Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ): Πιο απλοί αλλά όχι πιο χαλαροί κανόνες

«Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, έχουν ρευστότητα και συνεχίζουν να παράγουν κέρδη. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ό,τι χρειαστεί. Οι τράπεζες δεν είναι το αδύναμο σημείο. Το αδύναμο σημείο είναι η έλλειψη επενδύσεων» Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη της η Ιsabelle Vaillant, Διευθύντρια Προληπτικής Ρύθμισης και Εποπτικών Πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια οικονομική καμπή «αλλά από ό,τι είδαμε, δεν υπήρξε σημαντική πιστωτική κρίση- δεν υπάρχει πιστωτική κρίση».

Η αξιωματούχους της ΕΒΑ σημειώνει την ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση των κανόνων αναφέροντας για παράδειγμα την προσέγγιση της τιτλοποίησης που λειτούργησε και τον νέο κανονισμό τιτλοποιήσης που θα είναι απλός, διαφανής και τυποποιημένος «Και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό, εφαρμόζοντας την ίδια προσέγγιση στα καλυμμένα και με εξασφάλιση ομόλογα, τα οποία βοηθούν τις τράπεζες να αποφορτίσουν τους κινδύνους από τον ισολογισμό τους.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή κανόνων

Απαντώντας στην κριτική ότι 15 χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση ότι το πλαίσιο της τραπεζικής ρύθμισης – εποπτείας είναι υπερβολικά αυστηρό και περίπλοκο σε σημείο να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών και την αύξηση των εκκλήσεων για απορρύθμιση (χαλάρωση), η Vaillant ξεκαθαρίζει κάτι τέτοιο «δεν τίθεται προς συζήτηση» και η ΕΒΑ θα συνεχίζει να κινείται στην απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου όπου ήδη καταγράφεται σημαντική πρόοδος.

«Η EBA ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και ο SSM πριν από 10 χρόνια. Τώρα πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτούς τους δύο πυλώνες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Μεγάλη Ύφεση κόστισε στην Ευρώπη 400 δισεκατομμύρια ευρώ – με άλλα λόγια, το ήμισυ του ποσού των επενδύσεων που μόλις έγιναν στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία. Βρισκόμαστε πλέον σε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι νέοι κίνδυνοι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με απλό τρόπο. Πρέπει επίσης να θέσουμε μια νέα ισορροπία μεταξύ του πεδίου εφαρμογής των ευρωπαϊκών και τοπικών κανονισμών. Δεν εννοώ εθνικό επίπεδο, αλλά τοπικό επίπεδο: υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το τοπικό επίπεδο.»

→ Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων απο τον Μάιο μετά την απόφαση ΕΚΤ

H Ιsabelle Vaillant σημειώνει ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει, η ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζουν ενδεχομένως τους τραπεζικούς τους κανόνες, κάτι που μπορεί μόνο να ωθήσει την ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να αξιολογήσει τι είναι καλύτερο για το ευρωπαϊκό σύστημά.

Αναφερόμενοι στους γεωπολιτικούς κινδύνους η Διευθύντρια Προληπτικής Ρύθμισης και Εποπτικών Πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τόνισε ότι έχουν αντίκτυπο στους πελάτες, στις επιχειρήσεις και στις κυβερνήσεις, επεκτείνονται σε όλους τους τύπους κινδύνου, σε όλο το φάσμα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.  Σε ότι αφορά τους κλιματικούς κινδύνους υπενθύμισε ότι η ΕΒΑ δημοσίευσε έκθεση που παρέχει καθοδήγηση στις τράπεζες σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

«Αυξήσαμε τη διαφάνεια και εξηγήσαμε τις μετρήσεις και τα δεδομένα που απαιτούνται. Είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες να αξιολογούν τους κλιματικούς κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά τους και το κάνουν όλο και περισσότερο».

Κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο

Στην ερώτηση αν η προσέγγισε της ΕΒΑ είναι πιο αυστηρή σε ότι αφορά τους λειτουργικούς κινδύνους, η Ιsabelle Vaillant τόνισε ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο θα αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για τις εποπτικές  και τις ρυθμιστικές αρχές τα επόμενα τρία χρόνια. Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να αναπτύξουν συστήματα διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο και σχέδια συνέχειας σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων.

Τέλος σε ότι αφορά τους παγκόσμιους κανόνες και τη μη πλήρη υιοθέτηση στο τελικό στάδιο της Βασιλείας ΙΙΙ, με τις ΗΠΑ να καθυστερούν η αξιωματούχους της ΕΒΑ ανέφερε ότι ορισμένα από τα σημεία της Βασιλείας ΙΙΙ έμειναν σκοπίμως ημιτελή «καθώς δεν ήμασταν σίγουρoι ακόμα και κατά τη φάση της σύνταξης, για το τι θα μπορούσαν να κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.(…) Η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών στην τρέχουσα μορφή τους θα αύξανε το κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επηρεάζοντας έτσι τα περιθώριά τους. Εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετακυλίσουν αυτό το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, οι τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ο στόχος της Βασιλείας III στοχεύει να κάνει τις τράπεζες πιο ασφαλείς».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ