Νέα
  • ΓΔ: 1397.71 +0.94%
  • Τζίρος: 64,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μοναξιά» της Moody's και ο καθοριστικός ρόλος των ελληνικών τραπεζών για το θετικό outlook

Η Moody's αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από "σταθερή" σε "θετική" την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, διατηρώντας όμως το πιστοληπτικό της αξιόχρεο στο επίπεδο "Ba1," το οποίο βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή η αναβάθμιση αντανακλά μια θετική πρόβλεψη για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και δείχνει:

  • αυξημένη πιθανότητα βιώσιμων βελτιώσεων στον τραπεζικό τομέα,
  • την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και
  • τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Bέβαια ο οίκος αξιολόγησης δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, όπως έχουν πράξει αντίστοιχοι οίκοι για τη χώρα μας κατά το παρελθόν, όμως ουσιαστικά με τη χθεσινή αξιολόγησή της ανοίγει ο δρόμος για τη πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που μεταξύ άλλων αναμένει και το Χ.Α, αλλά και οι ξένες αγορές.

Αιτίες της Αξιολόγησης

Η Moody's ανέφερε ότι η ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, η καλύτερη δημοσιονομική απόδοση, και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος ήταν οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτήν την αναβάθμιση, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι η ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, έχουν ενισχύσει τη βάση των εσόδων.

Επιπλέον, η σημαντική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι βελτιώσεις στην κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών συνέβαλαν στη θετική αξιολόγηση από το διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Αποτελέσματα της αξιολόγησης

Παρά την αναβάθμιση όμως, αξίζει να σημειωθεί πως η Moody's διατηρεί την Ελλάδα σε επίπεδο μη επενδυτικής βαθμίδας, μια θέση που την καθιστά μία βαθμίδα κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πολυπόθυτη αναβάθμιση αυτή όταν και εάν έρθει, θα βοηθήσει την Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, αυξάνοντας τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.

Σύγκριση με προηγούμενες αξιολογήσεις

Σε αντίθεση με τη Moody's, οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, όπως η DBRS, η Standard & Poor's και η Fitch, έχουν ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Αυτές οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο της χώρας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης.

Η Moody's παραμένει ο μόνος μεγάλος οίκος που διατηρεί την Ελλάδα σε επίπεδο μη επενδυτικής βαθμίδας.

Επόμενα βήματα της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας σε βελτιώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση και τη δημοσιονομική διαχείριση.

Οι επερχόμενες αξιολογήσεις από την Standard & Poor’s (18 Οκτωβρίου) και την Fitch (22 Νοεμβρίου) θα είναι κρίσιμες για την πορεία της χώρας προς την πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's σε "θετική" προοπτική, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση όπου τα επόμενα βήματα είναι καθοριστικά για την πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την πρόκληση να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την οικονομική διακυβέρνηση και τη δημοσιονομική διαχείριση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει:

  1. Συνέχιση Μεταρρυθμίσεων: Η Moody’s επαίνεσε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, αλλά η συνέχιση αυτής της πορείας είναι κρίσιμη. Αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και ενίσχυση των εσόδων μέσω αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής​

  2. Βελτίωση Δημοσιονομικής Σταθερότητας: Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο την επίτευξη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και γρηγορότερη μείωση του δημόσιου χρέους​

  3. Ενίσχυση Τραπεζικού Τομέα: Συνέχιση της βελτίωσης του τραπεζικού τομέα, με έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική οικονομική υγεία της χώρας​

  4. Προετοιμασία για Επόμενες Αξιολογήσεις: Οι επερχόμενες αξιολογήσεις από τους οίκους Standard & Poor’s (18 Οκτωβρίου) και Fitch (22 Νοεμβρίου) θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προοπτική της χώρας για ανάκτηση της πλήρους επενδυτικής βαθμίδας​

Ο καθοριστικός ρόλος των τραπεζών

Η πρόσφατη αναβάθμιση της προοπτικής της Ελλάδας από τη Moody's σε "θετική" αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η Moody's αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, την κερδοφορία και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι καλές ότι θα είναι πιο κοντά στο 1,9% του μέσου όρου σε όλη την ΕΕ τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ένας από τους βασικούς τομείς βελτίωσης είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που έχει αυξήσει την οικονομική τους σταθερότητα και αξιοπιστία.

Οι τράπεζες έχουν επίσης ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, φτάνοντας πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Nα σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 15,5% έναντι 16% για το σύνολο της ΕΕ, ενώ και η κερδοφορία είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τις ελληνικές τράπεζες μιας και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ.

Ενίσχυση Κεφαλαιοποίησης και Κερδοφορίας

Η βελτίωση στην κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχει συμβάλει στη συνολική οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η Moody’s υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους δείκτες κεφαλαιοποίησης και τα επίπεδα κερδοφορίας, μειώνοντας τους κινδύνους για την κυβέρνηση και βελτιώνοντας τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα

Ο ρόλος στην Οικονομική Ανάπτυξη

Οι υγιείς τράπεζες είναι απαραίτητες για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και την υποστήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Με τη βελτίωση των δεικτών τους, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν περισσότερη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος βοηθά στη μείωση του κόστους δανεισμού για την κυβέρνηση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Επόμενα βήματα και προκλήσεις

Παρά τις βελτιώσεις, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα προκλήσεις, όπως:

  1. η διαχείριση του υπόλοιπου μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου και
  2. η προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος παρέχει μια σταθερή βάση για περαιτέρω ανάπτυξη και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός θετικού outlook για την ελληνική οικονομία.

Eν κατακλείδι, ο τραπεζικός τομέας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη συνολική οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η αναβάθμιση της Moody's υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα αυτό και αναγνωρίζει το ρόλο των τραπεζών στη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να συνεχίσει την πορεία της προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ