακερματισμένη εγχώρια αγορά ακινήτων. Επίσης, στη σταδιακά αναπτυσσόμενη αγορά των ακινήτων σε πλειστηριασμό, καθώς και των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες / Servicers / Funds.» υπογράμμισε η Χρ. Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ και πρόεδρος της Uniko, στην οποία η τράπεζα συμμετέχει με 49%. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να υπάρχουν στη Uniko περισσότερα από 3.000 ακίνητα.
Η στρατηγική της Eurobank με την Prosperty
Στο πλαίσιο της ολιστικής εξυπηρέτησης, η Eurobank συμμετέχει με 25% στην Prosperty, μια πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο των ακινήτων. Η τράπεζα προχωρεί στην άμεση προώθηση, μέσω της κύριας πλατφόρμας της Prosperty (theprosperty.com), 800 ακινήτων ιδιοκτησίας της, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό ικανοποιεί τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».
Στην πλατφόρμα υπάρχουν ήδη σήμερα άλλα 500 ακίνητα που ικανοποιούν τα κριτήρια του προγράμματος και τα οποία διαχειρίζεται, προς διάθεση, η ίδια η εταιρεία. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ακινήτων ιδιοκτησίας της τράπεζας στην πλατφόρμα της Prosperty θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 2.000 ακίνητα.
«Με τις υπηρεσίες της Prosperty, οι πελάτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν ή να προωθούν ακίνητα, απολαμβάνοντας πλήρη υποστήριξη σε νομικό, τεχνικό και συμβολαιογραφικό επίπεδο. Για πρώτη φορά, θα έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα και αναλύσεις για την τοπική αγορά ακινήτων – τόσο ιστορικά όσο και σε πραγματικό χρόνο.
Η συνεργασία αυτή προσφέρει στους πελάτες της Eurobank μια ολοκληρωμένη λύση “one-stop-shop”, εξασφαλίζοντάς τους την πλήρη υποστήριξη της τράπεζας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας απόκτησης ακινήτου, από την αναζήτηση και τη χρηματοδότηση έως και την ασφάλιση» εξηγεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Retail & Digital Banking της Εurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής.
FinThesis και Golden Home: πρόσβαση σε όλο το τραπεζικό σύστημα
Τέλος, σε στρατηγική συνεργασία προχώρησαν η FinThesis, η εταιρεία διαμεσολάβησης δανείων (αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την ΤτΕ), με την Golden Home Real Estate, ώστε να διευκολύνουν τους πελάτες τους να αποκτήσουν το σπίτι που επιθυμούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Η FinThesis, αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες τράπεζες και, μέσω των εξειδικευμένων συμβούλων της, προσφέρει δωρεάν καθοδήγηση στους υποψήφιους δανειολήπτες, που ξεκινάει από το ποιο δάνειο και από ποια τράπεζα, χωρίς να χρειαστούν επισκέψεις στα καταστήματα των τραπεζών (κατά κύριο λόγο με ραντεβού), ώστε να συλλέξει στοιχεία, να συγκρίνει και να αποφασίσει, και φτάνει μέχρι την εκταμίευση του δανείου.
Ο ενδιαφερόμενος που ζητήσει δάνειο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-stagastiko της FinThesis, εντός λίγων 24ώρων θα έχει ραντεβού (τηλεφωνικό ή δια ζώσης) με πιστοποιημένο σύμβουλο.