Περισσότεροι από 4.000 οφειλέτες έχουν λάβει βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη μέχρι σήμερα, ενώ άλλες 45.600 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό, κατά κύριο λόγο, στάδιο χωρίς ωστόσο να υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη πόσες τελικά θα οριστικοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους.
Χαμηλό ενδιαφέρον για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας
Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας, το όποιο «τρέχει» μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων παραμένει …ασθενικό καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν ενταχθεί 151 ευάλωτοι οφειλέτες που λαμβάνουν την επιδότηση των 70-210 ευρώ για 15 μήνες (ή μέχρι να συσταθεί ο Φορέας) ενώ 69 αιτήσεις βρίσκονται σε βάση αξιολόγησης και άλλες 468 σε αρχικό στάδιο.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι με την ένταξη στο πρόγραμμα «παγώνουν» όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Γενική Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης των οφειλών και κυρίως εκείνων που μπορεί να γίνουν η αιτία απώλειας της κατοικίας.
Στο πλαίσιο αυτό «τρέχε» η ενημερωτική εκστρατεία «Κρατάμε την ελπίδα. Κρατάμε το σπίτι μας» (https://minfin.gov.gr/kratametospitimas.gr/) που περιγράφει τα 7 εργαλεία ρύθμισης .
Αύξηση των ραντεβού των οφειλετών
Το ενδιαφέρον των οφειλετών να βρουν λύση αποτυπώνεται και στη αύξηση των ραντεβού που κλείνουν μέσω του myEGDIXlive ώστε να ενημερωθούν και να λάβουν καθοδήγηση εντελώς δωρεάν.
Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 4.374 ραντεβού (εκ των οποίων τα 271 για βεβαίωση ευάλωτου) έναντι 3.266 τον Ιανουάριο (για βεβαίωση ευάλωτου οι 143). Το ποσοστό ικανοποίησης των οφειλετών από το myEGDIXlive «πιάνει» το άριστα καθώς το 95% δηλώνει «πολύ» έως «εξαιρετικά» ικανοποιημένο.
Κερδίζει έδαφος ο εξωδικαστικός
Την ίδια στιγμή, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κερδίζει έδαφος όπως ήταν αναμενόμενο καθώς με τις αλλαγές - βελτιώσεις που επήλθαν στο θεσμικό πλαίσιο και ενσωματώθηκαν τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε το ενδιαφέρον των πολιτών –φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων - να ρυθμίσουν με βιώσιμο τρόπο τις οφειλές τους
Η εκρηκτική αύξηση των αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι απόρροια των βελτιώσεων που προβλέπουν μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλών από ενυπόθηκα δάνεια, σταθερό επιτόκιο 3% για 3 έτη και κυρίως υποχρεωτική αποδοχή από τους πιστωτές των ρυθμίσεων που αφορούν ευάλωτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 7.360 τον Φεβρουάριο έναντι μέσου όρου 3.400 ανά μήνα το 2023 και η αυξητική τάση αναμένεται να διατηρηθεί.
Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι ποια λύση θα αναζητήσουν οι ευάλωτοι οφειλέτες που απέρριψαν οι ίδιοι τη ρύθμιση που «έβγαλε» ο αλγόριθμος του νέου εξωδικαστικού. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους για τον Φεβρουάριο, οι αιτήσεις ευάλωτων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης είναι συνολικά 533.
Τα πρώτα στατιστικά έδειξαν ότι από τις 169 ολοκληρωμένες αιτήσεις μόνο οι 61 ήταν επιτυχείς και οι 108 μη επιτυχείς και το 68,5% των μη επιτυχών είναι λόγω απόρριψης της πρότασης ρύθμισης από τους ίδιους τους ευάλωτους .
Οι λόγοι απόρριψης φαίνεται να ακολουθούν τον γενικό «κανόνα» απόρριψης των οφειλετών – ευάλωτων και μη - δηλαδή αδυναμία εξυπηρέτησης, μη συμφέρουσα πρόταση με την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών να μην αιτιολογεί την απόφαση του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!