Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια - Servicers: Στόχος το comeback «θεραπευμένων» δανείων στις τράπεζες - Γιατί «τσινάει» ο SSM

Η ταχύτερη δυνατή μείωση των «κόκκινων» δανείων που παραμένουν στην πραγματική οικονομία ώστε να επιστρέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κανονικότητα παραμένει στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους την ώρα που τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 47,3% του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσης δανείου, πάγιων λογαριασμών και καταναλωτικών δανείων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις δυσκολίες – που δεν είναι οι μοναδικές φυσικά - αντιμετωπίζει σε ποσοστό σχεδόν 40% ο μη φτωχός πληθυσμός και όχι μόνο ο φτωχός πληθυσμός (79,1%).

Με δεδομένο την καθοριστική σημασία που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων το νέο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία του κλάδου που ξεκίνησε το 2019 έχει μπει σε εφαρμογή με την εκ νέου αδειοδότηση των εταιρειών του κλάδου, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ σε νέα φάση θα μπει και η εποπτεία.

►Διαβάστε επίσης: Servicers: Ξεκινά έλεγχος «εξπρές» από την ΤτΕ για τις νέες άδειες

Η εποπτεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Μαϊου και στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται πλέον για την λειτουργία των servicers και των δικαιωμάτων των οφειλετών, αναμένεται η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος για την εποπτεία των εταιρειών του κλάδου, που μπαίνει πλέον σε νέα φάση και καλείται να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και επιταγές, είτε αυτές αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και  εσωτερικών δομών, είτε πρακτικές –κανόνες διαχείρισης κυρίως σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις. 

Μεγάλο αγκάθι βέβαια για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και του ιδιωτικού χρέους γενικότερα παραμένουν οι χαμηλές ταχύτητες απονομής της δικαιοσύνης, παρά τα όποια βήματα προόδου αλλά και μια σειρά γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Το ζητούμενο

Μεγάλο ζητούμενο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς είναι η επιστροφή των «κόκκινων» δανείων που πλέον έχουν εξυγιανθεί και εξυπηρετούνται στις τράπεζες, οι οποίες θέλουν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και μεγαλώσουν τα χαρτοφυλάκια τους και φυσικά να ανεβάσουν τις ταχύτητες της πιστωτικής επέκτασης.

Για τους services από την άλλη πλευρά η πώληση θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες δημιουργεί πολύτιμες ταμειακές εισροές την ώρα που καλούνται να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή».  Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια δάνεια ύψους περίπου 10 δις ευρώ θα έχουν «θεραπευτεί».

►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Πρεμιέρα για την e-ενημέρωση των οφειλετών από τους servicers - Εκτός κλάδου 4 εταιρείες

Οι δυσκολίες

Η επιστροφή των «πρώην κόκκινων» δανείων στις τράπεζες φαίνεται έχει δύο δυσκολίες. Πρώτον, ο SSM είναι αρκετά επιφυλακτικός στο να δώσει το «πράσινο φως» καθώς μπορεί αυτά τα δάνεια να εξυπηρετούνται πλέον, ωστόσο παραμένουν ψηλού κινδύνου και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA rules) για αυτή την κατηγορία δανείων έχουν κάποιες …ασάφειες και ίσως παραπάνω αυστηρότητα.

Δεύτερον, η παρακολούθηση αυτών των δανείων που πέρασαν από την «κόκκινη» στην «πράσινη» ζώνη από τους servicers δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνη με του κανόνες της ΕΒΑ.

Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι  να είναι ένα από τα πεδία στα οποία θα εστιάσει και η εποπτεία. Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί ένα δάνειο «θεραπευμένο» θα πρέπει για 2-3 χρόνια  να εξυπηρετείται κανονικά, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις.

Σε ότι αφορά τους ίδιους τους δανειολήπτες η επιστροφή των θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες αποτελεί το πρώτο βήμα για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, πάντα βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ