Σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τραπεζών, servicers και υπουργείου Οικονομικών για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο κορυφώθηκε στη σύσκεψη που είχαν το πρωί της Παρασκευής οι επικεφαλής των τραπεζών και των servicers με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», ο νέος νόμος θα τεθεί σε νομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως προβλεπόταν, ωστόσο το ερώτημα είναι πότε θα εκδοθούν οι 53 ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του, καθώς και πότε θα είναι έτοιμες οι σχετικές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ή πτώχευσης και δεύτερης ευκαιρίας.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών τόσο από την πλευρά των πιστωτών όσο και του ΥΠΟΙΚ θεωρούν δεδομένη τη σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού, ξεκινώντας από το Πάσχα και καταλήγοντας στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, πρώτη αναμένεται να βγει live η πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών τον Απρίλιο και έως τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν οι πλατφόρμες πτώχευσης και δεύτερης ευκαιρίας μέσω της οποίες οι οφειλέτες θα απαλλαγούν συνολικά από τα χρέη τους και όσοι είναι αποδεδειγμένα ευάλωτοι θα μπορούν να διαμένουν στις κατοικίες τους με επιδότηση του Δημοσίου για 12 έτη.
Η χρυσή τομή
Οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου το νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους να περάσει στην πράξη το συντομότερο δυνατό. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν ασφυκτικά οι Θεσμοί τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να παρέχεται στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών τους, ή η δυνατότητα να κάνουν μια αρχή μέσω της πτώχευσης, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Απρίλιο λειτουργεί ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από την κυβέρνηση που μεταφέρουν την πίεση στους πιστωτές.
«Στριμώχνουν» τις τράπεζες
Αυτό που διακυβεύεται για τις τράπεζες, όμως, είναι οι προβλέψεις που θα αναγκαστούν να λάβουν όταν οι οφειλέτες ενταχθούν στο σύστημα εξωδικαστικών ρυθμίσεων μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα. Σημειώνεται ότι η προσφυγή δανειολήπτη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης αποτελεί ένδειξη ή κριτήριο πιθανής αδυναμίας πληρωμής οφειλών (Unlikely To Pay), γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των προβλέψεων που καλούνται να λάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πιέζει η πανδημία
Δεδομένης, λοιπόν, της δυσχερούς συγκυρίας της πανδημίας που πιέζει ούτως ή άλλως τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, η καθυστέρηση του εξωδικαστικού με παροχή προσωρινών ρυθμίσεων στους οφειλέτες, δίνει μια «ανάσα» στις τράπεζες. Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να διαδεχθούν τα μορατόρια από τον Φεβρουάριο προβλέποντας μόνο την καταβολή τόκων από τους δανειολήπτες και πλήρη επαναφορά της δόσης μετά την «περίοδο χάριτος».
Λύση στους «κορωνόπληκτους»
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πιθανό να αποτελέσει τον κανόνα, αφού οι επιπτώσεις από την πανδημική κρίση αναμένεται να παραμείνουν ορατές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προβλέπει ανανέωση των μορατορίων μόνο έως εννέα διαδοχικούς μήνες, κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ καλούνται να δώσουν λύση για τους κορωνόπληκτους από τον Φεβρουάριο που θα απενταχθούν από το ευνοϊκό πλαίσιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!