Η πορεία των τιτλοποιήσων «κόκκινων» δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και ειδικότερα των δεσμευτικών αυστηρών επιχειρησιακών σχεδίων (business plans) που καλούνται να υλοποιήσουν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών και των servicers.
Οι χρηματοροές από τις οποίες εξαρτάται η επιτυχία της κάθε τιτλοποίησης που φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται των στόχων, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο (σύμφωνα με πληροφορίες τα business plans για 10 από 15 τιτλοποιήσεις είναι εκτός στόχων) καθώς προβλήματα που αφορούν την εκτέλεση των πλειστηριασμών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης παραμένει χαμηλή σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις υποθέσεις.
►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Υπόμνημα των servicers στον Φλωρίδη - Ζητούν να ανεβάσει ταχύτητα η Δικαιοσύνη
Tα προβλήματα
Προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στις πολύμηνες αποχές δικηγόρων και συμβολαιογράφων και ενώ μια σειρά διαδικασιών είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς η κατάρτιση κάποιων business plans έγιναν πριν από την πανδημία ενώ δεν λείπουν και εκείνα που αποδεικνύονται αρκετά …επιθετικά – φιλόδοξα.
Από την άλλη πλευρά, η εποπτεία εξετάζει ολιστικά το ζήτημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ώστε να εντοπίσει τα σημεία που «χωλαίνει» το συνολικά το σύστημα (πλειστηριασμοί, ποιότητα ρυθμίσεων κλπ) και ο κάθε κρίκος της αλυσίδας να αναλάβει τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες του αναλογούν.
Η αξιολόγηση
Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των φακέλων για την εκ νέου αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος για την εποπτεία των εταιρειών του κλάδου.
►Διαβάστε επίσης: Alpha Bank - UniCredit: Μετά τον γάμο έρχεται joint venture για τη χρηματοδότηση μεγάλων projects
Τα «θέλω» των servicers
Οι servicers έχουν θέσει με σειρά υπομνημάτων μια σειρά ζητημάτων που αφορούν από τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων και την τακτοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών μέχρι ζητήματα απονομής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης προβλημάτων που αφορούν τους πλειστηριασμούς ακόμα και ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης επί περιουσιακών στοιχείων σχολάζουσας κληρονομιάς.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να αντιμετωπιστούν και μια σειρά ερμηνευτικών ζητημάτων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πχ. για τον αυτοματοποιημένο προσδιορισμό επαναληπτικών πλειστηριασμών σε περίπτωση έλλειψης πλειοδοτών.
Πολλά από τα ζητήματα/προβλήματα που θέτουν οι servicers δεν αφορούν μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο αλλά ευρύτερα την ελληνική κοινωνία (πχ. υποθηκοφυλακεία, απονομή δικαιοσύνης κ.ά)
Με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων να είναι σε πολλές περιπτώσεις οδυνηρή για τους οφειλέτες, ο κλάδος των servicers δεν χαίρει της συμπάθειας της κοινωνίας, πολλές φορές όχι άδικα καθώς έχουν υποπέσει σε λάθη και παραλείψεις.
Από την άλλη πλευρά, πέραν της βάσιμης κριτικής και των καταγγελιών, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι και με προδήλως ψευδείς και αβάσιμες μηνύσεις και εγκλήσεις - όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους - που στρέφονται κατά υψηλόβαθμων στελεχών τους με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη και άσκηση πίεσης ώστε να αναβληθούν ή να σταματήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Αμφισβήτηση λόγω... ανακεφαλαιοποίησης
Για παράδειγμα, αμφισβητήθηκε οφειλή λόγω ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι έχει ουσιαστικά «εξοφληθεί» (σ.σ με αυτό το σκεπτικό στους φορολογούμενους χωρίς κόκκινα δάνεια θα πρέπει να …επιστραφούν χρήματα;) αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε και μπήκε οριστικά στο αρχείο. Σε άλλες περιπτώσεις τέθηκαν ζητήματα νομιμοποίησης τραπεζών – servicers που είναι αδειοδοτημένοι οργανισμοί από την Τράπεζα της Ελλάδος κ.α. Βέβαια το φαινόμενο των καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα δικομανών και το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης δεν είναι νέο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα και δεν ταλαιπωρεί μόνο τις εταιρείες...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!