H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου μπορεί να ξεμπλέκει το «κουβάρι» της αποτίμησης της Viva και να αφήνει ευχαριστημένους τόσο τον Χάρη Καρώνη όσο και την JP Morgan ωστόσο δεν λύνει – δεν θα μπορούσε άλλωστε – το βασικό πρόβλημα που είναι η συνύπαρξη των δύο μετόχων, καθώς τα «σύννεφα στον γάμο» προϋπήρχαν της διαμάχης για την αποτίμηση και αφορούσαν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, εκπροσώπησης της JP Morgan στο Δ.Σ της Viva κ.α.
Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν συναντήσεις της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας με τον Χάρη Καρώνη και τους εκπροσώπους της JP Morgan (ξεχωριστές συναντήσεις) ώστε η κάθε πλευρά να παραθέσει στον επόπτη τη δική του ανάγνωση αναφορικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου.
Και με κάποιον τρόπο, όπως αναφέρουν, με νόημα, πηγές της αγοράς θα πρέπει να μπει ένα τέλος στους «παράλληλους μονολόγους». Και προφανώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει άποψη για την απόφαση του δικαστηρίου.
Η διαφορά
Υπενθυμίζεται ότι η WeRealise συμφερόντων Χ.Καρώνη - Μ. Αντύπα που ελέγχει το 51,5% και διατηρεί το management της VIVA και η JP Morgan με το 48,51% επέλεξαν τη δικαστική οδό ώστε να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της εταιρείας και τους όρους για τα call options καθώς είχαν διαφορετικές αναγνώσεις, με αποτέλεσμα η πλευρά Καρώνη τοποθετεί στα 3 δισ ευρώ την αποτίμηση και η JP Morgan στο 1 δισ ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: VIVA: JP Morgan και Καρώνης ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου - Εκατέρωθεν βολές δια ανακοινώσεων
Πάντως στην ανακοίνωση του με αφορμή τη δικαστική απόφαση ο Χάρη Καρώνης υπογραμμίζει ότι «Θέλουμε ένα μέτοχο που σέβεται τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον».
Για την ιστορία πριν προκύψει το ζήτημα της αποτίμησης υπήρξαν διάφορα ….επεισόδια μεταξύ των οποίων αυτό του διορισμού δύο μελών του ΔΣ (σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών) από πλευρά του μετόχου της μειοψηφίας, δηλαδή της JP κ.λπ. με την στελέχη της αγοράς εκτιμούν εδώ και αρκετούς μήνες ότι το βασικό πρόβλημα είναι το πολύ «στενό κουστούμι» της συνεργασίας μεταξύ του αντισυμβατικού μέτοχου της πλειοψηφίας – της WeRealise και της JP Morgan.
H δικαστική απόφαση των 79 σελίδων η οποία «ενθουσίασε» και τις δύο πλευρές – κάθε μια για τους δικούς της λόγους – ουσιαστικά βάζει εκ νέου τους όρους της αποτίμησης Viva ώστε να μην «αφαιρεθεί» από την εξίσωση η προοπτική επέκτασης στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με την JP Morgan υπάρχουν νομικοί περιορισμοί (Regulation K, κ.λπ.).. Ετσι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι νέα αποτίμηση της Viva για την άσκηση των call options, με τελευταίο (4ο) αυτό τον Ιούλιο του 2025.
Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο δεν αποδέχεται την άποψη (ερμηνεία) Καρώνη ότι η JP έχει μόνο μια ευκαιρία άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς (one shot) και απορρίπτει τον ισχυρισμό Καρώνη ότι η JP Morgan θέλησε να βάλει φρένο στις προοπτικές της ελληνικού «μονόκερου» και να μειώσει την αξία του.
«Το δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ και απέρριψε εντελώς κάθε πρόταση ότι η JPM προσπαθούσε να πιέσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει από την ανάπτυξη.» υπογραμμίζει η JP Morgan τονίζοντας ότι πρόθεση της ήταν πάντα να υποστηρίζει την ανάπτυξη της Viva στις ΗΠΑ ή αλλού με την επιφύλαξη του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου.
►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το άνοιγμα της Alpha Bank στην Κύπρο, τα ντουφέκια στη Viva και το momentum της ΟΠΑΠ
Η ανακοίνωση
Ο Χάρης Καρώνης σε μια σαφώς πιο ενθουσιώδη ανακοίνωση σημειώνει ότι το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επανδιατυπώσει τους όρους της συμφωνία μετόχων, με σκοπό να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση οι νομικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στην JP Morgan (και όχι στη Viva).
«Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan» ανέφερε στην δήλωση του ο Χάρης Καρώνης.
H JP Morgan από την πλευρά της υπογραμμίζει με η απόφαση ανοίγει το δρόμο για δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πουληθεί σύντομα, προτού «μαλακώσει» (εξασθενίσει) περαιτέρω η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο fintech.
Σε ότι αφορά τα call options δίνεται το δικαίωμα στη WRL του Χάρη Καρώνη να μην αποδεχθεί το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών από τη JP Morgan αν η αποτίμηση είναι κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο της Viva Αυτό ωστόσο μπορεί να το κάνει μόνο στις τρεις πρώτες περιόδους άσκησης (2η ξεκινάει την 1η Ιουλίου 2024). Στη 4η περίοδο, που λήγει στις 30 Ιουλίου 2025, η WRL θα πρέπει να πουλήσει τις μετοχές της στην JP Morgan ακόμα και αν η αποτίμηση είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ. Αν η JP δεν ασκήσει την επιλογή της αυτή, τότε η WRL έχει το δικαίωμα να το πράξει η ίδια, στην ίδια τιμή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!