Αναστροφή το 2024 της πτωτικής τάσης των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα για όσες είχαν υψηλούς δείκτες τα τελευταία χρόνια, προβλέπει o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, DBRS.
Αφού σημειώνει την ανθεκτικότητα των σχετικών δεικτών και την περαιτέρω μείωσή τους το 2023, η DBRS επισημαίνει την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών φέτος για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να στηρίξει την πρόβλεψή της καθώς η οικονομική επιβράδυνση συνήθως οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και υψηλότερες προβλέψεις.
Επικαλείται, επίσης, την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία, αν και είναι ακόμη νωρίς, «θα μπορούσε να έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρώπης, την εφοδιαστική αλυσίδα και γενικότερα στο παγκόσμιο εμπόριο».
«Μία περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να σημαίνει ένα περιβάλλον υψηλότερων για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Εν μέσω αυτού του όλο και δυσκολότερου λειτουργικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε να αναμένουμε τη σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αύξηση των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) είτε με την επιτάχυνση νέων εισροών NPLs ή με χαμηλότερο ρυθμό ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιστρέφοντας κάποιες από τις τάσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα, ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα NPLs ήταν σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια», σημειώνει o καναδικός οίκος.
Μείωση 24,7% των NPLs στην Ελλάδα
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ για το γ’ τρίμηνο του 2023 έδειξαν ότι η ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών συνέχισε να δείχνει ανθεκτικότητα. Για τις τράπεζες 11 χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ, τα NPLs μειώθηκαν συνολικά κατά 0,9% σε ετήσια βάση στα 341 δις. ευρώ.
Υπήρχε, όμως, διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζών καθώς στις χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλά NPLs, όπως κυρίως η Ελλάδα, συνεχίστηκε η μείωσή τους με ισχυρό ρυθμό πέρυσι, χάρη σε ρυθμίσεις, πωλήσεις κόκκινων δανείων και μεγαλύτερες διαγραφές.
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPL τους κατά 24,7% - η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη – στο γ' τρίμηνο του 2023, στο 4,6% από 6,2% στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.. Μεγάλες μειώσεις σημείωσαν τα NPLs και των πορτογαλικών (21,4%), των ιρλανδικών (17,5%) και των ιταλικών (16,7%) τραπεζών.
Αύξηση των NPL σε Γερμανία και Γαλλία
Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε κάποια αύξηση στους σχετικούς δείκτες σε χώρες με χαμηλά ποσοστά κόκκινων δανείων, όπως κυρίως των γερμανικών και των γαλλικών. Συνολικά, στις χώρες με υψηλά NPLs σημειώθηκε μείωση 10,2% σε ετήσια βάση, ενώ στις άλλες χώρες αυξήθηκε 6,7%.
Μείωση σημείωσαν και τα δάνεια που βρίσκονταν στο στάδιο 2, δηλαδή όσα παρουσιάζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους, αλλά δεν θεωρούνται ακόμη κόκκινα. Συνολικά για τις 11 χώρες που εξέτασε η DBRS, μειώθηκαν κατά 5,6% στα 1,339 τρις. ευρώ. Το σχετικό ποσοστό για την Ελλάδα μειώθηκε κατά 16% (στο 10,3% των συνολικών δανείων από 12,2% στο γ’ τρίμηνο του 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!