Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Viva: Το «στενό κοστούμι» του γάμου με την JPMorgan και οι αιτίες που οδηγούν τους «νεόνυμφους» στα δικαστήρια

Ο γάμος Viva – JP Morgan απεδείχθη δυσλειτουργικός πριν ξεσπάσει η διαφωνία περί αποτίμησης την οποία η πλευρά Καρώνη τοποθετεί στα 3 δισ. ευρώ και η πλευρά του αμερικανικού κολοσσού στο 1 δισ. ευρώ. 

Όσοι γνωρίζουν τον εκρηκτικό, αντισυμβατικό χαρακτήρα του Χάρη Καρώνη – συνιδρυτή της ελληνικής start up με τον Μάκη Αντύπα που διατηρούν την πλειοψηφία (51,5%) και το management, είχαν διατυπώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή την απορία αν και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η «σχέση» με Viva – JP Morgan, όταν η τελευταία απέκτησε τον Δεκέμβριο  2022 το 48,51% επενδύοντας 800 εκατ. ευρώ (σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του deal).

Η διαφωνία, που πλέον οδηγείται στα αγγλικά δικαστήρια μετά από εκατέρωθεν αγωγές (πρώτη η JP Morgan κατά της We Realise συμφερόντων Καρώνη  - Αντύπα που ελέγχει το 51,5% και ακολούθησε η «απάντηση»), μπορεί να αφορά το ζήτημα της αποτίμησης της Viva βάσει της οποίας ο αμερικανικός κολοσσός που σήμερα κατέχει το 48,51%, θα ασκούσε το πρώτο call option για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών (51,5%), βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς με γνώση του παρασκηνίου. 

Το «παγόβουνο» των αιτιών της ρήξης

Η βασική αιτία των προβλημάτων, όπως λένε οι Παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, έχει να κάνει τη συνειδητοποίηση από πλευράς Χάρη Καρώνη, ότι ήταν πολύ στενό για τον ίδιο το «κοστούμι» της συνεργασίας με την JP Morgan, δηλαδή τον μέτοχο της μειοψηφίας – για έναν κυρίως λόγο: το αυστηρό αμερικανικό κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί η JP Morgan, με λογοδοσία στις αμερικανικές αρχές και φυσικά στους μετόχους τους. 

Με απλά λόγια, με την είσοδο της JPMorgan στη Viva, οι εποχές του «ενός ανδρός αρχή» πέρασαν ανεπιστρεπτί και η ελληνική start up θέλοντας και μη όφειλε να λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων κανόνων για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, νομιμοποιήσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.

Ούτως ή αλλιώς και χωρίς τη JP Morgan «στα πόδια της» η Viva ως κάτοχος και τραπεζικής άδειας (την απόκτησε όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την Praxia Bank που θα έφερνε κοσμογονία στο ελληνικό banking) μπήκε υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Και τελικά η όποια… ευελιξία έχει μια εταιρεία με έναν μέτοχο στα πρώτα της βήματα προφανώς μειώνεται ή μπαίνει σε νέα «καλούπια», όσο μεγαλώνει και ωριμάζει και αποκτά συνεταίρους.

Από την άλλη πλευρά, η JP Morgan χωρίς τη Viva θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για μπει στις 23 χώρες – αγορές της Ευρώπης που ήδη είχε κατακτήσει η Viva και φαίνεται ότι ο αμερικανικός κολοσσός αναγνωρίζοντας τα όσα είχε πετύχει μέχρι τότε ελληνική start upαποφάσισε να πορευτεί μαζί του, με νέα δεδομένα και δυναμική και αυξήσει την αξία της εταιρείας και σε δεύτερο χρόνο να  προχωρήσει στην απόκτηση του 100% της Viva μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και χρονοδιαγράμματος που έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη και με «ταβάνι» αποτίμησης τα 5 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Και σε αυτό το σημείο, οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές «αναγνώσεις» αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι ούτε αγαστή είναι συνεργασία των δύο μετόχων, ούτε συνέργειες υπήρξαν ώστε να απογειώσουν την εταιρεία,  εν μέσω μάλιστα μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.  Η πλευρά Καρώνη «χρεώνει» στη JP Μorgan ότι «κλείνει τον δρόμο» για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας κυρίως στην Αμερική ώστε να κρατήσει χαμηλά την αξία  - αποτίμηση της Viva και άρα να εξαγοράσει φθηνά το 51,5%  όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου (μέχρι το 2025).

Ενδεχομένως, ο Χάρης Καρώνης να έχει δίκιο σε ένα βαθμό – αυτά έχει ο καπιταλισμός άλλωστε – ο ίδιος ωστόσο έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία συνεχών τριβών, οι οποίες…. μάλλον εξυπηρετούν τον ισχυρό της υπόθεσης. 

►Διαβάστε επίσης: Prodea: Αγόρασε έναντι 31,5 εκατ. το κτήριο της Viva Wallet στο Μαρούσι

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα υψηλά επιτόκια και η χρηματοδότηση είναι πλέον ακριβή, το fintech δεν είναι πλέον το mega trend και το οικοσύστημα των ψηφιακών τραπεζών – πληρωμών δέχθηκε ισχυρά πλήγματα με τις αποτιμήσεις να προσγειώνονται απότομα σε μια νέα πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι περιφερειακές τραπεζών των ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, με πελατολόγιο startup επιχειρήσεις τεχνολογίας, κατέρρευσαν.

Η ανάκαμψη μετά από ένα τέτοιο σοκ είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και με την τήρηση των… αυτονόητων, όπως π.χ. τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, συνεννόησης μεταξύ των μετόχων. 

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ουσιαστικά ο Καρώνης προσπαθεί εδώ και πολλούς μήνες να απαλλαγεί από το «στενό κοστούμι» με τη μικρότερη δυνατή ζημιά και αν είναι δυνατόν με πρωτοβουλία του μετόχου της μειοψηφίας, δηλαδή της JP Morgan που λόγω μεγέθους και κανονιστικού πλαισίου έχει «βαριές» διαδικασίες λειτουργίας και λήψης αποφάσεων.

Μεταξύ των ...επεισοδίων που διαδραματίστηκαν ήταν και μη αναγνώριση από πλευράς Καρώνη του αιτήματος της JP Morgan να διορίσει δύο μέλη στο ΔΣ της εταιρείας σε αντικατάσταση δύο που παραιτήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο και είχαν επιλεγεί από τους Αμερικάνους. 

To επόμενο επεισόδιο αφορούσε το κεφάλαιο της συμφωνίας που προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία και χρονοδιαγράμματα και ειδικότερα πως θα γίνει η αποτίμηση και τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ αξίας που θεωρεί ο πωλητής (δηλαδή η Viva) και αυτή που εκτιμά ο αγοραστής (JP Morgan).

Και διαφορετικές εκτιμήσεις

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι αν οι αποτιμήσεις των δύο πλευρών έχουν απόκλιση μεγαλύτερη του 15% διορίζεται βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας ένας τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής. 

Ο εκτιμητής της πλευράς Καρώνη (για την ακρίβεια της We Realise) η Ernst & Young υπολόγισε την αξία της Viva στα 3 δισ. ευρώ ενώ η Houlihan Lokey Financial Advisors για λογαριασμό της JPMorgan πέριξ του 1 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά συνέβησαν στο τέλος Δεκεμβρίου και αντί να κληθεί τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής, όπως προβλέπει η συμφωνία για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά εντός 15ημέρου, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η πλευρά Καρώνη, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του παρασκηνίου και των διεργασιών, σταμάτησε τη διαδικασία επιχειρώντας να «κλειδώσει» την αποτίμηση στα 3 δισ ευρώ, με άλλους τρόπους. 

Αρχικά η πλευρά Καρώνη φέρεται να εκδήλωση την πρόθεση της να εξαγοράσει το ποσοστό της JP Morgan (48,51%) στη βάση της αποτίμησης των 3 δις. ευρώ και για τον λόγο αυτό αναζητούσε χρηματοδότηση.  Το ερώτημα βέβαια είναι ποιο fund ή τράπεζα θα αποφάσιζε να εμπλακεί με τον έναν ή άλλο τρόπο με τη Viva  την ώρα που οι σχέσεις των μετόχων είναι οριακές

►Διαβάστε επίσης: Viva Wallet και JP Morgan ανακοίνωσαν και επίσημα την ολοκλήρωση του mega deal

Η αποδοχή μια τέτοιας …προοπτικής από πλευράς JP Morgan προφανώς θα σήμαινε και αποδοχή της αποτίμησης των 3 δισ. ευρώ, κάτι που δεν συνέβη. Ακολούθησε, πριν από μερικές ημέρες, η απόφαση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 22 Μαρτίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών (και αποτίμηση της Viva Wallet στα 3 δις ευρώ) που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ  των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το μπλόκο της ΤτΕ

 Ωστόσο, η ΤτΕ ασκώντας το εποπτικό της δικαίωμα έβαλε μπλόκο στην κίνηση Καρώνη (μια ακόμα ώστε να «κλειδώσει» την αποτίμηση των 3 δις ευρώ)  η οποία δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του έτερου μετόχου, δηλαδή της JP Morgan που κατέχει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 48,51% και υποστηρίζει ότι συνεχώς βρίσκει εμπόδια στην άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του.

Σε κάθε περίπτωση το σήριαλ της Viva θα έχει κι άλλα επεισόδια μέχρι τα αγγλικά δικαστήρια αποφασίσουν ποια είναι η «χρυσή τομή». Αλλά αυτή η εξέλιξη δεν λειτουργεί υπέρ των προοπτικών της ελληνικής start up, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτίμηση της αξίας του. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ