Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αποτελούν την κυριότερη συνιστώσα (περίπου 92%) του χαρτοφυλακίου χρεογράφων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το σύνολο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των έντοκων γραμματίων) που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους ανήλθε σε 32,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ (+6,9%) σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.
Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 83%) αυτών αφορά τίτλους που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους και αποτιμώνται στο αποσβεσμένο κόστος (at amortised cost) και όχι στην εύλογη αξία (fair value).
Χαμηλός ο κίνδυνος
Κατά συνέπεια, οι ημερήσιες μεταβολές των τιμών δεν επηρεάζουν τη λογιστική αξία τους, ενώ περαιτέρω ο κίνδυνος αγοράς για τις τράπεζες μετριάζεται από τις πολιτικές αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου που εφαρμόζουν, όπως αναφέρει η έκθεση στο κεφάλαιο που εξετάζει τον κίνδυνο αγοράς.
Ειδικότερα, η αξία του χαρτοφυλακίου τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατεί ο τραπεζικός τομέας σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία ανερχόταν σε 5,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023, έναντι 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023 (βλ. Διάγραμμα ΙΙΙ.21 σελ 56), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,4%. Η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών αυξήθηκε οριακά σε 1,9% από 1,8% το Ιούνιο του 2023.
►Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Καμπανάκι για νέα γενιά κόκκινων δανείων
Στο πλαίσιο αξιολόγησης του επιτοκιακού κινδύνου του χαρτοφυλακίου ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τη σύνθεσή του το Δεκέμβριο του 2023, μία δυνητική αύξηση του γενικού επιπέδου των επιτοκίων (risk free rates) κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) θα επέφερε ζημίες ύψους 26,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, έναντι ζημιών 21,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023.
Αντίστοιχα, η επίδραση μίας δυνητικής αύξησης των πιστωτικών περιθωρίων (credit spreads) κατά 1 μ.β. θα επέφερε ζημίες ύψους 30 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023, έναντι ζημιών ύψους 24,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023.
Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίπτωση στα αποτελέσματα ή τα κεφάλαια των τραπεζών θα περιοριζόταν σε ζημία 1,9 εκατ. ευρώ και 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις προαναφερθείσες μεταβολές επιτοκίων που αφορά τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που αποτιμώνται στην εύλογη αξία (Fair value through Profit and Loss or through Other Comprehensive Income (OCI)) και των οποίων η μεταβολή αξίας αποτυπώνεται άμεσα στα κεφάλαια ή τα κέρδη χρήσης.
Αύξηση των μετοχικών αξιών
Σε ότι αφορά την αξίων μετοχικών τίτλων, αμοιβαίων κεφαλαίων και λοιπών συμμετοχών που διακρατεί ο τραπεζικός τομέας, ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού του, σημείωσε μικρή αύξηση.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023 οι τράπεζες κατείχαν μετοχικούς τίτλους, συμμετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων συνολικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ, ήτοι 1,1% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, έναντι 2,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, ήτοι 1% του συνολικού ενεργητικού.
Από την εξέταση του επιτοκιακού κινδύνου του χαρτοφυλακίου χρεογράφων και παραγώγων του τραπεζικού τομέα προκύπτει ότι για το σύνολο, δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που αποτιμώνται τόσο στην εύλογη αξία όσο και στο αποσβεσμένο κόστος, η αύξηση των επιτοκίων κατά 1 μ.β. δύναται να προκαλέσει ζημίες ύψους 21 εκατ. ευρώ, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2023. Αντίστοιχα, η επίδραση της αύξησης των πιστωτικών περιθωρίων κατά 1 μ.β. θα επέφερε ζημιά 42,5 δισ. ευρώ.
Επιτοκιακά παράγωγα
Οι τράπεζες διατηρούν ένα χαρτοφυλάκιο από επιτοκιακά παράγωγα προϊόντα για σκοπούς οικονομικής αντιστάθμισης, απλής κυρίως δομής, τα οποία εκκαθαρίζονται κατά κανόνα μέσω κεντρικών αντισυμβαλλομένων ή αφορούν διμερείς συναλλαγές που διέπονται από τυποποιημένες συμβάσεις κάλυψης πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου, και τα οποία μετριάζουν το μέγεθος των προαναφερθέντων συντελεστών επιτοκιακής ευαισθησίας.
Τέλος σε ότι αφορά συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς μειώθηκαν σε 232,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023 (2,1% των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων), από 271,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023 (2,5% των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!