Νέα
  • ΓΔ: 1415.24 -0.39%
  • Τζίρος: 15,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

F. Ducrozet στους FT: ΕΚΤ και ΒοΕ πρέπει να μειώσουν τώρα τα επιτόκια - Τέλος οι δικαιολογίες

EKT

Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Wealth Management ζητά επιτακτικά αλλαγή κατεύθυνσης στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, καθώς πρέπει οι κεντρικοί τραπεζίτες (τα ΄γεράκια΄) να σταματήσουν να εμποδίζουν την διαδικασία μείωσης των επιτοκίων και να δουν την πραγματικότητα.

Ο ίδιος σε άρθρο του στους Financial Times παραδέχεται ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν «τραυματιστεί» από τη μεγάλη κρίση πληθωρισμού του 2021-22. Ο συνδυασμός των άνευ προηγουμένου κλυδωνισμών προσφοράς και ζήτησης τροφοδότησε μια έκρηξη στις τιμές καταναλωτή, εγκλωβίζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα μοντέλα τους δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τις λεγόμενες δομικές ρήξεις σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να προβλέπουν τον πληθωρισμό και έχουν γίνει περισσότερο εξαρτημένοι από τα δεδομένα και οπισθοδρομικοί στη λειτουργία αντίδρασης τους, αναφέρει ο Ducrozet.

Να αποφύγουν ένα ακόμη λάθος

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο τολμηρή προσέγγιση και να εμπιστευτούν τους κορυφαίους δείκτες τους για να αποφύγουν ένα ακόμη λάθος πολιτικής. Βέβαια, ο Ducrozet παραδέχεται ότι εργάζονται σε άγνωστες συνθήκες – μια νέα εποχή, στην οποία πολλοί παλιοί κανόνες πολιτικής δεν ισχύουν πλέον και η παραμικρή ολίσθηση μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που απλώς στρεβλώνουν περαιτέρω το περιβάλλον λειτουργίας τους.

Αλλά το να ξεπεράσουμε την καμπύλη θα βοηθούσε επίσης τους κεντρικούς τραπεζίτες να μειώσουν την υπερευαισθησία της αγοράς στην επικοινωνία τους, επισημαίνει.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ πριν χαλαρώσουν τη στάση τους, σύστησε. Παρόλο που όλες οι ανησυχίες για το «τελευταίο μίλι» της διαδικασίας αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο να κλείσει, ενθαρρυντικά σημάδια ομαλοποίησης των τιμών καταναλωτή και των μισθών συσσωρεύονται.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να «ανακαλούν την περιοριστική πολιτική τους», όπως το έθεσαν ευγενικά, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου μιλίου.

Σε κίνδυνο η ανάκαμψη

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη των «γερακιών» ότι ο κίνδυνος της πολύ νωρίς μείωσης των επιτοκίων υπερτερεί του κινδύνου της πολύ καθυστερημένης μείωσης των επιτοκίων.

Αντίθετα, ο Ducrozet θεωρεί ότι το να διατηρήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό, οι κεντρικοί τραπεζίτες κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο μια ακόμη εύθραυστη και άνιση οικονομική ανάκαμψη.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπουμε είναι ότι τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σε πιο αποδεκτά επίπεδα, η αγορά εργασίας —η οποία ήδη επιβραδύνεται— μπορεί να έχει αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο», ανέφερε ο Ducrozet.

Είναι αλήθεια ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός γύρω από αυξημένα επίπεδα, ελαφρώς κάτω από το 4% στην Ευρωζώνη και το 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ελάχιστες ενδείξεις γρήγορης πτώσης βραχυπρόθεσμα.

Οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της επιμονής περιλαμβάνουν ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, όπως η ανθεκτική κατανάλωση και η ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά και έκτακτες επιπτώσεις που είναι απίθανο να επαναληφθούν στο μέλλον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παραδοσιακές επαναφορές τιμών ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες τον Απρίλιο, αλλά οι κορυφαίοι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στο μέλλον.

Αστοχες ανησυχίες

«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες των ''γερακιών'' για μια σπείρα μισθών-τιμών είναι άστοχες», ανέφερε ο Ducrozet. Στη ζώνη του ευρώ, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκε κατά 4,7% υψηλότερα από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία, αντανακλώντας την καθυστερημένη επίδραση των πρόσφατων μισθολογικών συμφωνιών που καλύπτουν τη διαφορά με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις περιελάμβαναν μεγάλα μπόνους και εφάπαξ σε συγκεκριμένους τομείς όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών υστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις εξασθενήσουν αυτά τα φαινόμενα αντιστάθμισης του πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η αύξηση των μισθών θα ομαλοποιηθεί, εξήγησε ο Ducrozet.

Εκτός Γερμανίας, η αύξηση των μισθών μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο. Με τον πληθωρισμό πίσω κοντά στο στόχο του 2%, οι μελλοντικοί μισθοί βάσει διαπραγμάτευσης θα πρέπει να συνεχίσουν να μετριάζονται λόγω της σιωπηρής ή ρητής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του πληθωρισμού του παρελθόντος. Επιπλέον, οι δείκτες μισθών υψηλής συχνότητας καθώς και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν ένα παρόμοιο ενθαρρυντικό μήνυμα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα με τα στοιχεία για τους μισθούς πρώτου τριμήνου, η ΕΚΤ σημείωσε ότι η παρακολούθηση των μισθών της που χρησιμοποιεί πιο έγκαιρα δεδομένα που καταγράφουν τις μελλοντικές επιπτώσεις των μισθολογικών συμφωνιών υποδεικνύουν ασθενέστερη δυναμική για το υπόλοιπο του έτους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των μισθών παρέμεινε σταθερή, αλλά η αγορά εργασίας εξασθενεί και αναμένεται περαιτέρω ομαλοποίηση αργότερα φέτος.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχουν καλοί λόγοι να είμαστε σίγουροι ότι ο εγχώριος πληθωρισμός θα συνεχίσει να ομαλοποιείται καθώς τα εταιρικά περιθώρια κέρδους μειώνονται, απορροφώντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος της αύξησης των μισθών, ανέφερε ο Ducrozet. Η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε υποτονική μέχρι στιγμής, αλλά μια ισχυρότερη κυκλική ανάκαμψη θα βοηθούσε επίσης να μετριαστεί οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Συνολικά, πιστεύουμε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού στην Ευρώπη παραμένει σταθερά σε τροχιά. Εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στους μελλοντικούς δείκτες τους και να στηρίξουν την ανάκαμψη αντί να την αναβάλουν, αυτό θα υποστηρίξει τις προοπτικές για το ευρωπαϊκό σταθερό εισόδημα και τις μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καταλήγει ο Ducrozet.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ