«Θα πληρώσετε με κάρτα, μετρητά ή IRIS;» θα είναι η ερώτηση στην οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι καταναλωτές που θα βρεθούν στο ταμείο των εμπορικών επιχειρήσεων από την 1η Νοεμβρίου 2025, καθώς το IRIS μπαίνει και στα φυσικά καταστήματα, χωρίς προμήθεια για τον καταναλωτή και χωρίς όριο σε ό,τι αφορά το ύψος της συναλλαγής, αρκεί βέβαια να υπάρχουν λεφτά στο τραπεζικό λογαριασμό, όπως συμβαίνει με τις χρεωστικές κάρτες. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, είχε περιγράψει αναλυτικά τη διαδικασία μιλώντας στην «Η» στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους που θα πληρώνονται μέσω IRIS, οι χρεώσεις θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που πληρώνουν για τις πληρωμές μέσω καρτών και θα καθοριστούν από τις ίδιες τις τράπεζες.
Τα όρια συναλλαγών μέσω IRIS αφορούν μόνο τις πληρωμές ελεύθερων επαγγελματιών (P2B) και τις μεταφορές μεταξύ ιδιωτών (P2P) και είναι 500 ευρώ· έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει 500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ φίλων και άλλα 500 ευρώ για τον ελεύθερο επαγγελματία, καθιερώνοντας δύο διακριτά όρια.
«Συναλλαγές απλές, γρήγορες και ασφαλείς»
«Το ψηφιακό μέλλον αφορά και τις οικονομικές μας συναλλαγές που γίνονται απλές, σύγχρονες, γρήγορες και ασφαλείς. Το σύστημα IRIS αναπτύσσεται ραγδαία, με 27 εκατομμύρια συναλλαγές, μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου. Χωρίς καμία προμήθεια για τους καταναλωτές, με διαφάνεια και ταχύτητα. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα στον εκσυγχρονισμό και ενισχύουμε την ευελιξία για πολίτες και επιχειρήσεις. Από την 1η Νοεμβρίου του 2025, η αποδοχή του συστήματος IRIS θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά. Εκτός από το όφελος για τους πολίτες που δεν επιβαρύνονται με περιττές χρεώσεις, η διάδοση των άμεσων ψηφιακών πληρωμών είναι ένα ακόμη εργαλείο που περιορίζει τη φοροδιαφυγή και στηρίζει την ισότητα και τη φορολογική δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, που επισκέφθηκε χθες τη ΔΙΑΣ και ενημερώθηκε από την CEO Στέλλα Καμπουρίδου για τις προοπτικές και τα επόμενα βήματα του IRIS, που αναπτύσσεται ραγδαία με 27 εκατομμύρια συναλλαγές μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου.
Ραγδαία αύξηση συναλλαγών
Ειδικότερα, τα προϊόντα της Υπηρεσίας IRIS Payments από την αρχή του έτους έφθασαν συνολικά τα 26,9 εκ. συναλλαγές, με €2,55 δισ. σε αξία, παρουσιάζοντας αύξηση +90% και +69% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Ο Μάρτιος αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ για τις συναλλαγές και στα τρία προϊόντα IRIS. Σήμερα, τα προϊόντα IRIS P2B και IRIS P2P προσφέρονται πλέον από 13 τράπεζες, ενώ το IRIS eCommerce (πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα) από 6.
Πρωταθλητής του IRIS με βάση την αξία συναλλαγών είναι το IRIS Commerce, καθώς από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Απριλίου πραγματοποιήθηκαν 3,5 εκατ. συναλλαγές (+92,6%), με την αξία τους να ξεπερνά τα 1,26 δισ. ευρώ (+40%).
Στο IRIS P2P (συναλλαγές μεταξύ φίλων, συγγενών κ.λπ.) οι χρήστες έσπασαν το φράγμα των 3,7 εκατ. ευρώ – σχεδόν 300.000 εντός του 2025. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 1,25 δισ. ευρώ (+111%).
Σε ό,τι αφορά το IRIS P2B, οι χρήστες – ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις – έχουν ξεπεράσει τις 563.000. Από την αρχή του έτους, ο αριθμός συναλλαγών κατέγραψε αύξηση 374%, αγγίζοντας τις 500.000, με την αξία τους να ανέρχεται πάνω από 36 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 373%.
«Αλλάζει το τοπίο των συναλλαγών»
«Η στενή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τη ΔΙΑΣ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στις πληρωμές στην Ελλάδα. Με την υποχρεωτική αποδοχή άμεσων πληρωμών τύπου IRIS από τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο, φέρνουμε μια εθνική, άμεση και ασφαλή λύση που αλλάζει ριζικά το τοπίο των συναλλαγών, διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις και ενισχύει τη μετάβαση σε μια σύγχρονη, ψηφιακή οικονομία με πολλαπλά οφέλη για όλους. Σε μια συντονισμένη προσπάθεια και γόνιμη συνεργασία με τις τράπεζες και τους acquirers, που αποτελούν κομμάτι της αλυσίδας», δήλωσε η CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου.
Η άποψη Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ευρωπαϊκού συστήματος εκκαθάρισης όλων των πληρωμών που γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτα, ενισχύοντας την προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε. από αμερικανικές και κινεζικές πλατφόρμες όπως VISA, Mastercard, Paypal και Alipay.
→ Διαβάστε επίσης: Στ. Καμπουρίδου στην «Η»: Με δυναμικό IRIS QR οι άμεσες πληρωμές σε επιχειρήσεις από 1/11 σε 10 δευτερόλεπτα
Η Ευρώπη, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η επικεφαλής της ΕΚΤ, θα πρέπει να χτίσει τη δική της εναλλακτική, ώστε να εξασφαλίσει οικονομική κυριαρχία. Αν, όπως τόνισε, καταργήσουμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν αισθητά. «Το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει έρευνες που δείχνουν ότι αυτά τα εμπόδια ισοδυναμούν με τελωνειακούς φραγμούς ύψους 110% στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Κινητικότητα
Γεγονός είναι ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στον τομέα των payments το τελευταίο διάστημα. Τα εθνικά συστήματα πληρωμών της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας (Bizum, MBWAY, bankomat pay) προσκάλεσαν το IRIS, το σύστημα άμεσων πληρωμών της ΔΙΑΣ, να συνδεθεί με το Europa Project που δημιούργησαν, ώστε να ενοποιήσουν τα εθνικά τους συστήματα πληρωμών.